Covid-19: Βαθιές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

Μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, όμως οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη τύπου V φαίνεται να ματαιώνονται, καθώς οι προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών επιδεινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με την πανδημία να σαρώνει κάθε γωνιά της Γης, από την Ασία έως την αμερικανιή ήπειρο και την Ευρώπη.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν πλέον βαθύτερη ύφεση για φέτος, με 3,2% συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 2% που προέβλεπαν στα τέλη Απριλίου. Για τους περισσοτέρους, η ανάκαμψη θα είναι σχήματος U, ενώ μόλις το ένα-πέμπτο προβλέπουν ταχεία έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από το ισχυρό σοκ του κορωνοϊού.

Ολοένα και περισσότερες χώρες αρχίζουν και χαλαρώνουν τα μέτρα lockdown που είχαν επιβάλει για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 5,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Οι προσδοκίες ότι με τη σταδιακή άρση του lockdown και επιστροφή στην κανονικότητα θα αρχίσει και η πορεία προς την ανάπτυξη δίνουν ώθηση στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Όμως οι «πληγές» στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι βαθύτερες και θα μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ανάκαμψη από ό,τι προβλεπόταν ένα μήνα πριν, εν μέρει διότι η πανδημία εξαπλώνεται σε στάδια ανά τον κόσμο.

Στη δημοσκόπηση του Reuters -που συμμετείχαν περισσότεροι από 250 οικονομολόγοι και πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες- διαπιστώνεται ότι η ύφεση στις περισσότερες οικονομίες θα είναι βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων.

«Για πολλούς τρόπους, η προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μοιάζουν με δρόμο γεμάτο εμπόδια. Στο πρώτο βήμα, η οικονομία πέφτει σε μια μεγάλη τρύπα, αρχίζοντας από την Κίνα στο πρώτο τρίμηνο, στον υπόλοιπο κόσμο στο δεύτερο τρίμηνο και παρατείνεται στο τρίτο τρίμηνο σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές», επισημαίνει ο Ίθαν Χάρις, head of global economics research στην BofA.

«Το δεύτερο βήμα αφορά την προσπάθεια επανανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς ταυτόχρονα την έξαρση της επιδημίας. Το τρίτο βήμα αφορά την τόνωση της εμπιστοσύνης και τη διαχείριση του ρίσκου μιας πρόωρης μεγιστοποίησης των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης», προσθέτει.

Σχεδόν τα τρία-τέταρτα των οικονομολόγων -69 σε σύνολο 94- προβλέπουν ανάκαμψη τύπου U, με συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ επί αρκετά διαδοχικά τρίμηνα και επιστροφή με αργούς ρυθμούς στα επίπεδα ανάπτυξης προ κρίσης. Μόνο 15 προέβλεψαν ισχυρή, τύπου V ανάκαμψη, ενώ οι υπόλοιποι προέβλεψαν ανάκαμψη τύπου W, με ισχυρό άλμα, του οποίου επακολουθεί δεύτερη βουτιά.

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 3,2% φέτος, έναντι συρρίκνωσης 2% πο προβλεπόταν στη δημοσκόπηση της 23ης Απριλίου και -1,2% στη δημοσκόπηση στις 3 Απριλίου. Η πρόβλεψη στο χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για ύφεση 6%. Για το 2021 προβλέπουν ανάκαμψη 5,4%, ταχύτερη σε σύγκριση με τους ρυθμούς 4,5% που προβλεπόταν τον προηγούμενο μήνα.

Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για φέτος, ενώ μετριοπαθείς είναι και οι προσδοκίες για την ανάκαμψη του 2021.

 

 

πηγή   naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα