Χρυσός: “Έσπασε” το ανοδικό σερί με πτώση 0,5%

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, καταγράφοντας την πρώτη πτώση σε 5 συνεδριάσεις, μετά την άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, η οποία όμως ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 9,7% έναντι ανόδου 9,6% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2020. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 9,8%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, το 2010, σύμφωνα με το CNBC. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,2%.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο και ώθησαν την αύξηση του κόστους ζωής πέρυσι σε υψηλό σχεδόν 40 ετών, στο 7%, σε μια ένδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2022.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, αλλά η άνοδος των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, που προκλήθηκε από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την “αναζωπύρωση” της καταναλωτικής ζήτησης στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πιθανό να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο φέτος και αυτό ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου, έχασε 9,30 δολάρια ή 0,5% στα 1.818 δολ. ανά ουγγιά, μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 0,5%. Ο χρυσός έκλεισε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρίαση και καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί ανόδου από ένα επταήμερο σερί που είχε λήξει στις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 2,2 cents ή 0,1% στα 23,185 δολ. ανά ουγγιά.

Παράλληλα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έχασε 0,7% και έκλεισε στα 4,545 δολ. ανά λίβρα. Τέλος, η πλατίνα παράδοσης Απριλίου διολίσθησε 1% στα 970,50 δολ. ανά ουγγιά και το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έκλεισε στα 1.903,50 δολ. ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 0,6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα