Χρηματιστήριο: Ράλι με ώθηση από τις τράπεζες – Ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα σε ένα κλίμα πάντως μεγάλης αβεβαιότητας λόγω των κλυδωνισμών του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κέρδη 2,34% στον Γενικό Δείκτη, στις 1.074 μονάδες, με άλμα 4,87% στις τράπεζες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,95%, ενώ ο Mid Cap ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,69%.

Στο ταμπλό, άλμα κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank ξεχώρισε με κέρδη 6%, ενώ ακολούθησαν η Alpha Bank και η Πειραιώς με κέρδη άνω του 5%. Κέρδη και στα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips. Ανοδικά Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, απώλειες για τη ΓΕΚ Τέρνα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, καθώς οι traders αφομοιώνουν τις αναταράξεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και αντιδρούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωνε άνοδο 1,4% στις 15:05 μ.μ. στο Λονδίνο, με όλους τους κλάδους στο πράσινο. Ο γερμανικός DAX ανέκτησε 1,8% μετά την πτώση του κατά 3% τη Δευτέρα. Στο +1,85% ο γαλλικός CAC.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωνε άνοδο 2,4% μετά τη χειρότερη ημέρα του εδώ και ένα χρόνο, ενώ οι βιομηχανικές μετοχές κέρδισαν 2,82%.

Αντίδραση και στη Wall Street, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις ο Dow Jones ενισχύεται σήμερα κατά 1%μ στις 32.123 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,4% στις 3.909 μονάδες όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει +1,7% στις 11.375 μονάδες.

Εν τω μεταξύ σε ένα σκληρό χτύπημα για τον ήδη παραπαίοντα τραπεζικό τομέα, η Moody’s υποβάθμισε τη Δευτέρα το outlook για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αρνητικό από σταθερό.

Ο οίκος Moody’s, των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, δήλωσε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή υπό το φως τριών βασικών αποτυχιών που ώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν την Κυριακή με ένα δραματικό σχέδιο διάσωσης για τους καταθέτες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επλήγησαν από την κρίση, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η Meta ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους και να καταργήσει περίπου 5.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, στον δεύτερο μεγάλο γύρο περικοπών τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα και να βελτιώσει την αποδοτικότητα.

Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων είναι σαρωτικές και δεν σταμάτησαν ούτε μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καλύψει το σύνολο των καταθέσεων των δύο τραπεζών ή της Federal Reserve να ανοίξει νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τράπεζες. Οι μετοχές τραπεζών σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ δέχθηκαν χθες ανηλεές σφυροκόπημα, ύστερα από μεγάλες απώλειες την περασμένη Παρασκευή. Και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε σήμερα. Στις αγορές της Ασίας – Ειρηνικού το κλίμα είναι βαρύ.

Το Bitcoin σημείωσε άλμα την Τρίτη σε υψηλά εννεαμήου, επεκτείνοντας το ράλι της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Το κρυπτονόμισμα κέρδισε περισσότερο από 7% στα 26.110,50 δολάρια. Οι αναλυτές διαγραμμάτων είχαν τα 25.200 δολάρια ως βασικό επίπεδο προς παρακολούθηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα