Tο CNBC σε δημοσίευμά του για τις “που θα πρέπει” να επενδύσει κανείς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αναφέρει:
“Μην αποκλείετε την Ελλάδα από το “κάδρο” των επενδύσεων σε χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης”.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και συχνά αναφέρονται ως παραδείγματα όπου οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη.
“Μην αποκλείετε την Ελλάδα”
Αν κάποιος ψάχνει για μια πιο επικίνδυνη επιλογή, η Ελλάδα είναι η απάντηση. Σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας, όπου οι περισσότερες καλές ειδήσεις έχουν προεξοφληθεί, οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις, αναφέρει ο Wattret της TS Lombard.
Η Ελλάδα εφαρμόζει σταδιακά όλες τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών από το 2015. Οι οίκοι αξιολόγησης προσφάτως αναθεώρησαν ανοδικά τις θέσεις τους για την Ελλάδα καθώς η χώρα έλαβε άλλη μία δόση από την ΕΕ και αναγνώρισαν τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές και τις ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας ως τη βάση για την αναβάθμιση.
Το ΔΝΤ συμφώνησε επίσης τον Ιούλιο να συνεισφέρει με το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα της Ελλάδας μόλις η Ευρώπη παράσχει κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο προσεχές έτος.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες εταιρείες στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος διάσωσης.
“Η Ελλάδα έχει πολύ καλές αποδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες καθώς η ευρωζώνη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί στην περιφέρεια. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις λίγες αγορές της ευρωζώνης που έχει θετικό συσχετισμό με το ευρώ”, ανέφερε ο Harnett από την Absolute Strategy.
“Έχει επίσης δει την οικονομία της να επωφελείται από τη μεγαλύτερη προσαρμογή του κόστους εργασίας στην τελευταία δεκαετία. Ωστόσο τα ζητήματα χρέους παραμένουν και οποιαδήποτε εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τις αγορές”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ισπανία: Η ασφαλής επιλογή
Η ιβηρική οικονομία έχει εμφανιστεί ως η “ασφαλής” επιλογή από τους παρατηρητές της αγοράς για επενδυτικές ευκαιρίες.
Η Ισπανία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% πέρυσι και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος. Τα ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ της έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών και στην υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, η οποία παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο Ken Wattret δήλωσε στο CNBC ότι η ισπανική ανάκαμψη ήταν αξιοσημείωτη χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην έγκαιρη διάσωση του τραπεζικού κλάδου και στην επιτυχημένη αναζήτηση νέων αγορών για εξαγωγών.
Από το 2016, οι ισπανικές εξαγωγές ήταν υψηλότερες από εκείνες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ωστόσο η ελκυστικότητά τους μπορεί να εξασθενεί.
Ο Ian Harnett της Absolute Energy δήλωσε πως “η Ισπανία τα έχει πάει καλά φέτος, αποτυπώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος –αλλά έχει δώσει κάποια από αυτά πίσω καθώς οι επενδυτές επεδίωξαν να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη καθώς εξελίσσεται η κορετική κρίση”.
Επίσης πρόσθεσε πως το γεγονός ότι αυτή είναι η πιο ρευστοποιημένη αγορά από τις τέσσερις (Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) είναι πιθανώς εξίσου σημαντικό όσο και οποιοσδήποτε μακροοικονομικός παράγοντας.
Το Brexit φέρνει ένα σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ιρλανδία
Μεταξύ των χωρών που έλαβαν διάσωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ιρλανδία κερδίζει όταν κοιτάξουμε τις μακροοικονομικές επιδόσεις. Σύμφωνα με την Goodbody, μια χρηματιστηριακή εταιρεία και διαχείρισης περιουσίας, η οικονομία της Ιρλανδίας έχει τερματίσει “την χαμένη δεκαετία”.
“Η Ιρλανδία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ορισμένοι από τους πολιτικούς κινδύνους που προσδιορίστηκαν στις αρχές του έτους, η αμερικανική μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολόγησης και η ευρωπαϊκή πολιτική, έχουν υποχωρήσει, ενώ το καλύτερο οικονομικό momentum στη διεθνή οικονομία, έχουν συμβάλλει θετικά”, ανέφερε η εταιρεία σε report της στις 8 Αυγούστου.
Αξιοσημείωτο είναι πως μετά από την καταγραφή κάποιων εκ των υψηλότερων ποσοστών ανεργίας, η Ιρλανδία αναμένεται να βιώσει πληρη απασχόληση μέχρι το τέλος του επομένου έτους.
Αλλά ο Wattret της TS Lombard προειδοποιεί ότι υπάρχουν ερωτήματα για το μέλλον, αναφερόμενος στο Brexit και στο εάν η Ιρλανδία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Goodbody ανέδειξε ως βασικές προκλήσεις, τους περιορισμούς στον κλάδο των κατοικιών και στις υποδομές.
“Εάν δεν υπήρχε το Brexit, θα επέλεγα την Ιρλανδία. Αλλά αν υποθέσουμε ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί, επιλέγω την Ισπανία”< τόνισε ο Dan Collins, CEO της CCO Global.
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά του Brexit είναι τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, τα οποία διασχίζουν καθημερινώς 30.000 περίπου άνθρωποι κάθε μέρα χωρίς τελωνεία ή ελέγχους μετανάστευσης.