CNN: Άνευ προηγουμένου στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνει η Ρωσία στην Αρκτική

Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιωτική δύναμη στην Αρκτική και δοκιμάζει τα νεότερα όπλα της βοηθούμενη από το γεγονός ότι οι πάγοι λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη βόρεια ακτή της και να διανοίξει μια βασική οδό για τη ναυτιλία.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, εμπειρογνώμονες όπλων και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία για ένα ρωσικό «υπερ-όπλο», την πυρηνική τορπίλη Poseidon 2M39. Η ανάπτυξή του προχωρά γρήγορα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να ζητά διαρκή ενημέρωση για την πρόοδο των δοκιμών σε κάθε στάδιο από τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.

Οι ειδικοί συγκλίνουν μάλιστα ότι το όπλο είναι “υπαρκτό” και ότι οι δοκιμές του προχωρούν. Ο επικεφαλής των νορβηγικών μυστικών υπηρεσιών, αντιναύαρχος Νιλς Αντρέας Στενσενς, δήλωσε στο CNN ότι έχει αξιολογήσει το Poseidon ως «μέρος νέου τύπου πυρηνικών όπλων το οποίο έχει επιρροή πολύ πέρα από την περιοχή στην οποία το δοκιμάζουν αυτήν τη στιγμή».

Το συγκεκριμένο όπλο προωθείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με ταχύτητα 115 μίλια την ώρα και κινείται σε μεγάλα βάθη μέχρι και 3.300 πόδια. Έχει ισχύ 100 μεγατόνων, η οποία είναι ικανή να παράγει ένα γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα για να καταστρέψει τις παράκτιες πόλεις ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας αποκάλυψαν εδώ και καιρό την ύπαρξη αυτής της ρωσικής υπερ-τορπίλης ισχύος 100 μεγατόνων, η οποία μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες παράκτιες πόλεις με ραδιενεργά τσουνάμι», ενώ δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητά λύση σε αυτόν το γρίφο και σύντομα μάλιστα.

Επιπρόσθετα, η ρωσική παρουσία στην Aρκτική περιλαμβάνει βομβαρδιστικά και αεροσκάφη τύπου MiG31BM, καθώς και νέα συστήματα ραντάρ κοντά στην ακτή της Αλάσκας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή βρέθηκαν για πρώτη φορά πριν λίγο καιρό αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer τα οποία ολοκλήρωσαν αποστολές στην ανατολική Θάλασσα του Μπάρεντς.

«Υπάρχει σαφής στρατιωτική πρόκληση από τους Ρώσους στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης παλαιών βάσεων του Ψυχρού Πολέμου και της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στη χερσόνησο Κόλα κοντά στην πόλη του Μούρμανσκ» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο CNN.

Οι δορυφορικές εικόνες που έχει εξασφαλίσει το CNN, δείχνουν την αργή και μεθοδική ενίσχυση των στρατιωτικών αεροδρομίων και των λεγόμενων βάσεων Trefoil, όπως ονομάζονται από το σχήμα των τριών πτερύγων τους που φέρουν το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της ρωσικής σημαίας – σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η Ρωσία ανακαινίζει αεροδρόμια και εγκαταστάσεις ραντάρ της Σοβιετικής εποχής, κατασκευάζει νέα λιμάνια και κέντρα αναζήτησης και διάσωσης, ενώ αναπτύσσει το στόλο της με πυρηνικά και συμβατικά παγοθραυστικά», δήλωσε ο υπολοχαγός Τόμας Κάμπελ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο CNN.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα