Ένα δεύτερο αεροσκάφος της Boeing που προοριζόταν για κινεζική αεροπορική εταιρεία κατευθυνόταν πίσω στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, όπως δείχνουν τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων, αποτελώντας ακόμη ένα “θύμα” του εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ανταλλαγή δασμολογικών πυρών ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο.
Το 737 MAX 8 προσγειώθηκε στην αμερικανική επικράτεια της Γκουάμ τη Δευτέρα, και είχε αναχωρήσει από κέντρο ολοκλήρωσης της Boeing στο Ζουοσάν στη Σαγκάη, σύμφωνα με το AirNav Radar.
Το νησί Γκουάμ αποτελεί συχνά στάση στο ταξίδι των 8.000 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό μεταξύ του κόμβου παραγωγής της Boeing στις ΗΠΑ στο Σιάτλ και των εγκαταστάσεων του Ζουοσάν στη Σαγκάη, όπου τα αεροπλάνα μεταφέρονται από την Boeing για τις τελικές εργασίες και την παράδοση σε κινεζικό αερομεταφορέα.
Την Κυριακή, ένα 737 MAX που έφερε τα διακριτικά της Xiamen Airlines έκανε το ταξίδι της επιστροφής από το Ζουοσάν και προσγειώθηκε στο Σιάτλ.
Δεν είναι σαφές ποιος πήρε την απόφαση για την επιστροφή των δύο αεροσκαφών στις ΗΠΑ. Η Boeing θα μπορούσε ωστόσο να βρει αντικαταστάτη αγοραστή στη Malaysia Airlines, η οποία δήλωσε ότι συζητούσε με τον κατασκευαστή για την απόκτηση αεροσκαφών που μπορεί να γίνουν διαθέσιμα σε περίπτωση που οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες σταματήσουν να παραδίδουν αεροσκάφη.
Play Video
Ο Τραμπ αύξησε αυτόν τον μήνα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%. Σε αντίποινα, η Κίνα επέβαλε δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Η επιστροφή του 737 MAX, του μοντέλου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Boeing, αποτελεί την τελευταία ένδειξη διαταραχών στις νέες παραδόσεις αεροσκαφών, εξαιτίας της κατάρρευσης του απαλλαγμένου από δασμούς καθεστώτος που ίσχυε επί δεκαετίες στη βιομηχανία αεροναυπηγικής.
Ο εμπορικός πόλεμος και η φαινομενική ανατροπή στις παραδόσεις συμβαίνουν ενώ η Boeing προσπαθεί να ανακάμψει από σχεδόν πενταετή παύση εισαγωγών 737 MAX στην Κίνα και από προηγούμενο γύρο εμπορικών εντάσεων.
Η σύγχυση γύρω από τις μεταβαλλόμενες δασμολογικές πολιτικές ενδέχεται να αφήσει πολλές παραδόσεις αεροσκαφών “στον αέρα”, καθώς αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι αεροπορικών εταιρειών δηλώνουν πως προτιμούν να καθυστερήσουν την παραλαβή αεροπλάνων αντί να πληρώσουν τους δασμούς, σύμφωνα με αναλυτές.