Δ. Καιρίδης για Μεσανατολικό: Κίνδυνος να διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, με αφορμή τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο κ. Καιρίδης από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται εκεί για τη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ για τη μετανάστευση, σχολίασε πως «είμαστε στην αρχή, (…) στο χείλος της αβύσσου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάει το Σάββατο στο Κάιρο.(…) Η Ελλάδα παίζει ενεργό ρόλο (στον πόλεμο)».

«Δεν βλέπουμε κάτι το οργανωμένο, βλέπουμε πολλούς μεμονομένους “λύκους”. Οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη» κινδυνεύου, σημείωσε απαντώντας στο αν η Ευρώπη έρχεται πάλι αντιμέτωπη με την τρομοκρατία.

«Υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.

«Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η αναθρωπιστική καταστροφή» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι η χερσαία εισβολή που ετοιμάζει το Ισραήλ «θα αποσταθεροποιήσει ευαίσθητες ισορροπίες για πολλά χρόνια στην περιοχή».

Η κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων
Κατά τις παρεμβάσεις του, ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στην ανάγκη γεωστρατηγικής εγρήγορσης της Ευρώπης συνολικά, απέναντι στον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης, καθώς και στη διπλωματική προσπάθεια αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως η Ελλάδα συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης μέσα από την αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, την αξιόπιστη καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των εισερχόμενων αιτούντων άσυλο αλλά και την εγρήγορση των εθνικών αρχών ασφαλείας σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gerald Darmanin, της Αυστρίας κ. Gerhard Karner και της Βουλγαρίας κ. Kalin Stoyanov, τον Υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας κ. Eric Van Der Burg καθώς και την Υφυπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου κ. Nicole de Moor.

Οι διμερείς αυτές συναντήσεις επιβεβαιώνουν τον ευρύτερο και ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια σφυρηλάτησης μιας πιο συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με έμφαση στην προστασία των συνόρων, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπως συζήτησε με τον Γάλλο και τη Βελγίδα ομόλογό του, αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, την ανάγκη μιας τέτοιας πολιτικής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα