Δ. Καλαματιανός: Η δημόσια υγεία απαιτεί σοβαρότητα και ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσης

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Διονύσης Καλαματιανός καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ακόμα μια φορολογική επιβάρυνση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη στιγμή που επίκειται εκ νέου αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους από 1-1-2014.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, έχοντας υπόψη τις φοροελαφρύνσεις που έταζε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Πέντε μήνες μετά, διαπιστώνουν πως χαρακτηρίζονται ως φοροφυγάδες από την κυβέρνηση και τους επιβάλλεται νέος φόρος, ύψους 1440 ευρώ.

Εμείς λέμε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι φοροφυγάδες. Αντίθετα, αγωνίζονται για να κρατήσουν το κατάστημα, το γραφείο ή την επιχείρησή τους ανοικτή και να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την έλλειψη ρευστότητας και τα συσσωρευμένα χρέη.»

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που γονατίζει την κοινωνική πλειοψηφία, επισήμανε πως τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο -από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο-. Στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,9%, από 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Αποτυγχάνετε, λοιπόν, αφού επιμένετε σε ημίμετρα και αναποτελεσματικά μέτρα. Ουσιαστικά τροφοδοτείτε την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, ειδικά στα τρόφιμα.»

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια το καταστροφικό της πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει υπονόμευση, απαξίωση και τελικά κατάρρευση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

«Στοχεύετε με προσήλωση στην κατακρήμνιση της δημόσιας υγείας. Θέλετε να οδηγήσετε τους πολίτες στο συμπέρασμα ότι αφού δεν μπορεί το δημόσιο, να έλθουν οι σωτήρες οι ιδιώτες!

Που βρισκόμαστε σήμερα; Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Διαβάζουμε πως ο Διοικητής στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου παραιτήθηκε, όταν διαπίστωσε ότι μεταφέρονται παθολόγοι γιατροί –που βρίσκονται σε έλλειψη- από τη παθολογική του Βενιζέλειου, σε άλλο νοσοκομείο.

Τα ίδια και στην Ηλεία, στον τόπο μου. Δύο παθολόγοι για 160.000 κατοίκους. Γιατροί έρχονται με εντέλλεσθε για μια ημέρα και φεύγουν. Πρόσφατα καταθέσαμε τροπολογία για να χαρακτηριστεί άγονη ζώνη ‘Α ο νομός, ώστε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν και να παραμείνουν τουλάχιστον για πέντε χρόνια.

Δεν προσπαθείτε ουσιαστικά να αυξήσετε το προσωπικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, αλλά ανακυκλώνετε την υγειονομική φτώχεια.

Επίσης, τραγική είναι η κατάσταση στο ΕΚΑΒ. Μέσα σε έναν μήνα το καλοκαίρι, θρηνήσαμε εννέα συνανθρώπους μας, που περίμεναν ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ. Και εσείς τι κάνετε; Παρακολουθείτε απαθείς. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Το αποψιλωμένο προσωπικό των νοσοκομείων προσπαθεί καθημερινά με αυταπάρνηση και κατάθεση ψυχής να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες περιστατικά. Οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για συνθήκες εφημεριών που θυμίζουν “ιατρική πολέμου”.

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανακοινώνει ότι θα φέρει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι αγροτικοί γιατροί θα γίνονται προσωπικοί γιατροί. Δηλαδή, δίχως καμία προηγούμενη εκπαίδευση, γιατροί που μόλις τελείωσαν τη Σχολή, χωρίς ειδικότητα, θα κληθούν ν’ αναλάβουν το σοβαρό έργο της πρόληψης, της παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων και οξέων καταστάσεων στην κοινότητα.

Αλήθεια, έτσι αντιλαμβάνεστε την πρωτοβάθμια φροντίδα και τον προσωπικό γιατρό; Αλλάζετε το όνομα του γιατρού και πιστεύετε πως όλα θα είναι καλά; Δεν καταλαβαίνετε -ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε- πως αν δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αν είναι υποστελεχωμένα τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, θα αναγκάζονται οι ασθενείς να καταφεύγουν στα τριτοβάθμια και αυτά να υπερφορτώνονται;

Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι για να λειτουργήσει ομαλά το ΕΣΥ απαιτούνται άμεσα, τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις υγειονομικών και όχι εξαντλητικές καθημερινές εφημερίες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη ενός νέου ΕΣΥ, που θα είναι δημόσιο, δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους. Με σημαντικές αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με σημαντικές προσλήψεις. Με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο 7,5% του ΑΕΠ, συγκλίνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.»

Στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσια υγείας, όπως:

αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας,
αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων,
γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ,
ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών, τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
«Αυτά μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην προσπάθεια για ένα ισχυρό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας.»

Σε ότι αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σημείωσε ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως αυτή η κυβέρνηση είναι εντελώς ανεπαρκής στον σχεδιασμό επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.

«Νομοθετείτε, σαν να μην υπάρχει κρίση υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σαν να μην υπάρχει ανάγκη για μία γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του.»

Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ, τις δημόσιες υπηρεσίες και δομές υγείας με σοβαρότητα και φρόνηση.

«Η δημόσια υγεία δεν πρέπει να είναι χώρος για πειραματισμούς και δοκιμαστικές μεθόδους αντιμετώπισης. Απαιτείται άλλη αντιμετώπιση, άλλη ολιστική προσέγγιση, άλλη κατεύθυνση, που η κυβέρνησή σας δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα