Δ. Παπαδημούλης: Ο λαός της Κούβας προσπαθεί με αξιοπρέπεια, δημιουργικότητα και ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσει όχι μόνο την πανδημία, αλλά και τα 62 χρόνια του εμπάργκο των ΗΠΑ

Σε δήλωση υπέρ του διαλόγου και της άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ προέβη ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στη δήλωσή του, η οποία αναπαρήχθη ιδιαίτερα από αρκετά ισπανόφωνα μέσα1, o Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη να αρθεί αυτή η «αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική» του εμπάργκο που έχει επιβληθεί για πάνω από 60 χρόνια και ενισχύθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ, ιδιαίτερα σήμερα όπου η πανδημία πλήττει και τον Κουβανικό λαό.

Επισημαίνοντας τα θετικά επιτεύγματα της Κούβας στην καταπολέμηση της πανδημίας, όπως το ότι αποτελεί την χώρα της Αμερικής με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού για τον COVID-19, ο έλληνας Αντιπρόεδρος τονίζει μεταξύ άλλων,  πως «στόχος μας πρέπει να είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες διαλόγου και κατανόησης σε όλα τα επίπεδα: με τους ανθρώπους, οργανώσεις, την κοινωνίας των πολιτών, τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και διακυβερνητικές συναντήσεις». Για να συμπληρώσει πως «με αλληλοσεβασμό και συνεργασία θα πετύχουμε περισσότερα!»

Αναλυτικότερα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Σε μια περίοδο που η πανδημία ανακάμπτει σε πολλά μέρη του κόσμου, η Κούβα δίνει τον δικό της αγώνα. Όχι μόνο με την πανδημία, αλλά και με τα 62 χρόνια, σκληρών και απάνθρωπων οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Τα μικρά θετικά βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση του Ομπάμα τον Απρίλιο του 2015 αντιστράφηκαν από τον Τραμπ. Και η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται απρόθυμη να επανεξετάσει ουσιαστικά αυτή την απαράδεκτη πολιτική. Οι σοβαρές οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες έχουν επηρεάσει δραματικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες και το βιοτικό επίπεδο της χώρας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, που πλήττει τον κουβανικό λαό. Είναι μια αναχρονιστική και απάνθρωπη πρακτική, που καταδικάζεται κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, σχεδόν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Κούβα έχει πετύχει πολλά στην καταπολέμηση της πανδημίας, με επιστημονική έρευνα και υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Είναι η χώρα της Αμερικής με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού για τον COVID-19. Ο λαός της Κούβας προσπαθεί με αξιοπρέπεια, δημιουργικότητα και ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσει μακροχρόνιες προκλήσεις.

Στόχος μας πρέπει να είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες διαλόγου και κατανόησης σε όλα τα επίπεδα: με τους ανθρώπους, οργανώσεις, την κοινωνίας των πολιτών, τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και διακυβερνητικές συναντήσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι με αλληλοσεβασμό και συνεργασία θα πετύχουμε περισσότερα!»

1 Ενδεικτικά ορισμένα links δημοσιεύσεων: https://www.prensa-latina.cu/2021/11/17/vicepresidente-de-eurocamara-defiende-dialogo-y-cooperacion-con-cuba & https://www.cubaenresumen.org/2021/11/declaracion-del-vicepresidente-del-parlamento-europeo-dimitrios-papadimoulis/ 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα