Δ. Αβραμόπουλος: Προς τη σωστή κατεύθυνση ο νέος μεταναστευτικός νόμος

Σε ανταλλαγή απόψεων με τα Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο νέο μεταναστευτικό νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ΕΕ ως προς το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας επί της δικής του θητείας ως αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος τα τελευταία έτη, απαντώντας παράλληλα και σε σχετικές ερωτήσεις των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι εν τέλει δεν ήταν η οικονομική κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά περισσότερο η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας, τονίζοντας πως στην αρχή όλοι πίστευαν ότι αποτελεί πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Κύπρου αλλά πολύ σύντομα όλοι κατάλαβαν πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτούσε ευρωπαϊκές λύσεις αλλά και ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις.

Ο Επίτροπος επίσης αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ο τελευταίος νόμος που πέρασε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα. «Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όχι μόνο τις ελληνικές αρχές αλλά και τις αρχές των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση».

Ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, και τα κράτη μέλη αιφνιδιάστηκαν από αυτές τις αθρόες αφίξεις όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι περνούσαν από τον αποκαλούμενο Κεντρικό Μεσογειακό Διάδρομο ή από το Αιγαίο. Τότε ήταν που η Επιτροπή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υιοθέτησε με τη βοήθεια κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ήταν από το ξεκίνημα ο ισχυρότερος σύμμαχός μας, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια. Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή αυτή αφήνει μία ισχυρή κληρονομιά για την επόμενη, γιατί όλα αυτά που συντελέστηκαν ήταν αυτά που έδωσαν απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις. Πως θα ήταν τα πράγματα και οι εξελίξεις αν δεν είχαν αναληφθεί αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες; Θέλω να κάνω μία παρατήρηση πολιτικής αξίας: Τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά περισσότερο η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας. Γιατί δοκιμάζονταν ευθέως οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική τα τελευταία 60 χρόνια: οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ήταν πολύ δύσκολο. Καταφέραμε πολλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε καθώς δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η γεωπολιτική αστάθεια είναι ακόμη εκεί, όπως και οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Η ευθύνη είναι συλλογική.

Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι αποτελεί πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Κύπρου. Πολύ σύντομα όλοι κατάλαβαν πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτούσε ευρωπαϊκές λύσεις αλλά και ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Όσο βρισκόμαστε εδώ, αξίζει να γνωρίζετε ότι περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνηση. Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα. Γι αυτό λάβαμε την πρωτοβουλία πριν από τρία χρόνια, από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει μία έκτακτη γενική συνέλευση, κάτι που έγινε. Το ίδιο και για την ασφάλεια, όπου έπρεπε πολλά να γίνουν. Μπορεί να ηττήθηκε η τρομοκρατία επί του εδάφους, δεν έχει όμως ηττηθεί στο νέο πεδίο μάχης που είναι το διαδίκτυο. Ιδρύσαμε το Internet Forum, που έφερε σε σχέση αγαστής συνεργασίας τους βασικούς διαδικτυακούς παρόχους, τις μεγάλες πλατφόρμες του ίντερνετ, σε μία συνεργασία που έφερε αποτελέσματα. ‘Έχουμε, επίσης, υποβάλει πρόταση ώστε το τρομοκρατικό υλικό που οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση να κατεβαίνει μέσα σε μία ώρα. Αυτός ο αγώνας όμως πρέπει να συνεχιστεί διότι η απειλή της τρομοκρατίας υπάρχει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν ασφάλεια και πρέπει να την έχουν και αυτή είναι μία από τις βασικές αποστολές που έχουν αναλάβει τα ευρωπαϊκά όργανα, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αρωγό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να αντιληφθούν τα κράτη μέλη ότι έχουν τεράστιες ευθύνες.

Θέλω να κάνω μία διάκριση ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις κυβερνήσεις, οι οποίες έρχονται και απέρχονται. Τα κράτη όμως μένουν κι έχουν μεγάλη ευθύνη να κρατήσουν όρθια την Ευρώπη. Κυρίως στην αντιμετώπιση αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων. Για την ελληνική κυβέρνηση, ο τελευταίος νόμος που πέρασε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όχι μόνο τις ελληνικές αρχές αλλά και τις αρχές των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα