Δ. Καιρίδης: Πάνω από 75% η συνολική πτώση μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία

Τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον φράκτη στον Έβρο επιθεώρησαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και ο Γερμανός υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Μπέρντ Κρόσερ.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε ότι με τον Γερμανό ομόλογό του, είδανε «τα έργα που έχει κάνει η Ελλάδα για να προστατεύσει συνολικά την Ευρώπη από το άγος της παράνομης διακίνησης».

«Είμαστε εδώ με τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά και με τις δυνάμεις της Frontex και της Europol από όλη την Ευρώπη, από χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, σε μια κοινή προσπάθεια, σε έναν κοινό αγώνα».

Από την πλευρά του, ο κ. Κρόσερ υπογράμμισε τη σημασία του φράκτη στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και επισήμανε ότι «συμβολίζει την ευρωπαϊκή κοινή λογική».

 

«Πάνω από 75% η συνολική πτώση μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία»

Ο Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι είναι «πάνω από 75% η συνολική πτώση μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία».

«Έχουμε μια μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα, ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Έβρο.

«Βρέθηκα σήμερα στον Έβρο συνοδεύοντας τον Γερμανό υπουργό Μετανάστευσης για να τονίσουμε ακριβώς αυτό: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Ήταν και ο συνάδελφος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο φράχτη που χτίζεται. Εμείς είδαμε όλα τα υπόλοιπα και όλη την υποδομή που έχουμε εδώ» τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Καιρίδης.

«Υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, με 110 εκατομμύρια. Φιλοξενεί εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά τον σταθεροποιητικό ρόλο, τον σημαντικό για όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών» σημείωσε αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται στην Κρήτη.

«Ούτε μία βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο βλέπουμε ότι από την ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία ήταν κάτι το οποίο το θέταμε μετ’ επιτάσεως στους εταίρους μας, όταν εκείνοι ήταν είχαν το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς την Ουκρανία» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ευτυχώς, ωστόσο, τα “καμπανάκια” χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα. Προσδοκούμε αυτό που καταφέραμε και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τυνησία. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, πολύ σπουδαία πραγματικά, και είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει παίξει συνολικά στην περιοχή. Χρειάζεται αυτή τη στήριξη» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα