Χρυσός: Κέρδη 1,8% – “Άλμα” 3,7% για το ασήμι

Τέλος στο τετραήμερο πτωτικό σερί έβαλε σήμερα ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την ίδια ώρα ότι οι προοπτικές όσον αφορά τις τιμές του κίτρινου μετάλλου πιθανότατα δεν πρόκειται να επιδεινωθούν σύντομα.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από τρία και κάτι χρόνια που ανακοίνωσε εχθές η Federal Reserve δεν αποτελεί ιδιαίτερα αρνητικό “άνεμο” για το πολύτιμο μέταλλο βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των εκτιμήσεων για διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αρκετό διάστημα ακόμη αλλά και της ανάγκης για ένα “ασφαλές καταφύγιο” ελέω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

“Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, παρότι η Fed ξεκίνησε τη σύσφιξη, πιθανότατα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις τιμές του χρυσού”, σημείωσε ο Jeff Klearman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη GraniteShares, η οποία προσφέρει το GraniteShares Gold Trust (BAR), προσθέτοντας ότι αν και τα πραγματικά επιτόκια ανεβαίνουν, παραμένουν αρνητικά, παρέχοντας επίσης στήριξη στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

“Με άλλα λόγια, το κόστος ευκαιρίας από την κατοχή χρυσού παραμένει αρνητικό, υποστηρίζοντας τις τιμές του χρυσού”, πρόσθεσε ο Klearman μιλώντας στο MarketWatch αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 0,25%-0,50%, ενώ αποκάλυψε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και το επόμενο.

Παρότι αρχικά η ανακοίνωσε επηρέασε αρνητικά τις τιμές του χρυσού, η εικόνα άλλαξε “καθώς εγείρονται ανησυχίες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κινδυνεύει να υπονομευθεί προτού η Fed πραγματοποιήσει όλες τις αυξήσεις, και τα πραγματικά επιτόκια και το δολάριο εξομαλύνονται”, σημείωσε ο Rob Haworth, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην US Bank Wealth Management.

“Οι αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν την αλληλεπίδραση υποστηρικτικών παραγόντων και αντίθετων ανέμων”, είπε. “Στους υποστηρικτικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τα πολύ αρνητικά ακόμα πραγματικά επιτόκια και η αναζήτηση των επενδυτών για καταφύγιο από τα αυξανόμενα επιτόκια και τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων”. Στους αντίθετους ανέμους περιλαμβάνονται το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και η “συνεχιζόμενη κυκλική επαναλειτουργία και ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού”, πρόσθεσε.

Στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου βοήθησε σήμερα και η διολίσθηση του δολαρίου, με τον δείκτη ICE US Dollar να υποχωρεί κατά 0,8%, καθώς η εξασθένιση του αμερικανού νομίσματος καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό για κατόχους άλλων νομισμάτων.

Έτσι, την Πέμπτη το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό πρόσθεσε 34 δολάρια ή 1,8% και έκλεισε στα 1.943,20 δολάρια η ουγγιά, μετά το χθεσινό κλείσιμο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Κέρδη σημείωσε και το συμβόλαιο Μαΐου για το ασήμι, που ενισχύθηκε κατά 91 σεντς ή 3,7% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 25,616 δολάρια η ουγγιά.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 2,2% και τερμάτισε στα 4,702 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Απριλίου για την πλατίνα ενισχύθηκε κατά 2,3% και έκλεισε στα 1.031,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε “άλμα” 5,3% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 2.492 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα