

«…Είναι φανερό ότι η Τουρκία προσπαθεί στο ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού να δημιουργήσει ένα story. Και μάλιστα στη λογική που λέει ότι΄΄πες – πες στο τέλος κάτι θα μείνει΄΄. Αν και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα lobbies που διαθέτει είναι φανερό ότι οι ισχυρισμοί της δεν ισχύουν».
«Μπορεί εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνουμε κριτική όσο αφορά τους χειρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως αυτό είναι άλλη υπόθεση. Η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ώστε να πιέσει την Ευρώπη να δεχτεί τον ρόλο που επιθυμεί αυτή για τον εαυτό της στην ΝΑ Μεσόγειο, δεν νομίζω ότι θα πετύχει. Ιδιαίτερα αν εμείς διεθνοποιούμε συνεχώς το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών διαφορών», τόνισε ο Δημ. Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ και σε άλλα σημεία πρόσθεσε:
– Δεν πιστεύω ότι είναι σωστός ο ισχυρισμός κάποιων περί της ομοιότητας του αναθεωρητισμού του Πούτιν με αυτόν του Ερντογάν. Σε μια συζήτηση ΄΄επι των λέξεων΄΄, πολλά μπορεί κάποιος να πει. Ανεξάρτητα από το αν είναι καλή ή κακή η επίσκεψη του κου Δένδια στην Ουκρανία, χρειάζεται συνεχώς να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτήν, μια που ανεξάρτητα από την επίθεση και εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας, έχουμε πολλές ιστορικές συνδέσεις και στη χώρα αυτή κατοικούν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής.
– Εμείς ευθύς εξ αρχής είπαμε ότι είναι απαράδεκτος και καταδικαστέος ο Ρωσικός αναθεωρητισμός και πόσο μάλλον ο Ρωσικός εθνικισμός που αποτελεί ένα βήμα παραπάνω.
Μπορεί λοιπόν να στηρίζουμε την Ουκρανία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση της χώρας αυτής και τις επιλογές της, ή το καθεστώς του Αζόφ κλπ
– Ανησυχώ ιδιαίτερα για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία (απομένει να διευκρινιστεί αν είναι Αμερικανικής ή Ρωσικής κατασκευής). Σε κάθε περίπτωση , αν είναι Αμερικανικής κατασκευής, οι ΗΠΑ βάση του ισχύοντος πρωτοκόλλου, θα έπρεπε να έχουν απαγορεύσει την εκτόξευσή του. Και ακόμα παραπάνω θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν αποδειχθεί ότι ο πύραυλος ήταν Ρωσικός.
Όπως και να έχει όμως, το τελευταίο διάστημα ανησυχώ για τον τρόπο και το ρυθμό που έχει πάρει η ρητορική επίθεση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.
– Πάντα υπήρχαν κάποιες απειλές από την πλευρά της, αλλά ποτέ δε φτάναμε σε τέτοια επίπεδα. Είναι λοιπόν πιθανό στο διάστημα αυτό και λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, να έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο. Είναι φανερή η πρόθεση του Ερντογάν να δείξει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι αποτελεί ΄΄τη σημαία΄΄ του Τουρκικού κράτους. Έχω πει πολλές φορές τελευταία ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός Γ΄ Παγκόσμιου πολέμου στη διεθνή σκηνή, όχι φυσικά με τη μορφή των δύο προηγούμενων. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η κινητοποίηση των διεθνών συμμαχιών μας και πάντα να θυμόμαστε ότι το πρώτο διάστημα ενός θερμού επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας…»
Δείτε τη συνέντευξη:
Σχετικά Νέα
Σ. Φάμελλος: Κόλαφος η έκθεση της Human Rights Watch για την κυβέρνηση
Το μείζον ζήτημα της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και στοιχεία που.
Κ. Μητσοτάκης στην απονομή του βραβείου για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας: Αυτή η αναγνώριση ανήκει στον ελληνικό λαό
«Αυτή η αναγνώριση δεν είναι δική μου αποκλειστικά, διότι κατά κύριο λόγο ανήκει στον.
Απ. Τζιτζικώστας: Στόχος μας η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού μέσω ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής
Στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί ίσως το πιο ανθεκτικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης.
Η Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για εκβιασμούς και ζητά εξηγήσεις από τον Καρώνη για το πόρισμα
Τέμπη: Το γεγονός ότι το πόρισμα του κ. Καρώνη, από το ΕΜΠ, «δείχνει» προς τα.