Δ. Παπαδημούλης: Η πανδημία ως επιταχυντής αλλαγών στην ΕΕ…

«Η ΕΕ θα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι κάτι περισσότερο από μια ενιαία αγορά και ότι βαδίζει προς μια ουσιαστική πολιτική Ένωση – Στρατηγικός στόχος οι “Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”» – Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο news site PoliticalBank.GR

‘Αρθρο παρέμβασης στον ειδησεογραφικό ιστότοπο PoliticalBank.gr υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το άρθρο με τίτλο «Η πανδημία ως επιταχυντής αλλαγών στην ΕΕ» <-LINK, εξετάζει τα αποτελέσματα της πανδημία του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης που προξένησε στις ευρωπαϊκές οικονομίες, γεγονός που όπως γράφει ο Δημήτρης Παπαδημούλης «τον τελευταίο χρόνο, έχει οδηγήσει στο να επιτευχθούν βήματα που, πριν φάνταζαν αδιανόητα. Όπως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ με ισχυρό το σκέλος των επιχορηγήσεων και όχι μόνο των δανείων προς τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη και η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας».

Διευρύνοντας την οπτική του στο ευρωπαϊκό μέλλει γενέσθαι όταν η πανδημία θα αποτελεί πλέον παρελθόν, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραθέτει μια σειρά από «προκλήσεις για αλλαγές, οι οποίες είναι πολλές και επείγουσες», όπως «αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έξυπνους τρόπους ελάφρυνσης, μετακύλισης στο μέλλον ή και διαγραφής –μερικής ή ολικής, του πρόσθετου δημόσιου κορονοχρέους, ολοκλήρωση της Τραπεζικής ένωσης με Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS)» κ.ά.

Στόχος «με επιταχυντή αλλαγών την πανδημία», όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είναι να επιτευχθούν «οι αλλαγές που χρειάζεται η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς εταίρους στην ΕΕ, αλλά και η απόσταση των ίδιων των Ευρωπαϊκών Θεσμών από τους Ευρωπαίους πολίτες: Η ΕΕ θα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι κάτι περισσότερο από μια ενιαία αγορά και ότι βαδίζει προς μια ουσιαστική πολιτική Ένωση».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:
Η πανδημία ως επιταχυντής αλλαγών στην ΕΕ
του Δημήτρη Παπαδημούλη*
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, το 1981. Στη διάρκεια των τεσσάρων αυτών δεκαετιών, βιώσαμε γεγονότα και περιόδους ευρωπαϊκών κρίσεων, που αμφισβήτησαν την ίδια την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία δυσκολεύτηκε –και ακόμη δυσκολεύεται, να δώσει ικανοποιητικές λύσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα: Όπως η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που στην Ελλάδα τη βιώσαμε δραματικότερα από όλα τα κράτη μέλη, το προσφυγικό ζήτημα που δεν έπαψε ποτέ, η κρίση χρέους, η τρομοκρατία, και τέλος, η σημερινή κρίση της πανδημίας και η ανεπαρκής διαχείριση του εμβολιασμού από την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Τον τελευταίο χρόνο, με επιταχυντή την πανδημία, έχουν επιτευχθεί βήματα που, πριν φάνταζαν αδιανόητα. Όπως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ με ισχυρό το σκέλος των επιχορηγήσεων και όχι μόνο των δανείων προς τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη, ή η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα και αυτό πιστεύει και το Ευρωκοινοβούλιο στη μεγάλη του πλειοψηφία, ότι η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά ενοποιημένη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, με κυρίαρχο το στοιχείο της σύγκλισης και όχι των εντεινόμενων αποκλίσεων, ανισοτήτων ή και αποκλεισμών.
Οι αλλαγές και οι επιταχύνσεις που χρειάζεται η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει να έχουν ως στόχο να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς εταίρους στην ΕΕ, αλλά και η απόσταση των ίδιων των Ευρωπαϊκών Θεσμών από τους Ευρωπαίους πολίτες: Η ΕΕ θα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι κάτι περισσότερο από μια ενιαία αγορά και ότι βαδίζει προς μια ουσιαστική πολιτική Ένωση.
Οι προκλήσεις για αλλαγές είναι πολλές και επείγουσες:
– Να αναπτύξουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εργαλεία και πολιτικές, ώστε το πρόσθετο χρέος που δημιουργεί η αντιμετώπιση της πανδημίας, με μια εκρηκτική αύξηση των δημόσιων δαπανών, να μην οδηγήσει σε νέα λιτότητα. Να μην αποτελέσει φρένο στις προσπάθειες ανάκαμψης των κοινωνιών μόλις αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και αυτό απαιτεί, όσο διαρκεί η ρήτρα γενικής διαφυγής, να δούμε τις αλλαγές που απαιτούνται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έτσι ώστε να μετασχηματιστεί σε ένα Σύμφωνο βιώσιμης σύγκλισης και ανάπτυξης, με ρεαλιστικές προσαρμογές στους κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει σήμερα δημόσιο χρέος 209% του ΑΕΠ, αυτό είναι κρίσιμο θέμα και πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.
– Είναι ανάγκη επίσης να ξαναδούμε την εφαρμογή ενός «χρυσού κανόνα», ο οποίος θα εξαιρεί από τον υπολογισμό του ελλείμματος, όσες δημόσιες επενδύσεις σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και της φτώχειας.
– Να εξετάσουμε έξυπνους τρόπους ελάφρυνσης, μετακύλισης στο μέλλον ή και διαγραφής –μερικής ή ολικής, του πρόσθετου δημόσιου κορονοχρέους που δημιουργεί η αντιμετώπιση της πανδημίας.
– Να αξιοποιήσουμε παραγωγικά, μακριά από πελατειακά δίκτυα και προχειρότητες τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να τα αυξήσουμε δραστικά, καθώς αποδεικνύεται ότι η ανθεκτικότητα της πανδημίας υπερβαίνει τις προβλέψεις ενός σχεδιασμού που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο.
– Να ολοκληρώσουμε επιτέλους την Τραπεζική ένωση, από την οποία λείπει ο τρίτος πυλώνας, που είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS). Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζική ένωση και δεν μπορεί το ευρώ παίξει τον διεθνή του ρόλο. Και η Tραπεζική Ένωση πρέπει να συνοδευτεί από δημοσιονομική ενοποίηση, με αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών. Όχι μια κι έξω λόγω πανδημίας, αλλά με μονιμότερη λογική.
– Να καθορίσουμε έναν οδικό χάρτη και για τον τερματισμό των φορολογικών παραδείσων εντός της ΕΕ, έτσι ώστε να περιορίσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.
– Να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, καθώς η ΕΕ μέχρι σήμερα στα φορολογικά σκάνδαλα και τα σκάνδαλα ξεπλύματος είναι ανεπαρκής.
– Να κάνουμε περισσότερα για μια ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
– Να προχωρήσει ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων.
– Να μην επιτρέψουμε εντός της ΕΕ ριζικές υπονομεύσεις των κανόνων του κράτους δικαίου και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως δυστυχώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με πρόσχημα και την πανδημία στην Ουγγαρία και την Πολωνία.
Και να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι το πρώτο σχέδιο Συντάγματος της Ενωμένης Ευρώπης γράφτηκε από έναν Ευρωπαϊστή της Αριστεράς, τον αντιφασίστα Αλτιέρο Σπινέλι, όταν ήταν εξόριστος του Μουσολίνι στο νησάκι του Βεντοντένε. Απέχουμε ακόμη πολύ από τις “Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”. Αλλά ως σταθερός ευρωπαϊστής της Αριστεράς, είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι με αυτόν τον στρατηγικό στόχο ως πυξίδα, επιβάλλεται να προχωρήσουμε ταχύτερα την εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα