Site icon The Indicator

Δ. Παπαδημούλης προς ΕΚΤ: Αξιοποίηση των 37 δισ. της ΕΚΤ που μένουν «ανεκμετάλλευτα» στην ΤτΕ

«Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι η ρευστότητα που παρέχετε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύεται, χωρίς καθυστερήσεις, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών; – Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να σταματήσει να παραμένει αναξιοποίητο το συντριπτικό μερίδιο της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες;», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Να διασφαλιστεί η αξιοποίηση των 37 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που παραμένουν ‘ανεκμετάλλευτα’ στην Τράπεζα της Ελλάδος και να ενισχυθεί η ρευστότητα που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες υπέρ της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών, ζητά με ερώτησή του προς την ΕΚΤ ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στην «πρωτοφανή ρευστότητα» που έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤγια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει πως «από τα 47 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το Ευρωσύστημα, ως δάνεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τα 37 δισ. παραμένουν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, «ακόμα και όταν ένα μέρος της ρευστότητας μεταβιβάζεται στην πραγματική οικονομία, αυτό γίνεται ανισομερώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, αποκλείοντας τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό». Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από την ετήσια έρευνα της ΕΚΤ για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, «το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα φθάνει το 14%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4%. Επίσης, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται, ενώ το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 8%».

Υπό αυτές τις συνθήκες και εντός αυτού τουδυσμενούς πλαισίου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την ΕΚΤ αφενός για τον τρόπο με τον οποίο «θα διασφαλίσει ότι η ρευστότητα που παρέχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύεται, χωρίς καθυστερήσεις, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών» και αφετέρου για τις ενέργειες που «θα προβεί ώστε να σταματήσει να παραμένει αναξιοποίητο το συντριπτικό μερίδιο της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες, να αυξηθεί η χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες».

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:

Θέμα: Μη διοχέτευση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία

Τα τελευταία δύο έτη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την ΕΚΤ μία πρωτοφανή ρευστότητα, την οποία δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, από τα 47 δισ. ευρώ που τους έχουν χορηγηθεί από το Ευρωσύστημα, ως δάνεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τα 37 δισ. παραμένουν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος[1]. Ακόμα και όταν ένα μέρος της ρευστότητας μεταβιβάζεται στην πραγματική οικονομία, αυτό γίνεται ανισομερώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, αποκλείοντας τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό [2]. Σύμφωνα, άλλωστε, με την ετήσια έρευνα της ΕΚΤ [3] για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα φθάνει το 14%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4%. Επίσης, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται, ενώ το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 8%.
Ερωτάταιη ΕΚΤ:

1. Mε ποιον τρόπο θα διασφαλίσει ότι η ρευστότητα που παρέχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύεται, χωρίς καθυστερήσεις, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να σταματήσει να παραμένει αναξιοποίητο το συντριπτικό μερίδιο της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες, να αυξηθεί η χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες;

Exit mobile version