Δ. Καιρίδης: Συναντήσεις με τους πρέσβεις Ιταλίας, Ολλανδίας, Αιγύπτου και Μπαγκλαντές

Σειρά συναντήσεων με πρέσβεις χωρών στην Ελλάδα είχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, προκειμένου να συζητήσει για ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό.

Ηπρέσβης της Ιταλίας, Πατρίτσια Φαλτσινέλι, υπογράμμισε την έντονη ανησυχία της κυβέρνησής της μετά τη διαπίστωση ότι το τρέχον έτος έχουν διπλασιασθεί οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα της σε σύγκριση με το 2022, επισημαίνοντας την ετοιμότητα της χώρας της να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ο κ. Καιρίδης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να παίξει η Τουρκία στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας την υποχρέωση της να ενισχύσει τους ελέγχους και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα για τις επιστροφές.

Άλλωστε, ο κ. Καιρίδης την περασμένη Παρασκευή είχε τηλεφωνική συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, κατά την οποία έγινε μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα, ενόψει της συνόδου των Med5 στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε και με την πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Σουζάνα Τέρσταλ. Κατά την συνάντησή τους, ο κ. Καιρίδης και η κ. Τέρσταλ, εξήραν το επίπεδο διμερούς συνεργασίας στον τομέα του μεταναστευτικού.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της δραστηριοποίησης των ολλανδικών ΜΚΟ στην Ελλάδα. Επίσης, ευχαρίστησε την πρέσβη για τη στήριξη που παρείχε η Ολλανδία προς την Ελλάδα στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ακόμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Ομάρ Αμέρ Γιουσέφ. Κατά την συνάντησή τους υπογράμμισαν την ισχυρή βούληση των κυβερνήσεών τους για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα, που υπογράφτηκε στις αρχές του έτους από την ολομέλεια της ελληνικής Βουλής.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε και με τον πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, Ασούντ Αχμέντ. Αναφέρθηκαν στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο κρατών και αντάλλαξαν απόψεις, αναφορικά με την υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας για τη μετανάστευση και την κινητικότητα που υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2022.

Αίγυπτος και Μπαγκλαντές είναι δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες για μετακλήσεις εποχικά εργαζομένων.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου περιλαμβάνεται και η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών και με άλλες χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, κ.ά. σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών και της εθνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα