Δ. Παπαδημούλης: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, ως «κάτι λίγο παραπάνω από μία κοινή αγορά»

Χρειάζονται ταχύτερα βήματα, για να δημιουργήσουμε με όραμα και σχέδιο τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
Η αίσθηση ότι η ΕΕ είναι ένα κλαμπ που συζητούν 27 και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί είναι δίκαιη. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει οι πολλοί μέσα στην ΕΕ να συμμαχήσουν και να πιέσουν την Γερμανία.
Πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η αλλαγή των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος, για όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας
Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συμβαίνει στην Ευρώπη»

Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συμβαίνει στην Ευρώπη» (Γ. Παπαγεωργίου / Κλ. Νικολάου, Γ. Συριόπουλος) με αφορμή την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στο δίλημμα για το εάν η ΕΕ είτε θα ολοκληρωθεί είτε θα διαλυθεί, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

«Η πανδημία υποχρεώνει την ΕΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες ενοποίησής της. Γιατί, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις -υγειονομικές, οικονομικές και γεωπολιτικές-, ως ‘κάτι λίγο παραπάνω από μία κοινή αγορά’. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτική Ένωση με έναν πιο ισχυρό κοινοτικό Προϋπολογισμό, με ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και με κοινές πολιτικές στην υγεία, την φορολογία, την εξωτερική πολιτική, στο κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου.

Χρειάζεται να κάνουμε ταχύτερα βήματα, για να δημιουργήσουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Σε ερώτηση σχετικά με την αίσθηση περί μιας ‘γερμανοκρατούμενης Ευρώπης’, κατά πόσον αυτή μπορεί να αλλάξει, αλλά και ποιο ειδικό βάρος θα μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντα των μικρών χωρών όπως η Ελλάδα, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε:

«Η αίσθηση ότι η ΕΕ είναι ένα κλαμπ που συζητούν 27 και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί είναι δίκαιη. Δυστυχώς, αποτυπώνει την πραγματικότητα. Και για να αλλάξει αυτό, πρέπει οι πολλοί -οι μεσαίοι και οι μικρότεροι μέσα στην ΕΕ- να συμμαχήσουν και να πιέσουν την Γερμανία.

Με τη συμφωνία και της Γερμανίας, πρέπει να πετύχουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ισχυρότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και δεύτερον, να διευρυνθεί η λίστα των θεμάτων όπου στο Συμβούλιο αποφασίζονται όχι με ομοφωνία, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία. Διότι, η εμπειρία έχει δείξει ότι το βέτο δεν είναι όπλο στα χέρια των μικρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά όπλο στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης ή του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μ. Ρούτε.

Τέλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες και τις αλλαγές που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

Πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η αλλαγή των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος, για όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη και όχι μια νέα κρίση χρέους για τον ευρωπαϊκό Νότο και μια παρατεταμένη λιτότητα που τόσο δοκίμασε τις χώρες του Νότου και περισσότερο από όλους την Ελλάδα.

Το στοίχημα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι: Περισσότερη διαφάνεια στα ευρωπαϊκά όργανα (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) και μεγαλύτερη λογοδοσία στους πολίτες, και ταυτόχρονα ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λιγότερα λόμπι».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα