Δ. Παπαλεξόπουλος: 9+1 λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για την καινοτομία στην Ελλάδα

Δέκα λόγους αισιοδοξίας για την καινοτομία στη χώρα μας, παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, αναφέρθηκε βεβαίως και στην πανδημία αλλά και για τις οικονομικές προκλήσεις που υπάρχουν στη χώρα μας , τονίζοντας χαρακτηριστικά ό,τι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο» και θα πρέπει να υπάρξει από όλους υπομονή για αρκετό καιρό ιδίως και μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σχολίασε τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, σε συνέχεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης κι ανέφερε πως καλώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ωστόσο πλέον πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες στήριξης και της ελληνικής παραγωγής. «Η ελληνική παραγωγή ζητά ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για να έχει πρόσβαση στις ανταγωνιστικές αγορές», τόνισε.

Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε πως «βλέπει το ποτήρι μεσογεμάτο», καθώς υπάρχουν δέκα λόγοι που γεννούν αισιοδοξία για την καινοτομία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, γεγονός που θα βοηθήσει ευρύτερα την ελληνική οικονομία και την συλλογική αναβάθμιση της χώρας, ενώ θα οδηγήσει και στην κοινωνική πρόοδο.

Πιο συγκεκριμένα οι δέκα λόγοι είναι:

1) Από το απόλυτο τίποτα πριν από 15 χρόνια, σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ένα μικρό, αλλά ζωτικό σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, αξίας περί τα 5-6 δισ. ευρώ.

2) Σε ορίζοντα πέντε ετών η αξία του εν λόγω οικοσυστήματος θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει περί τα 15 δισ. ευρώ.

3) Ακόμη και μέσα στην πανδημία σημειώθηκαν πολλές, έμπρακτες επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδείγματα προς μίμηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στα πρώτα ελληνικά «unicorns».

4) Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από κολοσσούς, όπως οι Microsoft, Pfizer, Accenture, οι οποίες αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και θα οδηγήσουν στη δημιουργία σημαντικών πολλαπλασιαστών για την ελληνική οικονομία.

5) Η ελληνική διασπορά διαδραματίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο, καθώς μέσα από επιτυχημένες εταιρείες του εξωτερικού, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και δημιουργούνται νέες αγορές.

6) Πολύ σημαντική είναι η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια.

7) Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις για δημιουργία συγκεκριμένων clusters στον ελληνικό χώρο, σε κλάδους όπως για παράδειγμα η βιοτεχνολογία.

8) Η ψηφιοποίηση ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

9) Η μεγάλη συναντίληψη και το ενδιαφέρον από την πολιτεία και προσωπικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

10) Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας μεταστροφής -αργής αλλά ουσιαστικής ως προς την αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα. Πλέον η κοινωνία αντιμετωπίζει ως μέλος της την επιχειρηματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως «η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί αλλά πρέπει να επιταχύνουμε, δεν συμμερίστηκα ποτέ το δεν μπορούμε» για να καταλήξει πως η μεγάλη επένδυση σήμερα στην χώρα μας πρέπει να είναι στο ανθρώπινο δυναμικό και «όχι σε ευρώ».

Τέλος, αναφερόμενος στην άνοδο του πληθωρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν στο ότι θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, χωρίς διάρκεια, «χρειάζεται υπομονή και δεν θα πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

«Πανδημία, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός έχουν οδηγήσει σε μια ‘αναμπουμπούλα’, όμως εκτιμώ πως δεν πρέπει να περιμένουμε να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα για να πάμε παρακάτω. Εγώ είμαι υπέρ των δράσεων μέσα στην αναμπουμπούλα, γιατί κατά κάποιο τρόπο οι ανατροπές κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα και οι δυσκολίες μπορούν να αποτελέσουν την τέλεια ευκαιρία για επανατοποθέτηση», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα