Χρυσός: Με άνοδο 0,5% έσβησε τις απώλειες στην εβδομάδα

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή σβήνοντας τις απώλειες στην εβδομάδα και παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος, αφού κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις από την ήπια άνοδο του δολαρίου βρίσκοντας στήριξη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, και στο σήμα ότι οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται προς μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 8,40 δολάρια ή 0,5% και έκλεισε στα 1.754 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο έμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

“Πιστεύουμε ότι η Fed θα φρενάρει τη σύσφιξη στις αρχές του επόμενου έτους και θα αρχίσει να χαλαρώνει από το γ’ τρίμηνο, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών για πολύτιμα μέταλλα την επόμενη χρονιά”, εκτίμησε η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Ωστόσο, την Παρασκευή, ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο βοηθούσε να πάρει λίγο από τον άνεμο από τα πανιά του χρυσού, δήλωσαν οι αναλυτές πολύτιμων μετάλλων, ενώ ο υποτονικός όγκος συναλλαγών βοήθησε να υπερτονιστεί ο αντίκτυπος του πράσινου.

Την Παρασκευή το δολάριο παρέμεινε επίσης αμετάβλητο, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρώς στο 3,688% ενώ το 2ετές σταθεροποιήθηκε στο 4,480%.

“Θα μπορούσαμε να δούμε μια μικρή κατοχύρωση κερδών στον χρυσό, καθώς το δολάριο κινείται ως επί το πλείστον ανοδικά μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed”, σημείωσε ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 6 σεντς ή 0,3% και διαμορφώθηκε η τιμή του στα 21,43 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα σκαρφάλωσε κατά 2,1%, σύμφωνα με την Dow Jones Market.

Το παλλάδιο παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 54,40 δολάρια ή 2,9%, για να κλείσει στα 1.821,50 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 6,1%. Η πλατίνα είδε το συμβόλαιο της για τον Ιανουάριο να χάνει $9 ή 0,9%, στα $987,80 η ουγγιά, συγκρατώντας μικρά κέρδη 0,4%.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 1 σεντ ή 0,3%, στα 3,63 δολάρια η λίβρα, χάνοντας κάτι παραπάνω από 0,1% στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα