

Στην Κομισιόν φέρνει, με γραπτή του ερώτηση, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης το ζήτημα της ενδεχόμενης εγγραφής του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», συνολικού ύψους 18,7 δισ. ευρώ, στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
«Με το σχέδιο “Ηρακλής”, η ελληνική κυβέρνηση προώθησε ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με σκοπό την ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της πώλησης των τιτλοποιημένων δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού», σημειώνει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι η Eurostat εξετάζει και πάλι την εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”, συνολικού ύψους 18,7 δισ. ευρώ, στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κατάπτωση τους».
«Τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει με διαφορά το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ ως ποσοστό προς το ΑΕΠ, μια τέτοια απόφαση θα είχε ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του δημόσιου χρέους», συνεχίζει για να καταλήξει στις εξής ερωτήσεις προς την Κομισιόν:
- Πώς αξιολογεί την πρόθεση της Eurostat για εγγραφή στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας όλων ή μέρους των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου του σχεδίου «Ηρακλής», ανεξάρτητα από την κατάπτωση τους;
- Πώς θα μπορούσε να αποτραπεί η εκ των προτέρων εγγραφή όλων ή μέρους των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής» στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας;
Σχετικά Νέα
Ανάρτηση Κ. Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα: Στόχος μας η συλλογική πρόοδος να μετατρέπεται σταδιακά και σε ατομική προκοπή
«Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 καταγράφουν μία σημαντική υπεραπόδοση της εθνικής.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ελεγχθεί άμεσα η «περιστρεφόμενη πόρτα» διαφθοράς ΝΔ – εταιρειών και «Ομάδας Αλήθειας»
«Οι αποκαλύψεις του Τύπου, σχετικά με την “περιστρεφόμενη πόρτα” που έχει στήσει η κυβέρνηση.
Σ. Φάμελλος: Όσα επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα σταματήσει την κατάρρευση του
Ανάρτηση για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός ζητά από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ να «βολευτούν» με 250 ευρώ τον χρόνο
Σε συνθήκες που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, η κυβέρνηση, αντί για πραγματική μείωση φόρων.