Δ. Παρασκευής: Το self test θα βοηθήσει πάρα πολύ αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια

Στις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, αναφέρθηκε μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.

Για το άνοιγμα των λυκείων ανέφερε πως: “Η ομόφωνη απόφαση (της επιτροπής) αφορούσε τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα των σχολείων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα του self test θα ήθελα να σημειώσω ότι το self test θα μας βοηθήσει πάρα πολύ αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε ή δεν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα γνωστά μέτρα, ότι δεν θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης, της σωστής χρήσης μάσκας γιατί κάθε τι λειτουργεί επικουρικά και κανένα μέτρο δεν έχει απόλυτη προστασία έναντι της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Για το εμβόλιο της Astrazeneca δήλωσε: “Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξεταστεί (ο αποκλεισμός ορισμένων ηλικιακών ομάδων από τον εμβολιασμό με AZ) θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής η αίσθηση που αποκομίζουμε είναι ότι με δεδομένο ότι το όφελος από το εμβόλιο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τους πιθανούς κινδύνους, ότι δεν θα γίνει αναστολή της χρήσης του εμβολίου αυτού, θα γίνουν σίγουρα συστάσεις για την αντιμετώπιση και την έγκαιρη διάγνωση των θρομβώσεων και ενδεχομένως θα τροποποιηθούν οι οδηγίες για τη χρήση του στην Ελλάδα.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν γνωστοί προγνωστικοί παράγοντες για τις θρομβώσεις αυτού του είδους, ούτε τα άτομα τα οποία είχαν εμφανίσει θρομβώσεις στο παρελθόν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό το οποίο αναφέρουν οι οδηγίες αφορούν στην έγκαιρη διάγνωση αν τυχόν εμφανιστούν συμπτώματα στα άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι με τη χρήση των self test όταν αυτά γίνονται σωστά – και έχω την εμπιστοσύνη ότι θα γίνονται σωστά – με αυτό το τρόπο θα προφυλάξουμε την κοινότητα και τις οικογένειες από μεταδόσεις είτε από τα παιδιά, είτε προς τα παιδιά. Τα παιδιά είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικά άρα δεν θα τα διαγνώσουμε γιατί δεν έχουν συμπτώματα, θα διαγνώσουμε έμμεσα τις μεταδόσεις στους γονείς.

Με τα self test θα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε έγκαιρα τα παιδιά τα οποία έχουν κολλήσει κορονοϊό και ανάλογα είτε να προφυλάξουμε τις στενές τους επαφές, τα μέλη της οικογένειάς τους αλλά αντίστοιχα να ενισχυθεί η πρακτική του τέστινγκ, γιατί αν έχεις σε μια οικογένεια ένα παιδί θετικό, το πιο πιθανό είναι να ελεγχθούν και οι γονείς. Άρα δεν αυξάνεται ο κίνδυνος, αλλά θα μειωθεί γιατί θα αυξηθεί το testing”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα