Δ. Παπαδημούλης: Με ρεαλισμό και χωρίς πανηγυρισμούς να χειριστούμε τον συμβιβασμό που επετεύχθη για τον πολυετή Προϋπολογισμό – βίντεο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε όλες τις δυνατές υποχωρήσεις. Τώρα είναι ευθύνη του Συμβουλίου και της Γερμανικής Προεδρίας να εξασφαλίσει την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί – Και για τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου, παρά τον εκβιασμό για βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία
Με ρεαλισμό και χωρίς πανηγυρισμούς να χειριστούμε τον συμβιβασμό που επετεύχθη για τον πολυετή Προϋπολογισμό – Στα αρνητικά οι περικοπές σε δύο παραδοσιακές πολιτικές-πυλώνες της ΕΕ: Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής
Ομιλία στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συμφωνία Συμβουλίου – Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Πολυετή Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027 και τους νέους ίδιους πόρους

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (συμπεριλαμβανομένων των ιδίων πόρων), τον μηχανισμό υπό όρους για το κράτος δικαίου και το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ορισμένα αρνητικά σημεία του συμβιβασμού, υπογράμμισε την ανάγκη η συμφωνία που επετεύχθη για τον πολυετή Προϋπολογισμό να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό, προκειμένου να σταλεί, μεταξύ άλλων, και ένα σαφές μήνυμα – ιδιαίτερα μετά και τα πολιτικά παιχνίδια από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για βέτο στον Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς επεσήμανε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά ώρα για να γίνουν πράξη τα όσα έχουν συμφωνηθεί: «Τώρα είναι ευθύνη του Συμβουλίου και της Γερμανικής Προεδρίας να διασφαλίσει ότι θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες και η απαραίτητη ομοφωνία, όπου αυτό απαιτείται».

Πιο συγκεκριμένα ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω την διαπραγματευτική ομάδα καθώς και τους συνεργάτες μας στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου για τις βελτιώσεις που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση δέκα εβδομάδων με το Συμβούλιο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, με την Κομισιόν όχι έντιμο διαμεσολαβητή, αλλά πλήρη υποστηρικτή του Συμβουλίου σε αυτή την δύσκολη διαπραγμάτευση.

Εκτιμώ ότι έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στην αρχική πρόταση του Συμβουλίου. Δεν συμμερίζομαι ωστόσο τους πανηγυρισμούς. Εάν συγκρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα με τις αρχικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα δούμε ότι απέχει πάρα πολύ από αυτά που είχαμε θέσει ως στόχους. Η αύξηση στο συνολικό ύψος του πολυετούς Προϋπολογισμού είναι της τάξης του 1,5% του συνολικού Προϋπολογισμού – κατά την γνώμη μου καθόλου επαρκής.

Στα αρνητικά του συμβιβασμού καταγράφω και τις περικοπές σε δύο παραδοσιακές πολιτικές-πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πιστεύω ωστόσο πως πρέπει με ρεαλισμό και χωρίς πανηγυρισμούς να χειριστούμε αυτό που επιτεύχθηκε τελικά ως συμφωνία και για λόγους πολιτικής στρατηγικής.

Αυτές τις μέρες είδαμε τον εκβιασμό και τα πολιτικά παιχνίδια από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, όπου απειλούν με βέτο και μπλοκάρουν τον πολυετή Προϋπολογισμό επειδή δεν τους αρέσει η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αιρεσιμότητα σχετικά με το κράτος δικαίου. Αυτό αποτελεί κίνδυνο. Να ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλαδή να κάνει κι άλλες υποχωρήσεις. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει να σταματήσουμε τους πανηγυρισμούς και τα συγχαρητήρια μεταξύ μας και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε όλες τις δυνατές υποχωρήσεις που μπορούσε να κάνει. Τώρα είναι ευθύνη του Συμβουλίου και της Γερμανικής Προεδρίας να διασφαλίσει ότι θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες και η απαραίτητη ομοφωνία, όπου αυτό απαιτείται. Την ώρα που οι Ευρώπη και οι πολίτες δοκιμάζονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εμείς είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή όλων όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ευχαριστώ».

Σχετικά Νέα