Δ. Παπαδημούλης: Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάσουν στους εργαζομένους και τις εταιρείες το συντομότερο δυνατό

Ομιλία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τα Εργατικά Συνδικάτα στην οποία είναι μέλος.

Ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ, αρμόδιος για τις Σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με τα εργατικά συνδικάτα και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Προτάσεις της Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης – Προτεραιότητες και επιπτώσεις στους Ευρωπαίους εργαζόμενους», στην οποία κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (European Trade Union Confederation – ETUC), Λούκα Βιζεντίνι.

Στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, πρότεινε –και η πρότασή του έγινε ευρύτερα αποδεκτή, «να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο της ETUC και διάφορων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων εργαζομένων σε συνεργασία με το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει κοινωνικός διάλογος για τα ζητήματα αυτά σε μια ευρύτερη συζήτηση».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το Σχέδιο Ανάκαμψης θα πρέπει να προάγει ευρείας κλίμακας πολιτικές αντιδράσεις για την πρόληψη μακροχρόνιων ζημιών στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υποστήριξη τομέων που έχουν ανάγκη και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις σε βιώσιμα έργα που μπορούν να δημιουργήσουν αξιοπρεπή και παραγωγική απασχόληση, καθώς και την κατάρτιση και ποιοτική επαγγελματική αναβάθμιση των εργαζομένων.
Ωστόσο, είναι περισσότερο από προφανές ότι το σχέδιο ανάκαμψης δεν είναι αρκετό από μόνο του. Παράλληλα, θα πρέπει να βασιστούμε σε μια ολοκληρωμένη, χωρίς αποκλεισμούς και στραμμένη προς το μέλλον, πολιτική απασχόλησης, που θα προστατεύει τους εργαζομένους και προωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας.
Η πανδημία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης παροχών ανεργίας, καθώς και των κατάλληλων μηχανισμών για τη διασφάλιση δίκαιων ελάχιστων μισθών για τους εργαζόμενους.
Τέλος, μια άλλη πτυχή της μεγαλύτερης σημασίας είναι η πτυχή του χρόνου. Τα κεφάλαια πρέπει να φτάσουν στους εργαζομένους και τις εταιρείες το συντομότερο δυνατό για να κάνουν ουσιαστική διαφορά. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, ακόμη και οι μικρές καθυστερήσεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες στο μέλλον περισσότερων από 42 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που διακυβεύονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα