Δ. Παπαδημούλης: Ανεπαρκής η γαλλογερμανική πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανασυγκρότησης

«Η γαλλογερμανική πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση, αλλά εντελώς ανεπαρκές», δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Agenzia Nova ο Δημ. Παπαδημούλης.

Δηλώσεις με θέμα τη διαφαινόμενη γαλλογερμανική πρόταση Μακρόν-Μέρκελ, αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης, έκανε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ενημερωτικό ιταλικό δίκτυο Agenzia Nova.
Απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου Giulia Torbidoni, και με την ιδιότητα του ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς για θέματα της Επιτροπής προϋπολογισμών (BUDG), ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι «τα 500 εκατ. ευρώ (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης) είναι μόλις τα μισά απ’ όσα δίνει η γερμανική κυβέρνηση ως κρατική επιχορήγηση για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων» και αυταπόδεικτα ανεπαρκή ως ευρωπαϊκή απάντηση στην ύφεση που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού.

«Η ανεπαρκής και καθυστερημένη ευρωπαϊκή παρέμβαση θα αυξήσει εκρηκτικά τις ανισότητες Βορρά-Νότου», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «θα αναπτύξει φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην ΕΕ , αλλά και θα ευνοήσει -στον Ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο- την ανάπτυξη της λαϊκίστικης αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς».

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Δ. Παπαδημούλη:

Link δημοσίευσης: https://www.agenzianova.com/a/5ec54b4f6a82c4.46243155/2944447/2020-05-19/ue-papadimoulis-proposta-franco-tedesca-dimostra-che-leader-fanno-troppo-poco-troppo-tardi/linked

«Η γαλλογερμανική πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά εντελώς ανεπαρκές.

Στα θετικά αυτής της πρότασης είναι το ότι θα δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, με την εγγύηση της Κομισιόν, καθώς και ότι θα είναι συνδεδεμένα, ενταγμένα στον νέο Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

Το μεγάλο αρνητικό της πρότασης, όμως, είναι το εντελώς ανεπαρκές μέγεθος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης. Τα 500 εκατ. ευρώ είναι μόλις τα μισά απ’ όσα δίνει η γερμανική κυβέρνηση ως κρατική επιχορήγηση για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων.

Ένα τέτοιο ταμείο επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία ενεργεί ως συνήθως “too little too late” απέναντι σε μια κρίση, η οποία προκαλεί ήδη μεγάλη ύφεση και μεγάλη ανεργία.

Η ανεπαρκής και καθυστερημένη ευρωπαϊκή παρέμβαση θα μεγαλώσει την ύφεση και την ανεργία αυτή και θα αυξήσει εκρηκτικά τις ανισότητες Βορρά-Νότου, διευκολύνοντας και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με την πριμοδότηση των επιχειρήσεων του Βορρά σε βάρος των επιχειρήσεων του Νότου.

Και αυτό φοβάμαι ότι θα αναπτύξει και φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην ΕΕ, αλλά και θα ευνοήσει -στον Ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο- την ανάπτυξη της λαϊκίστικης αντιευρωπαϊκής άκρας δεξιάς».

Σχετικά Νέα