Χρηστίδης: Όσο δεν μειώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι πολίτες θα ζουν με λιτότητα

Συνέντευξη έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, στο One Channel και στην εκπομπή «One Report» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη, Διονύση Νασόπουλο και Ελένη Στεργίου.

Αναλυτικά τα πιο σημαντικά σημεία των όσων είπε.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε σε μία συμφωνία με την κα Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη. Έκλεισαν λοιπόν οι Ευρωπαίοι τα βόρεια σύνορα, πήραν αυτούς τους οποίους ήθελαν να πάρουν και σήμερα η κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Δεν βγαίνει αυτή η συμφωνία. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τον δρόμο αυτό, και αθωώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες έχει και το πρόβλημα στο εσωτερικό δεν λύνεται. Είναι και προσφυγικό, είναι και μεταναστευτικό το ζήτημα το οποίο έχουμε εδώ και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον δέοντα τρόπο.

Προφανώς και δεν μας καλύπτει η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς κάναμε μία πολιτική το 2011 με υπουργό τότε τον κ. Χρυσοχοΐδη, δημιουργώντας τα κλειστά κέντρα τα οποία σήμερα αποδέχεται και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν η μοναδική λύση, τώρα βλέπω ότι η Νέα Δημοκρατία ξαναφέρνει αυτά τα οποία είχε ακυρώσει ο κ. Δένδιας ενδιάμεσα.

Παρατηρώ επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μία πολύ μετριοπαθή στάση γύρω από τη ρητορική και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό απέναντι σε αντιλήψεις και λογικές τις οποίες είδαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μιλούσαν για λαθρομετανάστες.

Η ουσία του ζητήματος όμως είναι ότι, για να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το θέμα δεν αρκεί μόνο η εθνική προσπάθεια. Εδώ χρειαζόμαστε προφανώς μια στρατηγική η οποία να διασώζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ώστε να μην περνάνε με τον τρόπο που περνάνε καθημερινά στα νησιά μας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε 35 λεπτά απέναντί του τον κ. Βαρουφάκη και δεν βρήκε λέξη να πει για το α’ εξάμηνο του 2015

Οφείλω όμως να πω ότι βγαίνουν και δυο συμπεράσματα για την εθνική πολιτική σκηνή. Το πρώτο είναι ότι σε ακόμα ένα στάδιο, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί έναν δρόμο τον οποίο χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να εφαρμόσει την ίδια πολιτική.

Το δεύτερο έχει ως αφορμή την ερώτηση την οποία έκανε στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Βαρουφάκης ως πρόεδρος κόμματος την Παρασκευή. Αυτόν τον οποίο η Νέα Δημοκρατία κατονόμαζε ως καταστροφέα της οικονομίας της χώρας, αυτόν στον οποίον έλεγαν στελέχη ότι θα κάνουν ειδικά δικαστήρια, αυτόν που έλεγαν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι έκανε, ο κ. Μητσοτάκης, έχοντάς τον για πρώτη φορά 35 λεπτά απέναντί του, δεν βρήκε να του πει τίποτα για τους έξι πρώτους μήνες του 2015 και τις ευθύνες του. Κάθε Έλληνας πολίτης που θα έβρισκε τον κ. Βαρουφάκη έξω θα του έλεγε κάτι για εκείνο το εξάμηνο. Εμένα μου δημιουργεί ερωτήματα, εύλογα θεωρώ, για το πώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα στον καταστροφέα της οικονομίας.

Δεν μπορώ επίσης να θεωρήσω τυχαίο το γεγονός ότι αύριο που συζητείται η προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης θα λείπει. Δεν θα είναι αύριο στη συζήτηση, η οποία αφορά κολοσσιαία ζητήματα της Δημοκρατίας όπως είναι η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Είναι επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας το πότε θα φέρει τη συγκεκριμένη συζήτηση. Και το γεγονός ότι τη φέρνει αύριο, το κρατάω επίσης ως ένα ακόμα σημάδι όλων όσων έχουμε επισημάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι δηλαδή ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας έχει συμφωνήσει απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον προϋπολογισμό:

Τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία έχει υπογράψει η χώρα μας αποτελούν μία θηλιά την οποία θα έπρεπε να έχουμε ήδη διαπραγματευτεί για να την βγάλουμε. Δεν μπαίνει ούτε τώρα αυτή η συζήτηση στο τραπέζι και αυτό είναι κάτι το οποίο το κρατάμε και μας προβληματίζει.

Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία πολύ κρίσιμη περίοδο, στην οποία σε διαφορετικά ζητήματα θα πρέπει να χαράξει στρατηγική. Έχουμε μελετήσει αυτό το προσχέδιο τις λίγες ώρες τις οποίες είναι, έχουμε τις επιφυλάξεις μας, θα τοποθετηθούμε και στη Βουλή. Αύριο θα είναι μία πρώτη ευκαιρία να γίνει μία τέτοια τοποθέτηση και από τη Φώφη Γεννηματά και από τις επόμενες ημέρες να δούμε πώς η κυβέρνηση αυτή σκοπεύει να ικανοποιήσει όλα όσα δεσμεύθηκε προεκλογικά.

Εμάς η άποψή μας είναι ότι το 2,8% της ανάπτυξης με το 3,5% του πλεονάσματος δεν βγαίνει. Αυτό είναι κάτι που εμείς το έχουμε πει από τότε που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία του πριν από ενάμιση-δύο χρόνια. Και η νέα κατάσταση μας έκανε να «παπαγαλίζουμε» δυστυχώς, γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε, το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βάλει τώρα το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αν θέλει να πετύχει υψηλή προοπτική ανάπτυξης.

Αυτή είναι για εμάς η χημεία η οποία οδηγεί τη χώρα σε ανάπτυξη: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης. Όσο είναι και τα δύο ψηλά, οι πολιτικές της λιτότητας θα συνεχίσουν να υπάρχουν στη χώρα και δυστυχώς δεν θα ενισχύσουμε τους μη προνομιούχους της σημερινής εποχής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα