Χρηματιστήριο: Συνεχίστηκε το σερί από τα υψηλά 7ετίας

Με το «πόδι στο γκάζι» και από τα υψηλά 7ετών συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο, «σκαρφαλώνοντας» πλέον πάνω κοντά στις 960 μονάδες σε και «βλέποντας» καλύτερα και σε πιο ρεαλιστική βάση πρώτα τις 970 μονάδες και μετέπειτα τις… 1.000. Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις και ειδικά μετά το «σήμα» που θα στείλει η Fitch την Παρασκευή.

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τις πρώτες «ανάσες» και τα δείγματα κατοχύρωσης κερδών που καταγράφηκαν στο πρώτο μισό, οι αγοραστές υπερκαλύπτοντας το όγκο προσφορών που υπήρξε, έστειλαν υψηλότερα τόσο τις τράπεζες όσο και τους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ο ΟΤΕ, η Εθνική αλλά και τα ΕΛΠΕ χτύπησαν νέα πολυετή υψηλά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τελευταίο ημίωρο υπήρξε εκ νέου profit taking που έστειλε την αγορά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 960,88 μονάδων.

Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 873 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 970 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδυτές εστίασαν και στη νέα έκρηξη πληθωριστικών πιέσεων που οδήγησαν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε άνοδο κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, έναντι ενίσχυσής του κατά 4,8% το Νοέμβριο. Ο δείκτης που σηματοδοτεί και το «κλείσιμο» του 2021 είχε πολλά χρόνια να καταγραφεί στα ελληνικά δεδομένα: Μόνο τα έτη έως το 1997 και το 2010 είχε ξεπεράσει ξανά το φράγμα του 5% σε ετήσια βάση…

Το μεγάλο «καμπανάκι» είναι πως πλέον το επίκεντρο των αυξήσεων στρέφεται από την ενέργεια στα τρόφιμα αλλά και σε άλλα είδη, όπως τα ρούχα, επιβεβαιώνοντας τους δείκτες που προανήγγειλαν διάχυση της ακρίβειας, αλλά και τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Επίσης συνεχίζεται η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών στο ρεύμα, ενώ πολύ μεγάλες παραμένουν οι αυξήσεις στα υπόλοιπα ενεργειακά πεδία.

Φυσικά αυτό αναμένεται να επηρεάσει και μερίδα εισηγμένων εταιρειών και μένει να φανεί «το πόσο» κατά τη διάρκεια των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα