Coffee Island: Νέοι στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης εν όψει συμπλήρωσης των 20 ετών από την ίδρυσή της

Ο καφές μπορεί να έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα, και η Coffee Island έχει καταφέρει στα 20 χρόνια λειτουργίας της να προσφέρει ποιοτικά ροφήματα στο ευρύ κοινό. Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island, ως εταιρεία θέλει να καταστεί προσιτός σε όλους ο «υψηλής ποιότητας καφές», έχοντας ως πυξίδα της το motto «democratizing greatness».

Αυτό γίνεται πραγματικότητα, μέσα από το δίκτυο της Coffee Island που μετρά σήμερα 376 καταστήματα, σε Αθήνα και επικράτεια. Όμως δεν έχει περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα. Η διεθνής της δράση διευρύνεται διαρκώς, δίνοντας ήδη το «παρών» σε 51 σημεία στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

«Η επιτυχία της Coffee Island κρύβεται στους ανθρώπους της. Η ομαδικότητα, το πάθος για την τελειότητα και την καθημερινή, άψογη εξυπηρέτηση του επισκέπτη είναι μερικά από τα στοιχεία που μας κάνουν περήφανους για αυτό το Brand», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος ενώπιον δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της στην Πάτρα όπου το Fortune έδωσε το «παρών».

Φέτος, η Coffee Island αναδείχθηκε ως η καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη, στα Allegra European Coffee Awards, τον κορυφαίο Ευρωπαϊκό θεσμό στον Κλάδο της καφεστίασης. Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά και η τρίτη συνολικά φορά από το 2016, που η Coffee Island κερδίζει αυτόν τον τίτλο (Best Coffee Chain-Southern Europe 2016, 2018, 2019).

Προκειμένου η εταιρεία να γιορτάσει τα 20 χρόνια λειτουργίας της αλλά και να μας μιλήσει για το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα της Coffee Island, μας προσκάλεσε στον χώρο παραγωγής και στα κεντρικά γραφεία της στην Πάτρα, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής, το εργαστήριο του R&D και να μιλήσουμε με τους επικεφαλής της εταιρείας, τους: Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, CEO, Αλέξανδρο Ζαπανιώτη, Γενικό Διευθυντή και Παναγιώτη Κωσταντινόπουλο, διευθυντή R&D και υπεύθυνο λειτουργίας του δικτύου.

Έρχεται το food project

Όπως μας αποκάλυψαν, στο δίκτυο των καταστημάτων Coffee Island, εντάσσεται μέσα στο επόμενο διάστημα το food project, με στόχο την παροχή μίας ευρείας γκάμας φρέσκων προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο μπορεί να απολαύσει πλέον από ένα πλήρες πρωινό έως ένα ελαφρύ γεύμα. Τα προϊόντα θα ανταποκρίνονται σε διαφορετικά target group, από τον μέσο καταναλωτή μέχρι τους vegans, τους vegeterians και τους healthy lifers. Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει το φαγητό να αποτελεί το 30% του τζίρου (σήμερα αντιπροσωπεύει το 3-4%). Αυτή την περίοδο, το project λειτουργεί σε 130 καταστήματα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Γενάρη.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται σημαντικά ο προϊοντικός κορμός του καφεκοπτείου, στον οποίο η Coffee Island έχει μακρά παράδοση, με νέα χαρμάνια, αλλά και καινούργια προϊόντα καφέ για το σπίτι. Συγκεκριμένα, θα προστεθούν, μεταξύ άλλων, νέες convenient συσκευασίες των 200 γραμμαρίων.

«Η ανανεωμένη εταιρική ταυτότητά της Coffee Island αποτελεί ορόσημο για εμάς. Έρχεται να επισφραγίσει μία επιτυχημένη πορεία 20 ετών και να μας δώσει ώθηση και δύναμη για το μέλλον», δήλωσε σχετικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντινόπουλος.

Όμως, πέρα από την νέα προσθήκη στα προϊόντα, αλλάζει και η εμφάνιση του δικτύου καταστημάτων της Coffee Island, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα, όπως και αυτό με τη μεγαλύτερη διασπορά. H εταιρεία επανασυστήνεται με νέα, ανανεωμένη ταυτότητα που θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα επόμενα βήματά της στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Την ανανέωση του λογότυπου της εταιρείας, ακολουθεί η ανακαίνιση του συνόλου των καταστημάτων της, η διάνθισή τους με καινούργια εικαστικά στοιχεία, καθώς και η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της εταιρείας, με στόχο την προσφορά μιας ολιστικής -αλλά πάντα ποιοτικής- εμπειρίας, σε κάθε καταναλωτή.

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας παίζουν σημαντικό ρόλο οι νέες τεχνολογίες, καθώς ενισχύεται η χρήση του mobile app, με προσφορές και περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα καταστήματα. Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δεν αποκλείει την είσοδο της εταιρείας και στα σούπερ μάρκετ μελλοντικά, με μια ειδική σειρά προϊόντων.

Η ιστορία της Coffee Island

Η εταιρεία ξεκίνησε από το πρώτο καφεκοπτείο «Coffee Island» στην Πάτρα, από τον Βαγγέλη Λιόλιο, το 1999. Το 2013 η εταιρεία εισήγαγε ένα νέο μοντέλο στην αγορά, όπου προσέφερε μια ολιστική εμπειρία καφεκοπτείου, προσφέροντας ροφήματα αλλά και χαρμάνια. Παρά την οικονομική κρίση, η εταιρεία άλλαξε τότε την εταιρική της ταυτότητα αλλά και το design των καταστημάτων της, που ανέρχονταν στα 110 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το βάρος της αναδιάρθρωσης έπεφτε κυρίως στους franchisees με την παράλληλη στήριξη της μητρικής εταιρείας, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, οι συνεργάτες τους «πίστεψαν στο όραμα της εταιρείας». «Υπάρχουμε επειδή υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κάτι που υπογραμμίζει την αίσθηση συνεργασίας μεταξύ της μητρικής εταιρείας και των franchisees. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στα 20 χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία επαναπροσδιόρισε το franchise στην Ελλάδα, με μηδενικά τέλη δικαιόχρησης, ισοβαρείς συμβάσεις και ισονομία στις συναλλαγές, ενώ από την πλευρά της η Coffee Island παρέχει προϊόντα, υπηρεσίες και υποστήριξη στα καταστήματα. Σημειώνεται ότι το 87-90% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τα προϊόντα και όχι από τα fees στους franchisees ή τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας της Coffee Island;

Η εταιρεία έχει παρουσία σε 52 νομούς και 86 πόλεις στην Ελλάδα. Όπως λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος η εταιρεία «δεν πηγαίνει στην εκάστοτε επαρχιακή πόλη ως μια μεγάλη αλυσίδα που θέλει να κυριαρχήσει στην αγορά, αλλά μπροστά μπαίνει ο συνεργάτης μας» που προέρχεται από την τοπική κοινωνία.

Το κοινό της Coffee Island δεν προέρχεται, φυσικά, μόνο από την Ελλάδα. Η εταιρεία εκτείνεται και στο Λονδίνο (από το 2016), το Τορόντο (από το 2017), το Ντουμπάι (από το 2019 στο Nakheel Mall) και τη Σαγκάη (από το 2019), όπου τα καταστήματα προσαρμόζουν το design, το concept και την αισθητική τους, με τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών, σύμφωνα με την αισθητική της κάθε χώρας.

Έτσι, πλέον η εταιρεία μετρά περίπου 200.000 καθημερινούς πελάτες στην Ελλάδα, από τους οποίους ο καθένας καταναλώνει περίπου 1,2 κούπες καφέ, ενώ στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση του δικτύου στον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο βιομηχανίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο συστημικός τζίρος στην Ελλάδα αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2018 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 33,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2016-2018 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 16,4 εκατ. ευρώ, τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επενδύονται και να επανεπενδύονται στην εταιρεία, για τον εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τις εισφορές στο κράτος, αυτές ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στα 5,6 εκατ. ευρώ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα 3,8 εκατ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές στα 4,2 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας το κόστος του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος το χαρακτήρισε «εξωπραγματικό», και φυσικά επηρεάζει τα οικονομικά της εταιρείας. Καθώς δεν αγοράζει καφέ από το «χρηματιστήριο καφέ» αλλά από τοπικούς παραγωγούς υψηλών προδιαγραφών (direct trading), ανακύπτει η δυσκολία του να μην ρίξει την ποιότητα των προϊόντων επιλέγοντας χειρότερης ποιότητας καφέ, ενώ παράλληλα πληρώνει περισσότερους φόρους. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο τα οικονομικά της Coffee Island, αλλά και γενικά των ελληνικών εταιρειών που δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν εύκολα τις ξένες.

Σημειώνεται πως η αγορά του καφέ είναι πιο ιδιαίτερη σε σχέση με αυτή του ποτού ή του τσιγάρου, για παράδειγμα, που επίσης υπέστησαν τον φόρο ειδικής κατανάλωσης. Ο καφές ψήνεται και επομένως έχει απώλεια μάζας. Μάλιστα η φύρα ανέρχεται στο 16-21% (στο ένα κιλό καφέ οι εταιρείες παίρνουν περίπου 800 γραμμάρια).

 

Όσον αφορά το εργατικό της δυναμικό, η εταιρεία απασχολεί 217 εργαζόμενους. Είναι νέοι (μέσος όρος ηλικίας 37 ετών), διακρίνονται για την υψηλή τους κατάρτιση, είναι μορφωμένοι (το 74% είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και έχουν το «μικρόβιο» της Coffee Island (το loyalty στην εταιρεία φτάνει το 96%). Ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 28.000 ευρώ ανά έτος (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών) και η εταιρεία παρέχει επίσης στο προσωπικό της ομαδική ασφάλεια, κουπόνια γευμάτων καθημερινά και χρηματοδότηση εκπαιδεύσεων, μεταξύ άλλων.

Η στρατηγική της επόμενης τριετίας

Ο στόχος της εταιρείας το 2020 είναι να διατηρήσει των αριθμό πωλήσεων σταθερό, με μειωμένα κέρδη (λόγω προσλήψεων) προκειμένου να ενταχθούν τα νέα προϊόντα και να «αγκαλιαστούν» από τη νέα εταιρική ταυτότητα. Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανάπτυξη θα είναι κυρίως προϊοντική πλέον και όχι τόσο γεωγραφική.

Πιο αναλυτικά στο α’ τρίμηνο του 2020 η εταιρεία στοχεύει να έχουν ενταχθεί όλα τα καταστήματα της αλυσίδας στο νέο σύστημα και στο β’ τρίμηνο να πραγματοποιηθεί το fine tuning αυτού προκειμένου να φτάσουν στο β’ εξάμηνο του 2020 να εκτιμήσουν το value. Ενώ στο εξωτερικό, η ανάπτυξη βρίσκεται σε ένα ongoing πλάνο, που ενδιαφέρει την εταιρεία περισσότερο στο β’ εξάμηνο του 2020 και επεκτείνεται μετά την τριετία, καθώς στην παρούσα φάση η εταιρεία λαμβάνει feedback από τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα του εξωτερικού όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες και τη νοοτροπία της κάθε χώρας. Γενικότερα υπάρχει ενδιαφέρον επέκτασης του δικτύου και στο εξωτερικό, αλλά η Coffee Island θέλει η ανάπτυξη αυτή να γίνει δομημένα και συγκροτημένα, μέσω του franchise της.

Αξίζει να σημειωθεί πως ολόκληρη η στρατηγική της εταιρείας αναπτύσσεται με ίδια κεφάλαια, αν και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών.

Σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο εμπόριο καφέ ανέρχεται στα 200 δισ. δολάρια και η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται κατά 2% ετησίως, σύμφωνα με το International Coffee Organization, το όραμα της εταιρείας είναι να καθιερωθεί ως διεθνής ηγέτης και πρωτοπόρος στον κόσμο του καφέ, προσφέροντας καθημερινά μία μοναδική εμπειρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα