Δ. Τζανακόπουλος στο Indicator.gr: Η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής  Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα πρώην υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και την δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε, ενώ αναφορικά με το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ για ενημέρωση της Βουλής, καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Παράλληλα, ερωτηθείς για την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που αφορά τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων από τη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ό,τι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, καθώς ανοίγει την πόρτα για την απαγόρευση της δράσης πολιτικών κομμάτων και δίνει την εξουσία στον Άρειο Πάγο να κρίνει επί της ουσίας των πολιτικών προγραμμάτων και αν αυτά εξυπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Αναφορικά, με το πεδίο της οικονομίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως η ενεργειακή κρίση με τις πληθωριστικές πιέσεις μετατράπηκε σε λαμπρό πεδίο αισχροκέρδειας, με τον ίδιο να παραθέτει ένα κοστολογημένο, εντός των πραγματικών αναγκών όπως αναφέρει, τρίπτυχο.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος στα σενάρια που επικρατούν για την επομένη των εκλογών απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη ώστε να σχηματιστεί προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Πως χαρακτηρίζετε την απόφαση της κυβέρνησης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και πως σχολιάζετε την παρουσία πολλών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ σε αυτήν;

Ζήσαμε έναν απόλυτο παραλογισμό τις προηγούμενες μέρες αναντίστοιχο με το λαϊκό αίσθημα. Υπέρμετρη δημοσιότητα για ένα ζήτημα που απασχόλησε μια πολύ μικρή μερίδα του ελληνικού λαού. Και εδώ προκύπτουν ερωτήματα. Η κυβέρνηση με τους απαράδεκτους χειρισμούς της στη συγκεκριμένη υπόθεση ήθελε για τρεις μέρες να αποφύγει την επικαιρότητα ή πραγματικά η ΝΔ πάσχει από πολιτική νοσταλγία για τη μοναρχία;

Οι δημοκρατίες δεν απειλούνται από το παρελθόν τους, αρκεί να μην το αποσιωπούν και κυρίως να μην το αναθεωρούν. Το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα έχει λυθεί οριστικά με την καταλυτική βούληση του λαϊκού παράγοντα και δεν αναθεωρείται με γραφικότητες. Αν κυβέρνηση και βουλευτές της ΝΔ ψάχνουν τις ψήφους των ελάχιστων βασιλοφρόνων στη χώρα, ας λύσουν και τα υπαρξιακά τους ζητήματα με τις παρακαταθήκες του ιδρυτή της παράταξής τους χωρίς να επιχειρούν να εμπλέξουν την ελληνική δημοκρατία στη σύγχυσή τους.

Yπόθεση των υποκλοπών: Την περασμένη εβδομάδα με γνωμοδότηση του για την ΑΔΑΕ ο κ.Ντογιάκος προκάλεσε αντιδράσεις τόσο πολιτικές, όσο όμως και επιστημονικές. Εσείς που αποδίδετε την τοποθέτηση του αυτήν και πως την αξιολογείτε σαν νομικός;

Η απόπειρα άσκησης προληπτικού ελέγχου στην ΑΔΑΕ ως προς την άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της ώστε να μην έρθει στο φως η αλήθεια για τις υποκλοπές είναι ένα άλλο επεισόδιο στο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο. Γιατί έχουμε το αυτοτελές σκάνδαλο των υποκλοπών και το παρεπόμενο σκάνδαλο με την τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης. Ο κ. Ντογιάκος ανέλαβε ένα ρίσκο υπερβαίνοντας τον θεσμικό του ρόλο και υπονομεύοντας ανεπίτρεπτα την συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αλλά δεν πρόκειται για προσωπικό ρίσκο: είναι καταρράκωση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης την οποία ο κος Ντογιάκος μετέτρεψε σε βραχίονα της εκτελεστικής εξουσίας, του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η προσπάθεια βεβαίως έπεσε στο κενό και τελικά ανανέωσε και ενίσχυσε  το πολιτικό και επιστημονικό μέτωπο απέναντι στις μεθοδεύσεις. Τώρα η κρίσιμη μάχη αφορά την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ανεμπόδιστης λειτουργίας της Αρχής για το Απόρρητο ώστε να μάθει το κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός την αλήθεια για την παρακρατική και παράνομη δράση του καθεστώτος Μητσοτάκη που πλήττει στον πυρήνα της την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη.

 

Κάθε μέρα βλέπουμε και νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό;

Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε. Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Το bullying που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία απέναντι στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ θα πέσει στο κενό, στο ίδιο κενό θα πέσουν και οι τελευταίες απόπειρες συγκάλυψης. Ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό. Και θα αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

Στο πεδίο της οικονομίας τώρα, ως κόμμα ισχυρίζεστε πως η διεθνής κρίση που βιώνουμε έρχεται ακόμη πιο μεγεθυμένη στην χώρα μας λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπό αυτές τις συνθήκες;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε μία ακόμη κρίση ως ευκαιρία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων στη χώρα. Η ενεργειακή κρίση με τις πληθωριστικές πιέσεις μετατράπηκε σε λαμπρό πεδίο αισχροκέρδειας για τα καρτέλ στην ενέργεια, τα καύσιμα και την εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2021, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της νέας κρίσης, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως για να σταματήσει το φαινόμενο, αντίθετα ακόμα και σήμερα αρνείται ότι υπάρχουν υπερκέρδη και δεν τα φορολογεί. Επιστρέφει στη χειμαζόμενη κοινωνία ψίχουλα με διάφορα pass απάτη επιδοτώντας την αισχροκέρδεια. Για εμάς η αισχροκέρδεια είναι made in Greece και φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο, εντός των πραγματικών αναγκών τρίπτυχο:

1.Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων με αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογή ώστε να υπάρξουν αυξήσεις στο σύνολο της μισθολογικής κλίμακας, επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 10000 για όλους.

2.Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια
– Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
– Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
– Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.
– Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια
– Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας

3.Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός κώδικας

Κατά την τριετία Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί τα χρέη προς εφορίες, ταμεία και τράπεζες κατά 38 δισ. ευρώ, με 4,5 εκατ Έλληνες να χρωστάνε.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη η  ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2019 για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

-Παράλληλα, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί η κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Ας έρθουμε στα εκλογικά. Έχουμε μπροστά μας εκλογική αναμέτρηση τους επόμενους μήνες και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν από τις κάλπες της απλής αναλογικής μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ή εάν αντίθετα προεξοφλείτε και εσείς ότι θα χρειαστεί δεύτερη εκλογή με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εκλογής νέας κυβέρνησης. Πως εσείς απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη ώστε να σχηματιστεί προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Η κρίσιμη μεταβλητή εδώ είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακριβώς αυτό το πολιτικό γεγονός που θα αποβεί καταλυτικό για μια τέτοια προοπτική. Σε κάθε περίπτωση όμως ένα είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών: Να φύγει αυτή η επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την κοινωνία κυβέρνηση.

Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης για παράδειγμα θέτει σαν όρο προεκλογικό διάλογο για να υπάρξει το ενδεχόμενο προοδευτικής κυβέρνησης. Πως εσείς αξιολογείτε αυτό το πολιτικό σκεπτικό;

Είναι διαφορετικές η μέρα πριν τις εκλογές, η μέρα των εκλογών και η επόμενη μέρα. Όπως είναι διαφορετικές οι μέρες, είναι διαφορετικά και τα ερωτήματα και οι απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει εκτενώς έξι προγραμματικούς άξονες και θα κωδικοποιηθούν στην πορεία προς τις εκλογές για το τι συνιστά προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Στο ερώτημα για την αναγκαιότητα να επανέλθει η δικαιοσύνη παντού που θα τεθεί με κορυφαίο τρόπο στις εκλογές, πρώτα θα απαντήσουν οι πολίτες. Τα μηνύματα των πολιτών θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά και οι πολιτικοί σχηματισμοί. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να συγχωρήσουν σε κανέναν μια χαμένη ευκαιρία για την απομάκρυνση του επικίνδυνου και αδίστακτου κου Μητσοτάκη.

Κατά την δική σας εκτίμηση, πού θα πρέπει να βασιστεί η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ; Σε ποια σημεία θα πρέπει το κόμμα σας να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα;

Όπως προανέφερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσιάζει ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των επάλληλων κρίσεων δίνοντας ρεαλιστικές απαντήσεις στην εδώ και τώρα βελτίωση των υλικών όρων για την κοινωνική πλειοψηφία. Παράλληλα με ένα πλέγμα προτάσεων – μέτρων για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία στο τέλος της ημέρας έρχεται να σώσει και την οικονομία. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική σταθερότητα, διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, αν δεν υπάρχει και σεβασμός στους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας. Σταθερότητα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, σταθερότητα και ασέλγεια στους θεσμούς, σταθερότητα και υποτίμηση της δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα καθεστώς που δεν ασχολήθηκε με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά με τα συμφέροντα των πολύ λίγων. Χρησιμοποίησε το δημόσιο χρήμα για τις στρατιές των γαλάζιων golden boys και τις απευθείας αναθέσεις στους κολλητούς και τα μέλη του μητρώου στελεχών της ΝΔ. Και χρησιμοποίησε παρακρατικές μεθόδους για να πετύχει τους σκοπούς της. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο εγγυητής της προοδευτικής στροφής που έχει ανάγκη ο τόπος, εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, τους κοινωνικού κράτους, της ενότητας του λαού, , του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

 

Ποια είναι η θέση σας για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις ερχόμενες εκλογές;

Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε η δημοκρατία να προστατεύσει τον εαυτό της από εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ενδύονται τη μορφή του πολιτικού κόμματος.

Πρέπει όμως να επισημάνω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση της ΝΔ συναφώς καθώς άφησε ανεξέλεγκτο και ανενόχλητο τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να αναπτύσσει την φασιστική του δράση παράνομα μέσα από τις φυλακές. Ενώ σήμερα προτείνει μια τροποποίηση του νόμου που βάζει τη θεωρία των δύο άκρων από το παράθυρο στην εκλογική νομοθεσία.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι και πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, καθώς ανοίγει την πόρτα για την απαγόρευση της δράσης πολιτικών κομμάτων και δίνει την εξουσία στον Άρειο Πάγο να κρίνει επί της ουσίας των πολιτικών προγραμμάτων και αν αυτά εξυπηρετούν το δημοκρατικό πολίτευμα. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτυπώνεται στην δική μας πρόταση/ τροπολογία είναι ότι δεν πρέπει να αφήνονται τέτοια περιθώρια στον Άρειο Πάγο ο οποίος θα πρέπει να διακριβώνει απλώς αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την κατάρτιση συνδυασμού, προϋποθέσεις που θα περιγράφονται εξαντλητικά και με απόλυτη σαφήνεια στο κείμενο του νόμου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα