Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη κατοχύρωση κερδών

Με τους πωλητές να διατηρούν σταθερά ένα μικρό προβάδισμα συνεχίζει τις συναλλαγές η αγορά της Αθήνας, την ώρα που στα ευρωπαϊκά ταμπλό γίνεται πιο “βαθύ” το κόκκινο καθώς πλησιάζει η λήξη της διορίας για τους δασμούς του Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.910,5 μονάδες με μικρή πτώση 0,25% και ικανοποιητικό τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 20 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη κατοχύρωση κερδών

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,1% στις 1.986 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,3% στις 4.791 μον. και ο FTSEM της μεσαίας κινείται στις 2.804 με +0,15%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, μετά από ένα νωχελικό ξεκίνημα την Δευτέρα (καθώς έκλεινε ένα ισχυρό εξάμηνο) η αγορά ανέβασε άμεσα ρυθμούς και με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις κατέκτησε χτες και το ορόσημο των 1.900 μονάδων, περνώντας μάλιστα με άνεση τον πήχη (1.915,24 χτες με +1,1%).

Έτσι ο ΓΔ οδεύει στο κλείσιμο της εβδομάδας στο +2,04% από την Δευτέρα, με πρωταγωνιστή ως συνήθως τον τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ στο +3,69%).

Από εκεί και πέρα σήμερα οι τόνοι είναι αναμενόμενα χαμηλοί γενικότερα στις αγορές διεθνώς, καθώς η Wall Street δεν θα πραγματοποιήσει συναλλαγές λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου (ημέρα της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ).

Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά ταμπλό οι πωλητές ανοίγουν σταδιακά ρυθμό, πιθανώς και υπό τον φόβο για τις όποιες εξελίξεις σχετικά με τους δασμούς καθώς στις 9 Ιουλίου λήγει η 90ήμερη περίοδος “παύσης” που είχε δώσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο ίδιος άλλωστε επανήλθε στο θέμα χτες λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει από σήμερα Παρασκευή να στέλνει επιστολές σε εμπορικούς εταίρους της χώρας για να τους ενημερώσει για τους “ανταποδοτικούς” δασμούς που έχει αποφασίσει, με εύρος “ενδεχομένως από 10% και 20% μέχρι 60% ή 70%”.

Η αμερικανική αγορά πρόλαβε πάντως χτες πριν την αργία να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας (147.000 νέα μισθολόγια τον Ιούνιο και μείωση της ανεργίας στο 4,1%) με τον Dow Jones να προσθέτει περισσότερες από 340 μονάδες και τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

Οι κινήσεις στο ταμπλό
Λίγοι είναι οι τίτλοι που ξεχωρίζουν γενικά, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι κατοχυρώνουν κέρδη στις συστημικές μετά από (ακόμα μία) ισχυρή εβδομάδα και μετατοπίζονται επιλεκτικά σε ορισμένα blue chips.

Έτσι, η ΔΕΗ στα 14,1 ευρώ με +1,4% επιχειρεί να δώσει στήριξη στην αγορά, με την Jumbo να έχει πατήσει πλέον τα 30 ευρώ (30,38) με +1,3% και τον Σαράντη να βγάζει θετική αντίδραση με +1,75% αλλά επί χαμηλότερου τζίρου στα 200 χιλ. ευρώ.

Η Coca Cola συνεπικουρεί της προσπάθειας στήριξης του ΓΔ στα 46,3 με +1%, με τους ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να ενισχύονται περί του 0,6%.

Ωστόσο, ο τόνος δίνεται και σήμερα από τον τραπεζικό κλάδο, όπου η ΕΤΕ υποχωρεί στα 11,09 ευρώ με -1,7%, η Πειραιώς στα 5,99 με -1,6% και η Eurobank στα 3 με -1,1%.

Η Alpha με τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας περί των 20 εκατ. δείχνει αντιστάσεις στα 3,13 ευρώ με μόλις -0,1%, ενώ οι μικρότερες Optima και Κύπρου ενισχύονται αμφότερες κατά 0,7% και 0,3% αντίστοιχα.

Πιέσεις στον FTSE δέχεται επίσης η πρωταγωνίστρια των τελευταίων ημερών Βιοχάλκο στο -1,3%, με τις ΕΛΠΕ, ΑΚΤΟΡ και ΔΑΑ όλες περί του -0,8%.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η Metlen, με -0,5% στα 46,3 ευρώ, παρότι είδε ακόμα μία αναβάθμιση της τιμής – στόχου του τίτλου της, από την Berenberg τώρα στα 59 ευρώ.

Στα mid caps το δίδυμο ΕΧΑΕ, Intralot κυριαρχεί και σήμερα στις συναλλαγές. Τα ΕΧΑΕ στα 6,9 ευρώ με -0,1% λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα της δημόσιας πρότασης της Euronext (6,92) και η Intralot στα επίπεδα της δικής της (1,07) στα 1,072 με -1,1%.

Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό επικρατεί ισορροπία πάντως, καθώς 55 μετοχές κινούνται με άνοδο έναντι 59 με πτώση.

Η εικόνα διεθνώς
Στις ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε, τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας οδήγησαν σε σημαντικά κέρδη τους δείκτες χτες, ο Dow Jones στο +0,77%, ο S&P 500 στο +0,83% και ο Nasdaq στο +1,02%, ενώ η Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα λόγω αργίας.

Στην Ευρώπη οι δασμοί έως σχεδόν 35% στο κονιάκ της ΕΕ από 5 Ιουλίου που επέβαλε η Κίνα προκαλούν πιέσεις κυρίως στους Γάλλους παραγωγούς, ενώ στην Γερμανία η απροσδόκητη βουτιά 1,4% των εργοστασιακών παραγγελιών επαναφέρει τις ανησυχίες για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής.

Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX κινείται στο -0,55%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,9%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,85% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -1%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων υποχωρούν ελαφρώς μετά το χτεσινό άλμα έπειτα από τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας που απομάκρυναν κι άλλο τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, με την πτώση να είναι λίγο μεγαλύτερη για τους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 4,32%, του γερμανικού τίτλου υποχωρεί στο 2,54% και του γαλλικού στο 3,25%, με τον ελληνικό στο 3,29%.

Τέλος, πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent στα 68,2 δολ. το βαρέλι με -0,9% και το αμερικανικό WTI στα 66,4 δολ. με -0,85%

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα