Η κάποτε στενή σχέση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, καταρρέει εξαιτίας της επιδίωξης του Αμερικανού προέδρου για ένα iPhone αμερικανικής κατασκευής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι “είχε ένα μικρό πρόβλημα με τον Τιμ Κουκ” και την Παρασκευή απείλησε να επιβάλει δασμούς “τουλάχιστον 25%” στα iPhone.
Ο Τραμπ είναι ενοχλημένος με το σχέδιο της Apple να παράγει την πλειονότητα των iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ σε εργοστάσια στην Ινδία, αντί για την Κίνα. Ο Κουκ επιβεβαίωσε επίσημα αυτό το σχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα. Όμως ο Τραμπ θέλει η Apple να κατασκευάζει τα iPhones για την αμερικανική αγορά στις ΗΠΑ και συνεχίζει να πιέζει την εταιρεία και τον Κουκ.
“Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω ότι τα iPhone που θα πωλούνται στις ΗΠΑ, θα κατασκευάζονται και θα συναρμολογούνται στις ΗΠΑ, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού”, ανέφερε ο Τραμπ στο Truth Social την Παρασκευή.
Click Here
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν πιθανώς πιο εύκολο για την Apple να δεχτεί το πλήγμα των δασμών, παρά να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ.
“Όσον αφορά στην κερδοφορία, είναι πολύ καλύτερο για την Apple να δεχτεί το πλήγμα ενός δασμού 25% στα iPhone που πωλούνται στην αμερικανική αγορά από το να μεταφέρει τις γραμμές συναρμολόγησης iPhone πίσω στις ΗΠΑ”, έγραψε ο αναλυτής Ming-Chi Kuo στο X.
Παράλληλα, ο David Vogt της UBS σημείωσε ότι οι πιθανοί δασμοί 25%, αν και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των μέσων ενημέρωσης, αποτελούν “μέτριο αντίθετο άνεμο” στα κέρδη της Apple, μειώνοντας τα ετήσια κέρδη κατά 51 σεντς ανά μετοχή, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 34 σεντς ανά μετοχή υπό το τρέχον δασμολογικό τοπίο.
Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν εδώ και καιρό ότι ένα iPhone αμερικανικής κατασκευής είναι αδύνατο να συμβεί, στη χειρότερη περίπτωση, και εξαιρετικά ακριβό, στο καλύτερο σενάριο.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα “made in USA” iPhones θα ήταν πολύ πιο ακριβά, με ορισμένες εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 3.500 δολαρίων για την αγορά ενός κινητού στη λιανική, ενώ το κόστος εργασίας θα αυξανόταν σίγουρα.
Αλλά θα ήταν επίσης πολύπλοκο.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού και τα εργοστάσια χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθούν, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη την εγκατάσταση εξοπλισμού και τη στελέχωση με προσωπικό.
“Πιστεύουμε ότι η ιδέα της Apple να παράγει iPhones στις ΗΠΑ είναι ένα παραμύθι που δεν είναι εφικτό”, έγραψε ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives, σε σημείωμά του την Παρασκευή.
Άλλοι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή της απειλής του Τραμπ.
Η Apple μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει μια συμφωνία με την κυβέρνηση ή να αμφισβητήσει τους δασμούς στο δικαστήριο. Προς το παρόν, τα περισσότερα προϊόντα της Apple εξαιρούνται από τους δασμούς, αφού ο Τραμπ παραχώρησε στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές “απαλλαγή” – ακόμη και από την Κίνα – τον Απρίλιο, αλλά τα πράγματα δεν είναι πλέον ξεκάθαρα. “Είμαστε επιφυλακτικοί”, ότι το 25% θα υλοποιηθεί, έγραψε ο αναλυτής της Wells Fargo, Aaron Rakers.
Σημείωσε ότι η Apple θα μπορούσε να προσπαθήσει να διατηρήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους 41% στα iPhones αυξάνοντας τις τιμές στις ΗΠΑ κατά 100 έως 300 δολάρια ανά τηλέφωνο.
Δεν είναι σαφές πώς σκοπεύει ο Τραμπ να στοχεύσει τα iPhones της Apple που κατασκευάζονται στην Ινδία. Ο αναλυτής της Wells Fargo εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει συγκεκριμένους δασμούς στις εισαγωγές τηλεφώνων από την Ινδία, ωστόσο η ανάπτυξη της Apple στην Ινδία δεν παρουσιάζει ακόμη σημάδια υποχώρησης.
Η Foxconn, η οποία συναρμολογεί τα iPhone για την Apple, κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της παραγωγής iPhone, ανέφεραν οι Financial Times την Πέμπτη.