Coca Cola 3E: Ρίχνει 100 εκατ. σε 5 χρόνια και συνεχίζει

Η Coca Cola Τρία Εψιλον αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στην εγχώρια αγορά, μια ελληνική πολυεθνική στον ευρύτερο κλάδο των αναψυκτικών που καθορίζει πολλές φορές και τους όρους λειτουργίας των ίδιων των επιμέρους αγορών όπου δραστηριοποιείται,επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα και τις επενδυτικές και εμπορικές κινήσεις των μικρών ή μεγαλύτερων ανταγωνιστών της.

Του Άρη Μαρά/neaselida.gr

Η Coca Cola Τρία Εψιλον έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, ετοιμάζει νέες παραγωγικές επενδύσεις, εξάγει σε 11 χώρες τα προϊόντα της, όπως και αυτά του ομώνυμου πολυεθνικού ομίλου, ενώ στα 50 χρόνια παρουσίας της συνεισέφερε πάνω από 76 δισ. στο εγχώριο ΑΕΠ.

Ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca Cola Τρία Εψιλον, στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης για την παρουσίαση του οικονομικού αποτυπώματος της εταιρείας στην Ελλάδα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες για κλείσιμο μονάδων της (π.χ., Θεσσαλονίκη), υπογράμμισε ότι χάρη στην ανασυγκρότηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της Ελλάδας μπορεί σήμερα η μονάδα του Σχηματαρίου και η Ελλάδα να είναι στον παραγωγικό και διαμετακομιστικό χάρτη του ομίλου. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στο τέλος του 2019 θα ανακοινωθούν οι νέες παραγωγικές επενδύσεις για τη μονάδα στο Σχηματάρι προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή και άλλων προϊόντων, τα οποία θα εξάγονται στις διάφορες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο μητρικός όμιλος.

Η αξία που δημιουργεί ο όμιλος παραμένει στην Ελλάδα

Είναι γεγονός ότι η αξία που δημιουργεί ο όμιλος παραμένει στην Ελλάδα, καθώς εδώ παράγονται τα προϊόντα του και από εδώ εξάγονται σε 11 χώρες. Την τελευταία πενταετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει επενδύσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ στο να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο υπηρεσιών τεχνολογικής υποστήριξης και IT μέσω του ΟΤΕ για όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, ενώ στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα στο κέντρο διανομής του, εφαρμόζεται πιλοτικά η καινοτόμα τεχνολογία Vision Picking, η οποία θα υιοθετηθεί και σε άλλες 28 χώρες.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης του ομίλου, με τις νέες επενδύσεις η Ελλάδα θα γίνει χώρα παραγωγής και εξαγωγής σε άλλες χώρες του ομίλου και σε καινούρια προϊόντα. Οι νέες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της Coca Cola Τρία Εψιλον, οι οποίες καταλαμβάνουν ποσοστό 6% του κύκλου εργασιών. «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις επενδύσεις. Εδώ και 50 χρόνια επενδύουμε συνεχώς στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάναμε σημαντικές επενδύσεις. Προφανώς θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Επενδύαμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», επεσήμανε ο κ. Παπαχρήστου.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη της Costa Coffee στον παγκόσμιο όμιλο της Coca Cola Company

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η επένδυση που προγραμματίζει η εταιρεία δεν σχετίζεται με την κατηγορία του καφέ, αλλά με άλλη κατηγορία προϊόντων, αν και ο καφές αποτελεί σημαντική κατηγορία στην οποία θα παραμείνει φυσικά ο όμιλος και θα συνεχίσει να επενδύει. Σημειώνεται ότι σχετικά πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη της Costa Coffee στον παγκόσμιο όμιλο της Coca Cola Company.

Ειδικότερα για την εξέλιξη αυτή, που εύλογα προκάλεσε εντύπωση στην αγορά, οι διοικούντες επισημαίνουν με έμφαση ότι υπάρχει μια τεχνογνωσία που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και να αναπτύξουν περαιτέρω. «Δεν μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο αναφορικά με την ελληνική αγορά, αλλά σίγουρα εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική που αναπτύξαμε, του πλήρους χαρτοφυλακίου προϊόντων για όλες τις ώρες και όλες τις μέρες της εβδομάδας και αποτελεί για εμάς τεράστια ευκαιρία», ανέφερε η κυρία Νεκταρίου, γενική διευθύντρια της Coca Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Επίσης, από τις αρχές Απριλίου έχει λανσαριστεί στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, η Coca Cola Plus Coffee. «Οι καταναλωτές γίνονται πολύπλοκοι στις επιλογές τους κι εμείς τους δίνουμε πολλές επιλογές. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του προϊόντος», δηλώνει η διοίκηση της εταιρείας.

Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκπόνησε μελέτη με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca Cola Τρία Εψιλον, την Coca Cola στην Ελλάδα, καθώς και την εξαγορασθείσα Τσακίρης και την Coca Cola HBC Services ΜΕΠΕ, τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca Cola HBC, από την οποία προκύπτει η συμβολή στην οικονομία και την απασχόληση αθροιστικά για τα 50 χρόνια του ομίλου στη χώρα μας. Η συνολική, λοιπόν, συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά στα 50 χρόνια σε τιμές 2018 (1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τον χρόνο) υπολογίζεται σε 76,5 δισ. ευρώ. Οπως τονίστηκε, πρόκειται για αξία που μένει στη χώρα, καθώς πρόκειται για ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται σε 11 χώρες.

Σημαντική είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, η δραστηριότητα που αποτυπώνεται (με στοιχεία 2018):

Για τον κλάδο αναψυκτικών:

* Δημιουργούν σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους (43,7%).

Για την εθνική οικονομία:

* Η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ το 2018).

* Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη δραστηριότητά τους δημιουργούνται συνολικά άλλα 11 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

* Συνεισφέρουν συνολικά στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Για την απασχόληση:

* Η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητά τους εκτιμάται σε 42.200 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα.

* Κάθε μία άμεση θέση εργασίας υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Για την αγορά:

* H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες υπολογίζεται στα 441 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας σε 16.100.

* Στα 205 εκατ. υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές, ενώ οι θέσεις εργασίας σε 6.500

Σχετικά Νέα