Δ. Βίτσας: Δεν λύνουν το επείγον, αντίθετα το επιδεινώνουν

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη του βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Βίτσα, στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «10» στις 10 Φεβρουαρίου 2020:

«…Οι εξαγγελίες  και τα σχέδια της ΝΔ  δεν οδηγούν στην αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά στην επιδείνωση του προβλήματος. Δεν λύνουν το επείγον, αντίθετα το επιδεινώνουν…»

«… ας απαντήσει η ΝΔ:

Πώς είναι δυνατόν επί των ημερών της διακυβέρνησής της,  με βασικό αφήγημα την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν φτάσει αισίως οι αιτούντες άσυλο στα νησιά από 15 χιλιάδες σε 43χιλιάδες;;;»

–        Είναι αστείο να συζητάμε, με 43 χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι η επίταξη χωραφιών και η δημιουργία πλωτών φραγμάτων.

–        Αυτή τη στιγμή επείγει η αποσυμφόρηση των νησιών, η άμεση μεταφορά 2,5-3 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Λέσβο, 500 ατόμων από την Σάμο των οποίων  έχει αρθεί ο γεωγραφικός τους περιορισμός. Συγχρόνως, να ενισχυθούν τα κλιμάκια εξέτασης ασύλου στα νησιά, να πάνε κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι θα εξετάσουν την ευαλωτότητα  κλπ.

–        Σήμερα έχουμε ένα εθνικό θέμα το οποίο, κατά βάση, θα το χειριστεί η κυβέρνηση και όχι ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης της περιοχής. Συνεπώς, το ζήτημα της τοπικής διαβούλευσης έχει συγκεκριμένο και πεπερασμένο χρόνο.

–        Με τους ρυθμούς που εξαγγέλλει η κυβέρνηση την πολιτική της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για να έχουμε αυτούς τους ομολογουμένως κακούς αριθμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νησιά  τον Σεπτέμβρη του 2020, πρέπει ΤΩΡΑ να φύγει το 50% των αιτούντων προς την ενδοχώρα.

–        Ένα πρόβλημα που είναι οξυμένο σήμερα στα νησιά, δεν θα πρέπει να μείνει εκεί, αλλά να διαχυθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας  αναλογικά  και σε πνεύμα αλληλεγγύης.

–        Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί από το 2015 και εντεύθεν, ότι θα δημιουργήσει νέα κέντρα κλειστού τύπου – φυλακές χωρίς να καταργηθούν τα υπάρχοντα.

–        Υπάρχουν δύο μηχανισμοί υποχρέωσης της εφαρμογής συμφωνίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό στο επίπεδο της ΕΕ:

1ο)Ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία διαμορφώνει στην ουσία ένα «Ευρωπαϊκό άσυλο» με κοινές παραμέτρους σε όλες τις χώρες και

2ο)Σύνδεση στη διαχείριση  του προσφυγικού- μεταναστευτικού με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, ώστε να τιμωρείται μια χώρα αν φανεί ασυνεπής στις δεσμεύσεις που της αναλογούν.

–        Ας ελπίσουμε ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γερμανία θα επιφέρει και κάποιους κανόνες σε μια στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος και αντικειμενικά ό,τι συμβεί θα γίνει μετά από 6-8 μήνες. Δεν πρέπει να συνδέεται  με την αποσυμφόρηση, αλλά πρέπει να γίνει τώρα.

–        Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε πολλές περιοχές, γίνονται βομβαρδισμοί, υπάρχει εκτεταμένη φτώχεια, κλιματική κρίση κλπ, αιτίες που ενισχύουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

–        Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου:

«…Θυμάται κανείς κάποιο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή του Συνασπισμού παλαιότερα που να μην υπήρχαν διαφορετικές ιδέες, απόψεις  ακόμα και συγκρούσεις; Εμείς αυτό το θεωρούμε υγεία…».

–        Η διαδικασία διεύρυνσης και εγγραφής νέων μελών προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και πλησιάζοντας στο Συνέδριο θα ενταθεί.

–        Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει όποιος και όποια το επιθυμεί,  συμφωνεί με την προγραμματική διακήρυξη, και παίρνει κάρτα μέλους .

–        Το γεγονός ότι έχουμε ήδη τριπλασιάσει της δυνάμεις μας λέει πολλά.

–        Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν κόμμα της Αριστεράς, θέλει να εκφράσει την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη κάνοντας, αν χρειαστεί, και προγραμματικές συμμαχίες με άλλους χώρους.

Η «κοινωνική» Σοσιαλδημοκρατία είναι ήδη ενταγμένη στον ΣΥΡΙΖΑ….

Υπάρχει ένα κομμάτι στελεχών και ομάδων στο ΚΙΝΑΛ που έχει μια κοινωνική και πολιτική αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία, που θα πρέπει σαν ΣΥΡΙΖΑ να μας απασχολήσει.

Σήμερα δεν είμαστε στη δεκαετία του ΄80.Δύο είναι πλέον οι μεγάλες διαχωριστικές γραμμές: πρώτον συντήρηση εναντίον προόδου και δεύτερον καθαρές λύσεις αριστερές ή καθαρές λύσεις δεξιές στα προβλήματα της κοινωνίας;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα