Δ. Σαρηγιάννης: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με 4ο κύμα μεγάλης έντασης αν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί

Τον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα 4ο κύμα μικρής διάρκειας αλλά πολύ μεγάλης έντασης αναλύει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Liberal.gr, που εξηγεί ότι οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μπορούν να πιαστούν και μάλιστα εγκαίρως, αν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί.

Στην συνέχεια ο καθηγητής προτείνει τις «κινήσεις» που πρέπει να γίνουν από εδώ κι εμπρός ώστε να πειστούν οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές.

– Κύριε Σαρηγιάννη, έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο δίμηνο (Ιούλιο- Αύγουστο, με τον Αύγουστο να είναι και ο μήνας των διακοπών). Μπορεί να πιαστεί ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης του 80% ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας πριν το φθινόπωρο;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε κάτι: Όταν λέμε να εμβολιαστεί το 80%-83% του πληθυσμού, εννοούμε του ενήλικου πληθυσμού-βγάζοντας εκτός τα περίπου 2 εκατ. των παιδιών και των εφήβων. Σε αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 67% και με το ποσοστό 10-15% που έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία μετά από νόσηση, φτάνουμε σε αυτό το 80% (για το οποίο διαρκώς μιλάμε).

Αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς (κοντά στους 110.000 την ημέρα), τότε ναι μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο ακόμα και μέχρι τις 20 Αυγούστου, αρκεί να μην φύγουμε όλοι για πάνω από ένα μήνα διακοπές. Άλλωστε ο ΕΟΔΥ και όσοι εργάζονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα πάνε διακοπές. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να πιάσουμε τον στόχο στις αρχές Σεπτέμβρη αρκεί τώρα να τρέξουν οι εμβολιασμοί.

– Και πως θα γίνει αυτό, αφού βλέπουμε με βάση όσα παρουσιάζει ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους πως τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα αυξάνουν με πολύ αργούς ρυθμούς;

Ακριβώς επειδή οι συνάνθρωποί μας έχουν βομβαρδιστεί με αμφίσημα μηνύματα είναι πλέον η ώρα να πάει η Πολιτεία στον πολίτη. Οι πολίτες πήγαν στα εμβολιαστικά κέντρα, τώρα χρειαζόμαστε μια άλλη προσέγγιση για να πείσουμε τους επιφυλακτικούς. Να βγει ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, πόρτα-πόρτα. Χρειαζόμαστε μια εκστρατεία door-to-door για να περάσει το καθαρό μήνυμα.

Η γνώση του τι κερδίζουμε με τον εμβολιασμό. Το εγχείρημα μοιάζει με εκείνη την παλιά παραίνεση της μαμάς στα παιδιά «κλείσε τα φώτα όταν βγαίνεις από το δωμάτιο». Δεν τα κλείναμε γιατί δεν βλέπαμε την επίπτωση. Δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να δούμε τι θα συμβεί στο περιβάλλον αν δεν τα κλείσουμε (τα φώτα). Αυτή τη προσέγγιση χρειαζόμαστε.

– Μήπως θα έπρεπε από πιο νωρίς να προσπαθήσουμε να πείσουμε επαγγελματικές ομάδες να προσέλθουν για εμβολιασμό από το να ανοίγουν ηλικιακές κατηγορίες στην πλατφόρμα;

Ναι θα έπρεπε να το έχουμε κάνει. Αυτή ήταν και η δική μας πρόταση τον Φεβρουάριο, να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους στην εστίαση, τον τουρισμό και τους εκπαιδευτικούς. Όταν η στόχευση σχετίζεται με την εργασία είναι πιο αποδοτική. Το μοντέλο μας στο ΑΠΘ έδειξε ότι αν το είχαμε κάνει, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο θα είχαμε γλυτώσει 70.000 κρούσματα.

– Ποια είναι η πρώτη κατηγορία στην οποία τώρα θα προτείνατε μια στοχευμένη προσέγγιση; Αυτή που διαθέτει την πιο υψηλή προτεραιοποίηση για την Πολιτεία;

Ξεκάθαρα οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, εκεί όπου η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με ένα σχεδόν 30% να παραμένει μη εμβολιασμένο. Είναι η ομάδα που εφόσον νοσήσει θα ασκήσει την πίεση στο ΕΣΥ και ιδανικά θα θέλαμε στο τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 90-94% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή το 75% του συνολικού πληθυσμού με υψηλή συμμετοχή των ηλικιωμένων σε αυτό το ποσοστό.

– Ποιες είναι οι αμέσως επόμενες ομάδες για στόχευση;

Οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης. Όταν η στόχευση της εκστρατείας εμβολιασμού δεν γίνεται με την ηλικία αλλά μέσα από το επάγγελμα που πυροδοτεί συνειρμούς και οικονομικής επιβίωσης έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

– Τι μας περιμένει αν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί και ποιο είναι το όριο κινδύνου, στο οποίο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα 4ο κύμα;

Αν μείνουμε στον εμβολιασμό του 53% στον γενικό πληθυσμό -που αντιστοιχεί στο 70% του πληθυσμού των ενηλίκων-δεν είμαστε ασφαλείς. Το 4ο κύμα που όπως είπαμε θα είναι μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης (δεν ξέρουμε πόσο ψηλά θα φτάσει η κορύφωσή του) θα προκαλέσει την εμφάνιση περισσότερων από 1.000 κρουσμάτων την ημέρα. Τα χίλια κρούσματα είναι ένα «baseline», μια βάση εκτίμησης, ο αληθινός αριθμός μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα.

– Βοηθούν τα προνόμια και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες;

Βοηθούν αλλά όλα αυτά έχουν διπλή ανάγνωση. Στα προνόμια κάποιος μπορεί να πει ότι εξαγοράζουμε τους πολίτες, στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ότι θίγουμε την ελευθερία αυτοδιάθεσης. Εγώ γενικώς δεν είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας. Θα μπορούσαμε όμως να συμπεριλάβουμε τους εκπαιδευτικούς στις κατηγορίες που θα έπρεπε να εμβολιαστούν ως ηθική υποχρέωση απέναντι στους μαθητές τους και να τοποθετήσουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα σε τάξεις, σχολικά λεωφορεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια…

– Σας προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιες τουριστικές περιοχές μέσα στο κατακαλόκαιρο παραμένουν με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη;

Ναι πολύ. Κι εδώ ισχύει πως όσο μεγαλύτερη η έκταση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Μια έξαρση στην Κρήτη δεν μαζεύεται εύκολα. Αντίθετα, μια έξαρση στη Μύκονο θα προκαλέσει χαμό, μπορεί να κλείσουν και κάποια μαγαζιά για λίγες ημέρες, μπορεί να επιστρατευτούν κάποια περιοριστικά μέτρα, αλλά θα μαζευτεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα