Δ. Σαρηγιάννης: Ναι, θα έχουμε παραπάνω κρούσματα από τα σχολεία, το περιμένουμε όλοι

Οι αναλύσεις των επιδημιολογικών μεγεθών επιβεβαιώνουν ότι είναι ουσιαστικό το ερώτημα για την επίλογή του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, όπως προκύπτει από όσα είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για το πώς θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων όταν μόνο τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν θετικοί πάνω από 14.000 μαθητές, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «υπάρχουν συντελεστές για τον επιπολασμό σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, στην οικογένεια και τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο της … εμείς περιμένουμε μια επιβάρυνση της τάξης του 10% κατά μέγιστο. Ναι, θα έχουμε παραπάνω κρούσματα από τα σχολεία, το περιμένουμε όλοι -και το υπουργείο» και εκτίμησε ότι θα είναι «λελογισμένη» λόγω του μεγάλου αριθμού τεστ. «Είναι οι γονείς που διασπείρουν, τα παιδιά έρχονται να παίξουν το ρόλο τους πολλαπλαστιαστικά», προσέθεσε.

Νωρίτερα ο ίδιος είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε «σαφέστατη επιβράδυνση της αυξητικής πορείας. Από αριθμό αναπαραγωγής 2,6 (δύο άτομα μολύνουν πάνω από πέντε) έχουμε πάει στο 1,47 (δύο άτομα μολύνουν τρεις), είναι πολύ θετικό. Αυτή την θετική πορεία καθοδηγεί η Αττική και εν μέρει η Θεσσαλονίκη».

«Βλέπουμε η αυξητική πορεία να κορυφώνεται ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Αν ολοκληρωθεί η κορύφωση μέσα στην εβδομάδα, οι επικαιροποιημένοι μας υπολογισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μια “οροφή” της τάξης των 41.000 κρουσμάτων την ημέρα, όχι 53.000 όπως λέγαμε προηγουμένως. Θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη συνολικά. Θέτει βέβαια το θέμα για το αν έπρεπε να περιμένουν τα σχολεία, να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα