Δ. Παπαδημούλης: Η ανθρωπιστική βοήθεια στην εξωτερική δράση της ΕΕ πρέπει να συνδεθεί με εγγυήσεις

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) και στη συζήτηση με θέμα τη «Δημόσια ακρόαση με θέμα «Εξωτερική δράση της ΕΕ και αντιμετώπιση κρίσεων: είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ κατάλληλος για τον επιδιωκόμενο σκοπό;»

Ο Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο την κα Duflo όσο και την κα Giubilo, γιατί μας απέδειξαν τεκμηριωμένα, με αριθμούς και στοιχεία, τι δεν κάνουμε ικανοποιητικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως και το τι πρέπει να αλλάξει για να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω πως είναι φανερό -και καταγράφηκε και στις ομιλίες και των προηγούμενων συναδέλφων- ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, γιατί ήδη έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια για ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά χρειαζόμαστε, απ’ ότι μας ειπώθηκε, και περισσότερη διαφάνεια και εγγυητικούς μηχανισμούς που να εξασφαλίζουν ότι τα χρήματα θα πάνε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
Κι επίσης, κάποιες εγγυήσεις που να συνδέουν αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλίμα, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω τις κες Duflo και Giubilo, εάν είναι διατεθειμένες να μας κάνουν και γραπτές προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν από πλευράς Κοινοτικού Προϋπολογισμού -όχι μόνο αύξηση αλλά και εγγυήσεις, δικλείδες ασφαλείας.
Και θα ήθελα να ρωτήσω και εσάς κε Λεβαντόφσκι, τι συνέχεια σκοπεύουμε να δώσουμε, ως Επιτροπή Προϋπολογισμών, σε αυτή την εξαιρετική ακρόαση. Εάν απλώς τα πούμε μεταξύ μας, δεν θα είμαστε αντάξιοι του ρόλου μας.

Νομίζω πως με βάση τα συμπεράσματα που καταγράφονται σε αυτή την ακρόαση, πρέπει να πιέσουμε και να ζητήσουμε και από την Κομισιόν και από το Συμβούλιο, κάποιες από αυτές τις προτάσεις να ενσωματωθούν και στον Προϋπολογισμό του 2024 και κυρίως στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σας ευχαριστώ.».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα