Δ. Βίτσας: Έστω και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-τερατούργημα για τα εργασιακά

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4» παραχώρησε συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Βίτσας.

Μεταξύ άλλων, σχολίασε το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εργασίας, για το οποιό επεσήμανε:

«Με μεγάλη ευκρίνεια μπορώ να πω ότι στη χθεσινή συνέντευξή του ο κος Χατζηδάκης έλεγε ψέματα και μάλιστα ενσυνείδητα.

Από αυτά που είπε, φαίνεται ότι ο στόχος τους , εκτός από την κατάργηση του 8ώρου είναι να επικρατήσουν οι ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών και η μείωση των μισθών.

Χρόνια τώρα οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, επιτίθενται στις κατακτήσεις των εργαζομένων που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και τα ΄΄τρία οκτώ΄΄ που αφορούν την εργασία, την ψυχαγωγία και την ανάπαυση των εργαζομένων.

Υπάρχουν πλείστα όσα άρθρα στο κατατεθέν νομοσχέδιο και μάλιστα αντικρουόμενα μεταξύ τους, που στοχεύουν σε αυτές τις κατακτήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι το ένα αναιρεί το άλλο μια που άλλη είναι η ισχύς του εργαζόμενου και άλλη η ισχύς του εργοδότη και πόσο μάλλον σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να μην το φέρει καν αυτό το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή. Και βέβαια ένα νομοσχέδιο δεν αρκεί μόνο να ψηφιστεί αλλά θα πρέπει και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ακόμα όμως και αν ψηφιστεί ο νόμος αυτός, στην πρώτη ευκαιρία, μια προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση στο μέλλον οφείλει να τον καταργήσει»

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε:

«Μια που η Τουρκία είναι πρωταθλητής ως αναθεωρητική δύναμη και επιθυμεί διακαώς να παίζει το ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης στην περιοχή, θα πρέπει να μην αποκλείουμε τίποτα και συγχρόνως να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.

Ευχή όλων μας είναι στις σχέσεις των δύο κρατών να ακολουθηθεί ο δρόμος της ειρήνης.

Από τις πρόσφατες δηλώσεις του κου Ακάρ, αλλά και του κου Ερντογάν και Τσαβούσογλου, φαίνεται ότι με συγκεκριμένο σχέδιο προωθούν την ιδέα της περιφερειακής υπερδύναμης, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην βόρεια Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές.

Το καινούργιο αφήγημα είναι ότι ο κος Ερντογάν είναι ο ηγέτης των μουσουλμάνων, κάτι που οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι απορρίπτουν.

Σε αυτό το σημείο αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία των Πρεσπών και οι καλές σχέσεις γειτονίας της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία και σύντομα να έρθουν οι αντίστοιχες συμφωνίες για επικύρωση στη Βουλή.

Για πολλά χρόνια η Ελλάδα είχε ΄΄αφήσει΄΄ τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα τις μικρές χώρες στην επιθετική και οικονομική διπλωματία της Τουρκίας.

Αυτό έχει αλλάξει από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της υπουργίας του Νίκου Κοντζιά.

Η Ελλάδα έχει καταστεί σταθεροποιητική δύναμη και δύναμη ειρήνης στην περιοχή.

Ένα μέρος της Τούρκικης εξωτερικής πολιτικής, εξηγείται από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Τούρκικου λαού από τα εσωτερικά τους προβλήματα.

Για παράδειγμα, όταν κλεινόταν η συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F35, η σχέση λίρας-δολαρίου ήταν 1/1,3 και σήμερα είναι 1/ 8,5.

Είναι τεράστια η διαφορά στις οικονομικές συνθήκες στην χώρα.

Όσο αφορά τον επηρεασμό της Αλβανίας από την Τουρκική διπλωματία, πιστεύω ότι οι δυνάμεις που κυβερνούν και συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής εκ δυσμών χώρας, έχουν το ελάχιστο μυαλό να μην μετατρέψουν την χώρα τους σαν δύναμη αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων. Η Αλβανία δεν είναι Λιβύη ούτε Βόρεια Συρία ούτε Κουρδιστάν.

Είναι μια χώρα που θέλει να ανήκει στην Ευρώπη και η ένταξή της στην ΕΕ θα πρέπει να διαχωριστεί από την αντίστοιχη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας, μια που υπάρχει το veto από την πλευρά της Γαλλίας.

Δεν βλέπω λοιπόν να υπάρχει, ούτε η θέληση αλλά ούτε και η ικανότητα να υπάρξουν ΄΄επιθετικές΄΄ κινήσεις από την πλευρά της και ελπίζω να υπάρχει στο μυαλό των ηγετών της η αναγκαιότητα καλών σχέσεων με την Ελλάδα.

Και η σιδηροδρομική γραμμή και η διασύνδεση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Φλώρινας και Τιράνων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βοηθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης καλών σχέσεων γειτονίας με την Αλβανία.

Η επιδιωκόμενη «Μεγάλη Αλβανία» από κάποιες δυνάμεις σημαίνει πόλεμο στην περιοχή. Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη πόσο μάλλον ο ίδιος ο Αλβανικός λαός.

Και η Ρωσία αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν ταχθεί κατά αυτής της ιδέας που κάποια στιγμή εύρισκε ευήκοα ώτα σε ορισμένους κύκλους.

Μετά την συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία και με την σταθεροποίηση σε Κόσσοβο και Μαυροβούνιο, κάτι τέτοιο φαίνεται να εκλείπει.

Ενάντια στην ιδέα της μεγάλης Αλβανίας είναι και η Βουλγαρία, χώρα της ΕΕ και από τις μεγάλες δυνάμεις των Βαλκανίων όπως και η Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στα Ελληνοτουρκικά, το κεντρικό ζήτημα που υπάρχει για εμάς είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας και μια που δεν συμφωνούμε με την Τουρκία θα πρέπει να παραπεμφεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Όσο αφορά το άλλο μεγάλο ζήτημα της περιοχής που είναι το Κυπριακό, αυτό θα πρέπει να λυθεί με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα