Δ. Παπαδημούλης: Να ξεκολλήσει η ΕΕ από τη λογική της γερμανοκρατούμενης, δεξιοκρατούμενης Ευρώπης

«Την ώρα της μεγάλης κρίσης, φτηνή και μικροπρεπής η διάθεση ορισμένων για μικροπολιτικά παιχνίδια και η στρατηγική να φιλοτεχνήσουν με απευθείας αναθέσεις και δώρα σε καναλάρχες και μιντιάρχες το προφίλ του Τσώρτσιλ ή του Μωυσή στον Μητσοτάκη», τόνισε επίσης ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στον Αθήνα 9,84

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Flash 99.4» (“Απλά επικίνδυνοι”/ Σταύρος Οραήλογλου, Γιάννης Στρίκος) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ούτε η κρίση του κορωνοϊού δεν κατάφερε να ενισχύσει την αλληλεγγύη και την ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν εκτιμούν ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε μια ύφεση της τάξης του 10% στην Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη ενός μεγάλου οικονομικού σοκ. Ωστόσο, στο Eurogroupπάρθηκε η απόφαση για μισό τρις. ευρώ, δηλαδή το 1/3 για να αντιμετωπιστεί η κρίση και η μεγάλη ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Επιπλέον, το περίφημο Ταμείο Ανασυγκρότησης παραπέμφθηκε -μαζί με μία τεράστια αοριστία στις διατυπώσεις – στις καλένδες, ενώ η ιδέα για ένα κορονο-ομόλογο “θάφτηκε“.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δουλεύοντας με την μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και υπό την ηγεμονία μιας Γερμανοκρατούμενης και δεξιοκρατούμενης λογικής κάνει επιλογές, οι οποίες θα φέρουν, δυστυχώς, μεγαλύτερη αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στο Βορρά και τον Νότο, ύφεση, μεγάλη ανεργία και νέα μέτρα λιτότητας.

Ύστερα από τις αποφάσεις του Eurogroup, ο ορίζοντας για τα 240 δις. ευρώ από το Ταμείο του ESM στένεψε πάρα πολύ, καθώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την υγεία και όχι, για την οικονομική ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία. Για ό,τι προκύψει ή χρειαστεί στο πεδίο της οικονομίας δε, αυτό θα πηγαίνει μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Με απλά λόγια, η όποια οικονομική βοήθεια θα συνοδεύεται με μνημονιακούς όρους.

Ο κορονοϊός θα μπορούσε να γίνει ένας μοχλός για την ΕΕ για να ξεκολλήσει από μια λογική Γερμανοκρατούμενης, δεξιοκρατούμενης Ευρώπης

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δυναμώσει η πίεση από μία ευρεία συμμαχία ενός πιο μαχητικού Νότου σε επικοινωνία με όσους βλέπουν πέρα από τη μύτη τους στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Εντός αυτού του πλαισίου, πρέπει και ο Μακρόν να αποφασίσει να κοντράρει λίγο παραπάνω την Μέρκελ. Και πρέπει, επίσης, όσοι ζητούν ευρωομόλογο να μην δηλώνουν ικανοποιημένοι από μια απόφαση που στην ουσία το “έθαψε“.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει μια υπαρξιακή κρίση και το πουλόβερ να ξηλωθεί περαιτέρω – έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν δεν γίνουν τώρα πράγματα η υπαρξιακή κρίση θα βαθύνει.

Στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο -κάτι το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό- τότε όλοι θα τρέχουν να ανακαλύπτουν τα κορονο-ομόλογα. Αφού, όμως, θα έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο μεσοδιάστημα.

Δεν μπορείς να έχεις μία Ένωση που προχωρά προς τα εμπρός με τη λογική του καραγκιόζη: “και τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου”

Πριν από δέκα χρόνια, την ιδέα ενός ευρωομολόγου την υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κανείς άλλος. Στο πρόσφατο Eurogroup την υποστήριξαν έντεκα κράτη μέλη – άλλα πιο μαχητικά, όπως η Ιταλία και η Ισπανία και άλλα sotto voce όπως η Ελλάδα.

Την πρόταση υπέρ ενός ευρω-ομόλογου αρχίζουν να τη ζητούν και άνθρωποι και επιχειρηματίες που βλέπουν λίγο μακρύτερα – ακόμη και μέσα στη Γερμανία, όπως έκανε ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων της Γερμανίας. Σκέφτονται ότι αν καταρρεύσει ο Νότος, πού θα εξάγουμε εμείς τα προϊόντα μας; Διότι, η Γερμανία μπορεί να είναι το οικονομικό αφεντικό και η μεγάλη δύναμη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά είναι μικρή για τα παγκόσμια δεδομένα. Μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει κερδίσει μέχρι τώρα πάρα πολλά λεφτά από την ενιαία αγορά και το ευρώ. Ακόμη και από τα μνημονιακά δάνεια στην Ελλάδα έβγαλαν λεφτά.

Αντί να δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα στο εσωτερικό και να έχει μια πιο διεκδικητική στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει εδώ και τώρα ένα μέρος από το μεγάλο δημοσιονομικό “μαξιλάρι” ασφαλείας των 37 δις. ευρώ που της κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Εάν δεν θέλουμε – όταν με το καλό περάσει η οξεία φάση της υγειονομικής κρίσης – να βρούμε ερείπια με μεγάλη ύφεση, ανεργία, κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και νέο κύμα φτώχειας, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα, χρησιμοποιώντας μέρος του δημοσιονομικού “μαξιλαριού” στην αγορά, τις επιχειρήσεις και στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης εργαζομένων, μικρομεσαίων και ανέργων.

Επίσης, θα πρέπει να ψηφιστεί από κοινού -ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει αυτή την στιγμή και την είχε καθιερώσει η κυβέρνηση Τσίπρα με το νόμο Σταθάκη-Κατσέλη, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020. Διότι, είναι τρελό και ανήθικο να λες στον άλλο κάτσε σπίτι και να του παίρνεις το σπίτι. Αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε ένα σήμα ασφάλειας και αλληλεγγύης που να δίνει μια προοπτική.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να δυναμώσουμε την πίεση μας και να έχουμε μια πιο διεκδικητική στάση. Αν δείτε τον διεθνή Τύπο δεν θα βρείτε καμία αναφορά για τη θέση της Ελλάδας στο Eurogroup και τις διαβουλεύσεις που έγιναν πριν από αυτό και οι οποίες κράτησαν συνολικά 60 ώρες. Η απόφαση του Eurogroup ήταν μια τελική διαπραγμάτευση πέντε χωρών -Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Γαλλίας- με γαλλικό άρωμα και γερμανική υπογραφή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης να μην φοβάται να διεκδικεί και να “κοντράρει“, αν χρειαστεί, και λίγο την κ. Μέρκελ

Αφού έκανε το θετικό βήμα και υπέγραψε την επιστολή υπέρ ενός ευρω-ομολόγου, ο Κυρ Μητσοτάκης να μην φοβάται να κοντράρει και να κριτικάρει και λίγο την κ. Μέρκελ. Επίσης, να μην επιτρέπει στον αντιπρόεδρο του κόμματός του να τον αδειάζει μεγαλοπρεπώς. Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, είπε στην ουσία τα εξής: ῾῾Εντάξει υπογράψαμε υπέρ ενός ευρω-ομολόγου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί δεν το θέλουν οι Γερμανοί και ενδεχομένως να έχουν και δίκιο῾῾. Έτσι, δεν θα πάμε μπροστά.

Μελέτη του ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ελλάδα την μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ: Πολύ φοβάμαι, μήπως ανοίξει η προοπτική και ο κίνδυνος νέων μνημονίων

Μελέτη του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα γιατί δεν βολεύει την επικοινωνιακή προπαγάνδα ότι “ο Μητσοτάκης είναι ο νέος Μωυσής” τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που θα έχουν την μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής: Πρώτον, εξαρτιόμαστε πολύ από τον τουρισμό που θα πάθει τεράστια ζημιά και τη ναυτιλία που έχει ᾽᾽καθίσει᾽᾽ λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Δεύτερον, έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά μου, θα προσέθετα και το λάθος της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι που της κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι σαν να έχεις δύο πυροσβεστικά δίπλα στην εστία της φωτιάς και να λες θα χρησιμοποιήσω μόνο το μισό βυτίο από το ένα πυροσβεστικό για να έχω καβάτζα και για αργότερα. Αυτό θα μεγαλώσει την φωτιά και αύριο δεν θα σου φτάνουν είκοσι πυροσβεστικά.

Φτηνή και μικροπρεπής η προσπάθεια ορισμένων να φιλοτεχνήσουν με απευθείας αναθέσεις και δώρα σε καναλάρχες και μιντιάρχες το προφίλ του Τσώρτσιλ ή του Μωυσή στον Μητσοτάκη

Μικροπρεπής και φτηνή η τακτική όσων κάνουν μικροπολιτικά σχέδια για πρόωρες εκλογές και κόλπα την ώρα της μεγάλης κρίσης, όπου δίνουμε -θέλω να πιστεύω- ενωμένοι παρά τις διαφορές μας, τη μάχη για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες ζωές. Εξίσου φτηνή και μικροπρεπής, η προσπάθεια ορισμένων να φιλοτεχνήσουν με απευθείας αναθέσεις και δώρα σε καναλάρχες και μιντιάρχες το προφίλ του Τσώρτσιλ ή του Μωυσή στον Μητσοτάκη. Σε όσους σκέφτονται ή εισηγούνται τέτοιες προτάσεις στον Μητσοτάκη θα τους έλεγα να μην βιάζονται, γιατί το φθινόπωρο θα είναι πολύ χειρότερα. Μακάρι, τότε να έχουμε ξεπεράσει πλήρως την υγειονομική κρίση. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι θα βρισκόμαστε στην καρδιά μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει την πλατύτερη δυνατή συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχω πάρει ήδη πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ευρωομάδας της Αριστεράς όπου ανήκουμε, αλλά και προς άλλες Πολιτικές Ομάδες – Σοσιαλιστές, Πράσινους. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατά πλειοψηφία μια θετική πρόταση για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη, ενώ βρίσκεται και σε μία πολύ καλή γραμμή υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Γι᾽ αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς, ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουμε την πλατύτερη δυνατή συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους από τον χώρο του κέντρου ή ακόμα και της κεντροδεξιάς. Να φτιαχτεί μια πλειοψηφία που να οδηγεί σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση, ενοποίηση και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα