Δ. Λιανός: Η γεωργία συμβάλλει στο 10% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πανευρωπαϊκά

Ο Δημήτρης Λιανός, μέλος της ομάδας Κατάρτισης Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μίλησε στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNEWS και στον Θ. Σιαφάκα, για το ζήτημα των αγροτών, το πώς μπορεί να «προσεγγιστεί» ο θυμός τους με ουσιαστικές λύσεις αλλά και την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Υπάρχει μια προϊστορία σε όλο αυτό το θυμό», είπε αρχικά ο κ. Λιανός. «Φέτος είναι ουσιαστικά το πρώτο έτος εφαρμογής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2023 – 2027», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Λιανός, «ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018, τον Δεκέμβριο του 2019 εγκρίθηκε το Green Deal, η Πράσινη Συμφωνία, η οποία έχει οκτώ κεφάλαια. Ένα διακριτό κεφάλαιο που αφορά στον τομέα της γεωργίας, είναι αυτό που ονομάζουμε “πολιτική από το αγρόκτημα στο πιάτο”. Το Green Deal επέφερε πολύ μεγάλες, δεσμεύσεις για τους γεωργούς και για τη γεωργική παραγωγή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας ευρύτατο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς οι Έλληνες αγρότες δεν συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξε πολύ έντονος διάλογος και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εφαρμογή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Αναγκάστηκε η Επιτροπή να θέσει μεταβατική περίοδο το έτος 2021 – 2022 και να ξεκινήσει ουσιαστικά η νέα ΚΑΠ το 2023».

Σχετικά με το αν είναι υπαρκτό το δίλημμα ότι η κυβερνήσεις κάνουν πολιτικές για να «αντέξουμε τον αιώνα», ενώ οι αγρότες προσπαθούν «να βγάλουν τον μήνα», ο κ. Λιανός είπε πως, «είναι υπαρκτό σε μεγάλο βαθμό το θέμα αυτό. Το δίλημμα, μπορεί να λυθεί μόνο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, απλώς δεν είναι εύκολο. Και αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα. Κατά τη γνώμη μου, ήταν λάθος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε λίγο νομοτελειακά να περάσει κάποιες δεσμεύσεις».

Όσο για το αν είναι ο αγροτικός τομέας ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προκαλεί την κλιματική κρίση, και καταστροφή, ο κ. Λιανός απάντησε πως: «Όχι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η γεωργία συμβάλλει στο 10% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στη χώρα μας είμαστε ακόμα χαμηλότερα, στο 8%».

Τέλος ο κ. Λιανός ανέφερε πως μπορούμε να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο πράσινο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης. «Το θέμα είναι πως η κλιματική κρίση δημιουργεί ένα εντελώς πρωτόγνωρο μοντέλο στις φυσικές καταστροφές, είτε άμεσες είτε έμμεσες που είναι πιο μακροχρόνιες και πιο επικίνδυνες, όπως η λειψυδρία. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή η λειψυδρία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες, έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής», είπε και τόνισε πως δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική μόνοι μας, για αυτό άλλωστε ονομάζεται και «κοινή».

πηγή:ertnews.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα