Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση της ΝΔ τα δίνει όλα στους εργοδότες

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει δημοσιοποιήσει το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε στην Κομισιόν – Αντί των 4.000 σελίδων, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα 200 σελίδες!», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης

Συνέντευξη για ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας παραχώρησε στον τ/σ σταθμό ‘Astra TV Θεσσαλίας’ ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην οποία αναφέρθηκε στα παρακάτω ζητήματα:

Στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

«Σε κανένα κανάλι δεν έχει βγει μέχρι τώρα ο κ. Χατζηδάκης σε διάλογο με την αξιωματική αντιπολίτευση. Παντού βγαίνει και τα λέει μόνος του σε προστατευμένο δημοσιογραφικό περιβάλλον. Όταν έχεις τόσο δίκιο, γιατί φοβάσαι τον διάλογο; Ο κ. Χατζηδάκης να πάψει να κρύβεται και να μην φοβάται τον διάλογο.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο καθιστά φτηνότερες και ευκολότερες τις απλήρωτες υπερωρίες, διευκολύνει τις απολύσεις και κάνει φτηνότερες και τις αποζημιώσεις. Το ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός: Ο εργαζόμενος που κάνει υπερωρίες θα πληρώνεται με ρεπό, αντί με χρήματα! Μετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις, τώρα ακούω ότι τα δύο άρθρα περί απολύσεων θα αφαιρεθούν. Μένει να το δούμε.

Με αυτό το νομοσχέδιο αντικαθίσταται επίσης η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μέχρι σήμερα, αυτό ήταν ρυθμισμένο να γίνεται με συλλογικές συμβάσεις, προκειμένου ο εργαζόμενος να είναι κατοχυρωμένος και να διασφαλίζεται απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας του εργοδότη. Όταν βρίσκεσαι σε μια χώρα με πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, ποιος εργαζόμενος υπό την απειλή της ανεργίας θα μπορέσει να πει όχι στον εργοδότη που θα του πει να δουλέψει πολλές παραπάνω ώρες;

Αυτό που πάει να γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, θυμίζει Θάτσερ και Ρήγκαν και δεν έχει καμία σχέση με τους εργατικούς νόμους στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Τα δίνει όλα στους εργοδότες. Τα ίδια ζητούσε εκ μέρους του ΣΕΒ ο κ. Σκέρτσος, δεξί χέρι σήμερα του Κυρ. Μητσοτάκη, όντας διευθυντής του ΣΕΒ. Όλα τα παραπάνω πρέπει να σκεφτούν οι εργαζόμενοι που ψηφίζουν τη ΝΔ».

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΝΔ, «Ελλάδα 2.0»

«Είναι πολλά τα λεφτά που θα έρθουν στην Ελλάδα. Είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ. Και η πλειοψηφία τους είναι επιχορηγήσεις, όχι δάνεια. Τα λεφτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και δεν ανήκουν στην εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν είναι προίκα του Μητσοτάκη και της ΝΔ. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι μια γενική περίληψη του σχεδίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Αντί των 4.000 σελίδων του προγράμματος, παρουσιάστηκαν 200 σελίδες! Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα που κατέθεσε στην Κομισιόν: Ούτε στον ελληνικό λαό, ούτε στους βουλευτές και τα κόμματα, ούτε στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, ούτε στους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Μόνο λίγοι γνωρίζουν ποιο είναι το πρόγραμμα των 4.000 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν. Πώς θα ασκήσεις έλεγχο, εάν δεν το δίνουν στη δημοσιότητα και το κρατάνε κρυφό;

Πρέπει να υπάρχει διακομματικός έλεγχος από μια Επιτροπή της Βουλής. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε συγκροτήσει μια Επιτροπή, στην οποία έχω την τιμή να είναι μέλος -ο μόνος έλληνας-, που ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στη διαφάνεια των σχεδίων και των 27 κρατών μελών. Οφείλω να σημειώσω ότι προκαλεί άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι η ελληνική βουλή αρνείται να συγκροτήσει μια αντίστοιχη επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Χρειάζεται χρηστή και έντιμη διαχείριση για να πιάσουν τόπο τα λεφτά, μακριά από πελατειακά δίκτυα και κυκλώματα διαφθοράς. Πρέπει να πιάσουν τόπο υπέρ των πολλών, της οικονομίας, της κοινωνίας και της περιφέρειας. Να μην πάνε τα λεφτά μόνο στους λίγους και τους ισχυρούς. Αλλά να διατεθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις περιφέρειες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε την εμπειρία από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ τα πολλά λεφτά να πηγαίνουν σε τσέπες λίγων. Στέκομαι στη διαφθορά, γιατί πρόσφατα η Διεθνής Διαφάνεια έδωσε στη δημοσιότητα μία αξιολόγηση σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Σε αυτή την αξιολόγηση η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες πέντε θέσεις όσον αφορά τη διασπάθιση των πόρων και τους κινδύνους διαφθοράς.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων – περίπου 13 δισ. ευρώ- θα δοθούν αποκλειστικά σε λίγους και ισχυρούς ιδιώτες μέσω των τραπεζών, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Ξέρετε τι κάνουν άλλες χώρες με αυτά τα λεφτά; Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση τρέχει προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας δίνει λεφτά για την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα θα δοθούν, μέσω τραπεζών, στους λίγους και τους ισχυρούς, οι οποίοι αυτή την στιγμή έχουν μεγάλες εταιρείες στον ψηφιακό τομέα και στον τομέα της ενέργειας. Σε μια Ελλάδα που ήδη έχει μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, κάτι τέτοιο θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες».

Στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

«Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, αυτό που νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε ως χώρα, είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος. Για λόγους οικονομικούς και εξαιτίας της φθοράς που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να μην αφήνει την ατζέντα του ευρωτουρκικού διαλόγου να την χειρίζεται το Βερολίνο ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης. Διότι, αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή. Γίνεται μια συνάντηση στο Βερολίνο για τη Λιβύη και για μια ακόμη φορά η Ελλάδα είναι απούσα. Και η Τουρκία που σύμφωνα με την προπαγάνδα της ΝΔ είναι πλήρως απομονωμένη, είναι παρούσα. Τον κ. Δένδια τον άκουσα να διαμαρτύρεται. Τον Κυρ. Μητσοτάκη όμως δεν τον άκουσα να διαμαρτύρεται στην κα Μέρκελ που η Τουρκία θα είναι παρούσα στο Βερολίνο για να συζητήσει για τη Λιβύη, κι εμείς θα είμαστε απόντες.

Αντί να ευλογεί τα γένια της, η κυβέρνηση της ΝΔ να ζητήσει και να πιέσει την ευρωπαϊκή ηγεσία -την κα Φον ντερ Λάιεν, τον κ. Μισέλ και την κα Μέρκελ που είναι το πολιτικό αφεντικό της ΕΕ- για το εξής: Εάν ο κ. Ερντογάν θέλει αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ, οφείλει να αποδεχτεί την προσφυγή στη Χάγη την οποία η Τουρκία ακριβώς επειδή έχει άδικο την φοβάται όπως ‘ο διάολος το λιβάνι’. Αυτό όμως δεν το προτείνει και δεν το διεκδικεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ξέρετε γιατί; Γιατί φοβάται τα εσωκομματικά του προβλήματα. Ο Αντ. Σαμαράς έχει πει όχι και στις διερευνητικές επαφές και στην προοπτική της προσφυγής στη Χάγη.

Εθνική πατριωτική γραμμή είναι η προσφυγή στη Χάγη με συνυποσχετικό. Την στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η γραμμή που χάραξε από το 1976 ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και συνεχίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα. Δυστυχώς τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να συνεχίσει σε αυτή την εθνική πατριωτική γραμμή που στριμώχνει την Τουρκία, την αφήνει στην άκρη λόγω εσωκομματικών προβλημάτων.

Αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε μπράβο όταν ο κ. Δένδιας επανέλαβε μέσα στην Τουρκία τις εθνικές θέσεις. Θυμίζω όμως ότι ο Τσίπρας επανέλαβε τα ίδια στον Ερντογάν, όταν ήρθε στην Ελλάδα το 2018. Και τότε υπήρχαν, δυστυχώς, επώνυμα στελέχη της ΝΔ που έλεγαν ‘εγώ πιστεύω τον Ερντογάν περισσότερο από τον Τσίπρα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί στο Αιγαίο’.

Πριν λίγες εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μία συντριπτική και σπάνια σε έκταση πλειοψηφία -και με τη συμβολή όλων των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών- ενέκρινε ένα ψήφισμα για την Τουρκία, σφοδρά επικριτικό για το καθεστώς Ερντογάν και πολύ πιο αυστηρό από τα κοινά ανακοινωθέντα που συνυπογράφει ο Κυρ. Μητσοτάκης στις Συνόδους Κορυφής τα τελευταία δύο χρόνια. Ας αξιοποιήσει λοιπόν την υλοποίηση αυτής της εθνικής γραμμής που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ας διεκδικήσει περισσότερα».

Στην κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

«Η αντίδραση της ΕΕ ήταν αυτονόητη και επιβεβλημένη. Σε αυτά τα θέματα ωστόσο, οφείλω να σημειώσω ότι η ηγεσία της ΕΕ δεν πρέπει να εφαρμόζει ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’. Ο Ερντογάν παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατά το κράτος δικαίου και ‘κάνει όργια’  σε βάρος των γειτόνων του όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και όλο αυτό το διάστημα κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε.

Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω ότι και το 2014 μια ευρωπαϊκή χώρα, η Αυστρία, με ευθύνη της δεξιάς κυβέρνησης της εποχής κατέβασε με την ίδια μέθοδο της κρατικής αεροπειρατείας το προεδρικό αεροπλάνο του Έβο Μοράλες στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Και τότε δεν υπήρχαν αντίστοιχες αντιδράσεις. Επομένως, καλά κάνουμε και αντιδρούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση – ο Λουκασένκο είναι ένας δικτάτορας. Ωστόσο, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χωρά ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα