«Χθες μιλούσα για παπούτσια. Σήμερα είχα διαφημίσεις για παπούτσια στην αρχική μου.»

Κάπου ανάμεσα στη διαφήμιση για τα καινούρια sneakers γνωστής εταιρίας, και το νέο πρόγραμμα ενός ΙΕΚ, είδα και ένα story μίας φίλης, ωπ να πάλι διαφήμιση. Βασικά, σας προκαλώ, ανοίξτε το instagram σας και δείτε 4 story από διαφορετικούς φίλους σας στη σειρά. Κάπου ανάμεσα τους θα δείτε μία διαφήμιση. Μάλιστα, η διαφήμιση αυτή δε θα είναι άσχετη. Πολλές φορές θα είναι κάτι που συζήτησες μέσα στην εβδομάδα, ή κάτι που έψαξες προχθές στο Google είτε κάτι που πήγες να αγοράσεις και σταμάτησες πριν πατήσεις την ολοκλήρωση της αγοράς.

Iphone X ad
Φωτογραφία: Youssef Sarhan

Η Google και το Facebook, το παραδέχονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδίδουν, Google και Facebook, έχουν αρχεία για τον καθένα μας, από το που έχουμε πάει, τι app χρησιμοποιούμε, τι κωδικούς έχουμε μέχρι και ηχητικά και οπτικά αρχεία από το μικρόφωνο και την κάμερα μας, επειδή τους έχουμε δώσει την άδεια όταν κατεβάσαμε τις εν λόγω εφαρμογές.

Είναι εκπληκτικό το πως ακόμα και διαβάζοντας αυτό το άρθρο δεν είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα κι εγώ που το γράφω, κοιτάω παράλληλα τις ειδοποιήσεις στην οθόνη μου.

Facebook App
Φωτογραφία: Jim Bennet

Ποιος είμαι εγώ, για να πω όχι;

Ο Βασίλης από την Νεάπολη, θα υπερνικήσει την Google; Πολλές φορές, έχω νιώσει, ένα απλό γρανάζι στη μηχανή του σύγχρονου κόσμου. Αναμασώ ό,τι μου πλασάρουν και το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, στην προοπτική να έχω σε 2 μέρες το πολύ κάτι που μου άρεσε χτες, βάζω όλα μου τα στοιχεία σε ένα άγνωστο site, και πατάω να τα θυμάται ώστε την επόμενη φορά να μη χρειαστεί, ολόκληρα, τα 5 λεπτά που έφαγα να συμπληρώσω την πιστωτική μου. Να το κάνω με ένα κλικ.

Σε έρευνα που έγινε από το U.C.L.A, τα στοιχεία μας είναι ελεύθερα προς πώληση σε κυνηγούς κεφαλών για μόλις 300$.

Πολλές φορές, όμως σκέφτομαι, καλά τα δικά μου στοιχεία τι να τα κάνουν; Ποιος να με παρακολουθήσει; Και τι να πάρουν, 1000 ευρώ; Κι όμως, γιατί να μην πάρουν 1000 ευρώ; Το λανθασμένο αίσθημα της ασφάλειας είναι το ίδιο που νιώθεις αν δεν σε έχουν ληστέψει ακόμα στο δρόμο, ή δεν έχουν ανοίξει το σπίτι σου. Ναι, δεν σου έχει τύχει, αλλά δε χρειάζεται να τριγυρνάς σε κακόφημες γειτονιές, χωρίς λόγο, ούτε φεύγεις από το σπίτι χωρίς να κλειδώσεις και να βάλεις συναγερμό. Ε, στον ψηφιακό κόσμο δεν κάνουμε, ούτε αυτά. Απλώς στηριζόμαστε στις εταιρίες να το κάνουν για μας, αν και αποδεδειγμένα, είναι στα δικαστήρια, επειδή πουλάνε τις πληροφορίες μας για χρήματα. (Ω! Τι έκπληξη!)

Φωτογραφία: Courtney Clayton

Ευκολία, ναρκωτικό ή και τα δύο;

Δεν ξέρω για εσάς αλλά πολλές φορές νιώθω σαν τους καπνιστές όταν λένε: «Σιγά, εγώ μπορώ να το σταματήσω όποτε θέλω!». Η πικρή αλήθεια είναι πως δεν έχουμε τον έλεγχο στις συσκευές μας πλεόν. Η ντοπαμίνη που εκκρίνεται όταν παίρνουμε μία ειδοποίηση, έχει μετατρέψει την τεχνολογία στο επόμενο σκληρό ναρκωτικό για τη γενιά μας. Η ζωή μας έχει αλλάξει ραγδαία μέσα στα τελευταία 10 χρόνια που το smartphone κατέκτησε την αγορά. Τα παιδιά μας και τα μικρότερα αδέρφια μας δεν ξέρουν πως είναι μία μέρα χωρίς να δεις το news feed σου ή να ποστάρεις κάτι σε αυτό.

Και το μεγάλο πρόβλημα είναι πως όλα αυτά τα δίνουμε απλόχερα, και όταν συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε κάνει, ίσως θα είναι πολύ αργά.

Δείτε αν έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία σας

Παρακάτω παραθέτουμε 2 χρήσιμα link:
Δες αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί του email σας, που και πότε:
www.avast.com/hackcheck/

Δείτε εάν έχουν διαρρεύσει επαφές και στοιχεία σας, που και πότε:
haveibeenpwned.com/

Πηγή: mycampus.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα