Χρυσός: Απομακρύνθηκε από τα υψηλά 2 μηνών, κράτησε για δεύτερη εβδομάδα τα κέρδη

Με απώλειες έκλεισε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή και απομακρύνθηκε και άλλο από τα υψηλά δύο μηνών που κατέγραψε μες στην εβδομάδα. Στο 5νθήμερο ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη του και να παραμείνει σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

“Αν και μακριά από τα καλύτερα επίπεδά του, ο χρυσός εξακολουθεί να κινείται ανοδικά για δεύτερη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναζητούν προστασία από την εκτόξευση του πληθωρισμού στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς η επενδυτική διάθεση για ρίσκο σε μετοχές και κρυπτονομίσματα έχει υποχωρήσει”, παρατήρησε σε σημείωμά του ο Fawad Razaqzada.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια συνεδριάζει στις 25-26 Ιανουαρίου και αναμένεται να θέσει το χρονοδιάγραμμα τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

O Razaqzada υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της εξασθένισης της δυναμικής για τον χρυσό ενδεχομένως έχει ήδη τιμολογηθεί στα futures του χρυσού, τα οποία μέχρι πρόσφατα αγωνίζονταν να διατηρηθούν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων.

“Νομίζω ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μια πιο επιθετική στάση της Federal Reserve όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική και ο χρυσός μπόρεσε να αφομοιώθει την πρόσφατη άνοδο των ομολόγων. Έτσι, μια πιθανή διάσπαση από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα είναι και μεγάλη έκπληξη”, έγραψε ο αναλυτής της ThinkMarkets.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 10,80 δολάρια ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.831,80 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε κατά 0,8%, μετά από άνοδο 1,1% την προηγούμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη ο χρυσός έκλεισε σε υψηλό δύο μηνών.

Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε κατά 40 σεντς ή 1,6% στα 24,32 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι κέρδισε 6,1% στην εβδομάδα, στη μεγαλύτερη άνοδο του από τον Μάιο του 2021.


Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 1,5% στα 2.104,30 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας “άλμα” 12% στην εβδομάδα.

Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1,3% στα 4,524 δολάρια ανά λίβρα, με την τιμή του να σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,3% στην εβδομάδα. Η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου διολίσθησε κατά 1,5% στα 1.035,10 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση πρόσθεσε 7,3%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα