Cop26: Στους δρόμους οι νέοι διεκδικούν λύση για το Κλίμα

Ένα μεγάλο κύμα νέων ανθρώπων από όλο τον κόσμο βρέθηκε στους δρόμους την Παρασκευή ζητώντας να αναληφθεί επειγόντως δράση για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία τους αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πέντε εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ που έχει στόχο να εξασφαλισθεί περισσότερο φιλόδοξη δράση για το κλίμα από τους παγκόσμιους ηγέτες ώστε να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη.

«Όλοι μιλάνε για υποσχέσεις, αλλά κανένας δεν κρατάει την υπόσχεσή του. Θέλουμε περισσότερη δράση», λέει η 22χρονη Φαρζάνα Φαρούκ Τζούμου, ακτιβίστρια για το κλίμα στην Ντάκα του Μπανγκλαντές. «Θέλουμε δουλειά, όχι μόνο τις υποσχέσεις».

Συγκέντρωση έγινε την Παρασκευή και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη. Τη δράση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Πρωτοβουλία Νέων και Fridays for Future Greece ενώ στηρίζουν οι WWF, η Greenpeace Hellas, η Συμμαχία για το Κλίμα καθώς και άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Στη Γερμανία, δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με τη Σουηδή ακτιβίστρια και συγγραφέα Γκρέτα Τούνμπεργκ να δίνει το «παρών» στις κινητοποιήσεις μεταδίουν διεθνή πρακτορεία.

Στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του «Fridays for Future», συγκεντρώθηκαν στον χώρο μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ, στο οποίο έχει την έδρα του η ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) μετά από διαδήλωση στο κυβερνητικό τετράγωνο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής μόνο στο Βερολίνο.

«Πρέπει να ψηφίσετε, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλουμε αλλαγή, απαιτούμε αλλαγή, είμαστε η αλλαγή», είπε στην ομιλία της η ιδρύτρια του κινήματος, η 18χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι είναι «η τέταρτη μεγαλύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 χώρα στον κόσμο. Με 80 εκατομμύρια κατοίκους αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα», τόνισε ο Τούνμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία έναν από τους μεγαλύτερους «κακούς του κλίματος».

Αλλά το πρόβλημα κλιμακώνεται παγκόσμια. «Η συγκέντρωση αέριων ρύπων CO2 στην ατμόσφαιρα έχει εκτοξευτεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 3 εκατ. χρόνια», είπε η Τούνμπεργκ.

Μετά την ομιλία της, η οποία συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες, έφυγε υπό αστυνομική προστασία, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τρεις άνδρες είχαν προηγουμένως παρενοχλήσει και προσβάλει την ακτιβίστρια του κλίματος.

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια «Fridays for Future» Λουίζα Νόιμπαουερ κάλεσε επίσης τη μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει την προστασία του κλίματος απόλυτη προτεραιότητά της. «Ο χρόνος τρέχει και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορίας που γράφουμε εμείς οι ίδιοι», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα στον κόσμο πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να διατηρηθεί η παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως συμφώνησαν το 2015 στη Σύνοδο του Παρισιού. Ωστόσο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις από τις χώρες θα οδηγήσουν σε άνοδο 16% την επόμενη δεκαετία.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο κόσμος φαίνεται να είναι έτη φωτός μακριά από την επίτευξη των στόχων μας-για την κλιματική αλλαγή».

Στη Βρετανία, το λιμάνι του Ντόβερ, που είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία φορτηγών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο και την έξοδό του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Insulate Britain, η οποία αυτό το μήνα είχε επανειλημμένα αποκλείσει τον πιο πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της χώρας που βρίσκεται γύρω από το Λονδίνο, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι απέκλεισαν έναν κυκλικό κόμβο κυκλοφορίας που οδηγεί στο λιμάνι.

«Εργαζόμαστε με την αστυνομία και ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση. Το λιμάνι παραμένει ανοικτό», ανακοινώθηκε από τη λιμενική αρχή. Η Εθνική Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε πως η οδός A20 προς το λιμάνι, από το οποίο διέρχονται περίπου 6.000 φορτηγά την ημέρα, έχει αποκλειστεί.

Η Σύνοδος Κορυφής COP26 θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη μεταξύ 1 και 12 Νοεμβρίου 2021. Αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2020, αλλά μετατέθηκε για ένα χρόνο αργότερα λόγω της πανδημίας.

Οι νέοι αναλαμβάνουν δράση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, για την κλιματική αλλαγή και πλεον αυτό το σκέλος της διεκδίκησης δείχνει ότι θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα