COVAX: 200 εκατ. εμβόλια κατά του κορονοϊου από τις GlaxoSmithKline-Sanofi

Η σύμπραξη των φαρμακευτικών εταιρειών GlaxoSmithKline-Sanofi ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει με 200 εκατομμύρια εμβόλια την πρωτοβουλία με την ονομασία COVAX που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το υπό ανάπτυξη εμβόλιο της γαλλικής Sanofi και της αμερικανικής GlaxoSmithKline βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια δοκιμών, ωστόσο οι δυο εταιρείες δεσμεύτηκαν να παρέχουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η συμμαχία των δυο εταιρειών ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, οπότε η Sanofi έκανε γνωστό ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνογνωσία της GlaxoSmithKline με στόχο την επιτάχυνση της θεραπείας και την είσοδο της στην αγορά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι σκοπός τους είναι το κλινικό σκέλος της έρευνας να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, ώστε το εμβόλιο να είναι έτοιμο το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός Covax ανήκει στο διεθνές σύστημα που δημιούργησε ο ΟΗΕ για να επιταχύνει την ίση πρόσβαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της COVID-19, το ACT ACCELERATOR. Ο ΟΗΕ έχει ωστόσο λάβει μέχρι στιγμής μόνον 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 38 δισεκατομμύρια που έχει ζητήσει. Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates και της συμμαχίας Gavi έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια, η οποία είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά ενός ιδιώτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η AstraZeneca δεσμεύτηκε τον Ιούνιο να διανείμει 300 εκατομμύρια δόσεις στην Gavi, επιπλέον αυτών που προβλέπονται από την συμφωνία που συνήφθη μέσω του ινδικού ινστιτούτου.

Ο ΠΟΥ έχει ορίσει ως στόχο του να έχει στη διάθεσή του 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του 2021, την ώρα που η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Περισσότερες από 180 χώρες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χρηματοδοτήσει εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να διανεμηθούν δίκαια σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα