Δ. Παπαδημούλης: Με το βέτο τους, Ουγγαρία και Πολωνία, προσπαθούν να κρατήσουν υπό ομηρία τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το ειδησεογραφικό «Sputnik News» (link), αναφορικά με το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πανδημία και το πακέτο ανάκαμψης.

Υποστηριζόμενες και από τη Σλοβενία, οι δυο χώρες άσκησαν βέτο στην συμφωνίου Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου για τον Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, με ανυπολόγιστο κόστος για τις διαλυμένες από την πανδημία, εθνικές οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Δημ. Παπαδημούλη:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφές, με ευρύτατη πλειοψηφία, ότι η συμφωνία- συμβιβασμός που έχει επιτευχθεί μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου του κράτους δικαίου, είναι κόκκινη γραμμή. Η επιλογή του βέτο των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επειδή διαφωνούν με τον σεβασμό του κράτους Δικαίου, δεν μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή του.
Αυτός ο μηχανισμός απαιτεί ειδική πλειοψηφία για την έγκρισή του, με άλλα λόγια, στο Συμβούλιο θα “περάσει” ο μηχανισμός παρά το δικό τους βέτο.
Συγκεκριμένα: Απαιτείται 55% πλειοψηφία των κρατών μελών που να εκφράζουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η πλειοψηφία που συμφωνεί με τη δημιουργία του μηχανισμού, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό, είναι 24 από τα 27 κράτη μέλη και ο πληθυσμός τους είναι πάνω από το 90%. Αυτό δεν μπορούν δηλαδή να το μπλοκάρουν.

Αυτό όμως που μπορούν να μπλοκάρουν με το βέτο τους, είναι ο πολυετής προϋπολογισμός και οι ίδιοι πόροι της Ε.Ε., δηλαδή κονδύλια από τα οποία θα επωφεληθούν και οι λαοί τους, παίρνοντας πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Άρα με την απειλή του βέτο πυροβολούν τα πόδια τους.
Παρόλα αυτά, δεν προκαλούν την έξοδό τους από την ΕΈ. Δεν νομίζω ότι έχουν πρόθεση να φύγουν από την ΕΕ, γιατί αυτό θα τους κόστιζε πολύ οικονομικά, γεωπολιτικά και κοινωνικά.

– Πρώτο σενάριο που έχουμε μπροστά μας είναι να καθυστερήσει η έναρξη εφαρμογής του νέου πολυετούς προϋπολογισμού και των ίδιων πόρων, που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτούς θα πληρώνονται οι τόκοι του δανεισμού της Κομισιόν.
Σε αυτή την περίπτωση ίσως να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα έχει το “χρώμα” της πολύ πολύ μεγάλης πλειοψηφίας. Μπορεί να είναι ένα “φύλλο συκής” πίσω από το οποίο Ουγγαρία και Πολωνία θα κρύψουν την τελική υποχώρησή τους, αν και ο Όρμπαν σήμερα το πρωί -κι αυτό είναι ενδιαφέρον- προανήγγειλε, σε ουγγρικό ραδιόφωνο, συμβιβασμό. Παρότι Ούγγρος ετοιμάζει ένα είδος… ισπανικής υποχώρησης.

Το σενάριο να υποχωρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 95% της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, είναι ένα σενάριο που δεν τίθεται καν.

— Δεύτερο σενάριο, και αρκετά πιθανό, είναι τα πράγματα να μείνουν στάσιμα για καιρό. Από την καθυστέρηση αυτή θα πληγεί όλη τη ΕΕ, και επομένως και η Ουγγαρία και η Πολωνία και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμόζονται έκτακτοι προϋπολογισμοί, από τους οποίους θα εξαιρούνται οι δύο χώρες. Αν τραβήξουν το σκοινί θα υποστούν το κόστος. Προφανώς παίζουν ένα παιχνίδι προσπαθώντας να κρατήσουν υπό ομηρία τον πολυετή προϋπολογισμό σε μια στιγμή που καλπάζουν και το δεύτερο κύμα πανδημίας και η ύφεση. Οι προϋποθέσεις του κράτους δικαίου προκαλούν την κόντρα, κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες για το μεταναστευτικό. Πρέπει να ξεκαθαριστεί: Η συζήτηση είναι εκτός του μεταναστευτικού. Έχει να κάνει με τις παραβιάσεις των κανόνων της Δημοκρατίας αποκλειστικά, με την εφαρμογή του άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, που έχουν συνυπογράψει και η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο καιρό μπορεί η κατάσταση να παραμένει στάσιμη. Το μπαλάκι βρίσκεται πρώτα απ’ όλα σε αυτούς που απειλούν με βέτο και στην ηγεσία του Συμβουλίου: στη Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα