

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ-1 «Συμβαίνει στην Ευρώπη» (Γ. Παπαγεωργίου / Κλ. Νικολάου) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, για την τραπεζική Ένωση με φόντο την προσπάθεια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πανδημία του κορονοϊού.
«Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει, πιέζοντας και ζητώντας να γίνει επιτέλους πράξη το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως «εάν δεν ολοκληρωθεί ο τρίτος πυλώνας, δεν υπάρχει τραπεζική ενοποίηση. Δυστυχώς από το 2014 δεν έχουν γίνει βήματα εμπρός, με τις χώρες του Βορρά να επικαλούνται ασυμμετρίες».
«Απέναντι σε μια ευρωπαϊκή κρίση χρέους που έρχεται με επιταχυντή τον κορονοϊό», οι άμυνες και τα εργαλεία της Ένωσης είναι «ατελή και ανεπαρκή» επεσήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν αρκεί το νομισματικό σκέλος. Χρειάζεται μια επιτάχυνση της ενοποίησης τόσο στον τραπεζικό όσο και στον οικονομικό τομέα της Ένωσης, μέσω μιας πιο ισχυρής δημοσιονομικά παρέμβασης». Παρόλα αυτά «μέχρι και σήμερα επικρατούν οι αβεβαιότητες, οι ανασφάλειες και οι εθνικοί εγωισμοί».
«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το χρέος των χωρών είναι πάνω από το 100%, με το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που προσωρινά έχει ανασταλεί, να είναι 60%» σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας: «Πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πραγματικότητας, προκειμένου να μην ‘πνιγεί’ η ανάκαμψη με το πέρας της πανδημίας». Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσει και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας έχει υπερβεί πλέον το 200%: «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 10,5%, ενώ η ανάκαμψη δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρή όσο μας διαβεβαίωναν πριν λίγο καιρό οι κυβερνητικοί παράγοντες. Εάν δεν επιταχυνθούν και δεν γίνουν αλλαγές τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο, κινδυνεύουμε με μία νέα κρίση χρέους και με έναν νέο γύρο σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας. Μετά από μια οδυνηρή δεκαετία περικοπών και λιτότητας, κάτι τέτοιο είναι πολιτικά και κοινωνικά αδιανόητο».
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πανδημία του κορονοϊού, ο Δημ. Παπαδημούλης δεν παρέλειψε τέλος να τονίσει την ανάγκη «για μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος, έτσι ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον εμπόδια στην ανάκαμψη. Με όλες τις χώρες να έχουν υπερχρεωθεί, τώρα είναι η ώρα για να ανοίξει η συζήτηση για μια ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους».
Σχετικά Νέα
Νέα Αριστερά: Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι μια απελπισμένη επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσκοπική κατάρρευση
«Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απελπισμένη επιχείρηση.
Κ. Χατζηδάκης: Ωφελούνται 2,5 εκατ. Έλληνες από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων τόνισε ότι από την.
Κ. Βελόπουλος: «Η Κυβέρνηση ληστεύει τους πολίτες για να χρηματοδοτεί ολιγάρχες»
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη δημοσιοποίηση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που κατέγραψε η.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός
«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να.