
Χθες Σάββατο (25/11) χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Λιβύης στο κέντρο του Παρισιού, τρεις ημέρες αφότου το CNN είχε δημοσιοποιήσει το επίμαχο υλικό. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας διαδηλωτής στον σταθμό France24. Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης και υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ, Mussa faki Mahamat, σε δηλώσεις μετά τη συγκέντρωση χαρακτήρισε τις δημοπρασίες «απεχθείς». Επίσης, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς την Αφρικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών ώστε να υπάρξει βοήθεια προς τις Αρχές της Λιβύης για τη διεξαγωγή έρευνας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε μέσω Twitter πως είναι συγκλονισμένος από τις αναφορές σχετικά με τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης.
Πάνω απο 2.000 άνθρωποι έχουν άσει τη ζωή τους φέτος στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη
Το ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Λιβύη δεν βγαίνει για πρώτη φορά στο φως. Με το συγκεκριμένο θέμα έχει ασχοληθεί και η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία, επικαλούμενη πληροφορίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δημοσίευσε τον Απρίλιο άρθρο για τις σύγχρονες αγορές σκλάβων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπολογίζεται πως επτακόσιες χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο μετανάστες βρίσκονται στη Λιβύη, ενώ περισσότεροι από 2.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα αυτό τον χρόνο. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες που έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας των ενόπλων συρράξεων, των διωγμών και των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που ταλανίζουν την υποσαχάρια Αφρική. Φαινόμενα όπως η καταναγκαστική εργασία, η σεξουαλική κακοποίηση και τα βασανιστήρια θεωρούνται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ευρέως διαδεδομένα στα πολυπληθή κέντρα κράτησης στην ακτογραμμή της Λιβύης.