Δ. Παπαδημούλης: “Τα τελευταία 3 χρόνια, στην ΕΕ, το πλουσιότερο 1% έχει κερδίσει τα 2/3 του πλούτου που παράχθηκε”

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην συζήτηση της ημερήσιας διάταξης με τίτλο: «Φορολόγηση των πλουσίων».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και αφορούσε τη φορολόγηση των υπερπλουσίων καθώς στην ΕΕ σημειώνονται πλέον ακραία φαινόμενα πλουτισμού, ιδιαιτέρως όσων αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή και οικονομική κρίση, συσσωρεύοντας υπερκέρδη.

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι που εκπροσώπησε την Κομισιόν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας αρμόδιο για θέματα ΕΕ Ναβάρο Ρίος που εκπροσώπησε τη Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Με εντυπωσιάζει η αντίδραση της δεξιάς, της υπερσυντηρητικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς, κάθε φορά που ζητάμε φορολογική δικαιοσύνη. Κάθε φορά που επισημαίνουμε ότι για να πληρώνουν λιγότερους φόρους οι φτωχοί και οι μεσαίοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους αυτοί που κέρδισαν πολλά – και κερδίζουν πολλά τους τελευταίους μήνες.

Τα τελευταία 3 χρόνια, κε Τζεντιλόνι και κε Ναβάρο Ρίος, στην ΕΕ, το πλουσιότερο 1% έχει κερδίσει τα 2/3 του πλούτου που παράχθηκε!

Άρα αν θέλουμε να ελαφρυνθούν αυτοί που πληρώνουν πολλά, δεν πρέπει να κάνουμε επιθέσεις λέγοντας ότι όποιος ζητά φορολογική δικαιοσύνη “είναι ακροαριστερός”, αλλά να κάνουμε περισσότερα πράγματα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν δεν εναρμονιστεί η φορολογική δικαιοσύνη σε επίπεδο ΕΕ, όπως προτείνει και η Oxfam, θα διαλυθεί η κοινωνική συνοχή. Η Oxfam εκτιμά ότι ένας προοδευτικός φόρος έως και 5% στους δισεκατομμυριούχους της Ένωσης, μπορεί να συγκεντρώσει ετησίως 250 δισ. ευρώ!
Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για τη φορολογική δικαιοσύνη – και από το Συμβούλιο και από την Κομισιόν.

Ευχαριστώ».

Στη δευτερολογία του, που ακολούθησε, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στα εξής:

«Στην Ευρώπη, όντως, αυξάνονται οι ανισότητες. Λιγότερο ίσως από ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη μας, αλλά αυξάνονται και στην ΕΕ. Γνωρίζουμε τα όρια των Συνθηκών και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αλλά ούτως ή άλλως, η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για τρία πράγματα:

Κατ΄αρχάς, χρησιμοποιούμε τις Συστάσεις μας, για να συστήσουμε σε διάφορες χώρες να έχουν φορολογικό καθεστώς προοδευτικής φορολόγησης και να μειώσουν τη φορολογία της εργασίας.

Δεύτερον, θέλουμε να μειώσουμε τον επιθετικό φορολογικό προγραμματισμό των κρατών μελών και να αυξήσουμε τις ικανότητές που έχουν για να αντιμετωπίσουν τις φοροαπάτες.

Και θα συζητήσουμε και σύντομα, την Οδηγία για τη θέσπιση κανόνων πρόληψης στην κατάχρηση εικονικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα είναι αποτελεσματικό στον φορολογικό τομέα, αν δεν έχουμε σφαιρικές λύσεις.

Στο Παρίσι, έγινε σήμερα μια ανακοίνωση για μια πολύ σοβαρή πρόταση από τον ΟΟΣΑ, για την ανακατανομή της φορολογίας στο πλαίσιο του πρώτου Πυλώνα. Αυτή η πρόταση, θα συζητηθεί στους G20. Η ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων και η φορολογία των πολυεθνικών, είναι κομμάτι αυτής της πρότασης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα