Ακόμα χαμηλότερα κινείται η αγορά της Αθήνας που εμφανίζει για πέμπτη συνεδρίαση αρνητικό πρόσημο, δεχόμενη σήμερα πιέσεις από την ΕΤΕ που υποχωρεί στην τιμή διάθεσης του placement.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.418 μονάδες με απώλειες 0,76% και αυξημένο τζίρο στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 5,7 εκατ. τεμάχια.
Χρηματιστήριο: Πέμπτη ημέρα πτωτικά με πιέσεις από ΕΤΕ
Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται και σήμερα των απωλειών με -1,1% στις 1.205 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,8% στις 3.429 μονάδες, όπως και ο FTSEM των mid caps που βρίσκεται στις 2.290 μονάδες με -0,6%.
Η αγορά έρχεται από μία δύσκολη συνεδρίαση με βαριές απώλειες 1,26% που οδήγησαν τον ΓΔ κάτω από τις 1.430 μονάδες, καθώς τις τελευταίες ημέρες η αναζήτηση ρευστότητας για το placement της ΕΤΕ σε συνδυασμό με τη νέα εκτίναξη της έντασης στη Μέση Ανατολή άσκησαν διπλή πίεση στη Λεωφόρο Αθηνών.
Οι ρευστοποιήσεις είχαν εστίαση κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να χάνει περισσότερο από 5,2% στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ η ΕΤΕ που τις προηγούμενες ημέρες συγκράτησε σε πιο περιορισμένο πλαίσιο τις απώλειες (στο -2% στο τετραήμερο) σήμερα ηγείται της πτώσης καθώς συγκλίνει προς την τιμή του placement των 7,55 ευρώ, 10 λεπτά χαμηλότερα από το χτεσινό της κλείσιμο στο ταμπλό στο ταμπλό (7,65).
Σημειώνεται ότι το placement ολοκληρώθηκε χτες με υπερκάλυψη κατά 10,4 φορές και τιμή με το 70% των επενδυτών που μπήκαν στη διαδικασία να είναι μακροπρόθεσμοι.
Σε διεθνές επίπεδο, η Wall Street έκλεισε στο “πράσινο” χτες αν και με ανεπαίσθητα κέρδη (έως +0,09% o Nasdaq), ενώ οι ευρωαγορές συνεχίζουν χαμηλότερα σήμερα κατά βάση μετά από μία συνεδρίαση μικτών προσήμων και μικρών μεταβολών χτες.
Η εικόνα στο ταμπλό
Όπως προαναφέρθηκε, η Εθνική εναρμονίζεται εύλογα με την τιμή του placement, κινούμενη στα 7,51 ευρώ με πτώση 1,8% και τζίρο ήδη στα 22 εκατ. ευρώ από το πρώτο μισάωρο, εκ των οποίων μόλις τα 1,8 εκατ. σε δύο πακέτα (στα 7,55 ευρώ).
Νέες απώλειες 1,1% σημειώνει η Eurobank που βρίσκεται ήδη στο -7% το τελευταίο τετραήμερο, ενώ οι Πειραιώς και Alpha παραμένουν ήπια αρνητικές περί του -0,3% με -0,4%.
Περαιτέρω πιέσεις στην αγορά ασκεί η Jumbo που μετά το -1,9% χτες υποχωρεί σήμερα προς τα 25 ευρώ με -2%, όπως και η ΔΕΗ που συνεχίζει αρκετά χαμηλότερα από τα 12 ευρώ στα 11,6 με -1%.
Από τον FTSE κάποιες στηρίξεις στην αγορά επιχειρεί να δώσει Σαράντης και αυτό με μικρά κέρδη έως 0,4%, ενώ οριακά θετικοί είναι οι Metlen, Agean και Μotor Oil.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot σημειώνει νέες σημαντικές απώλειες 2,4% υποχωρώντας στα 1,09 ευρώ, ο ΟΛΠ διορθώνει με -1,3% και ο ΑΔΜΗΕ κινείται ήπια πτωτικά στο -0,8%.
Στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό οι πωλητές έχουν σαφές προβάδισμα, καθώς 64 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 26 ανοδικών.
Η εικόνα διεθνώς
Πτωτικές τάσεις δείχνει η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ με τους επενδυτές να εστιάζουν πλέον στην έκθεση που δημοσιεύεται αύριο για την αγορά εργασίας στη χώρα τον Σεπτέμβριο.
Τα futures του Dow Jones στο -0,15%, του S&P 500 στο -0,2% και του Nasdaq στο -0,35%.
Στην Ευρώπη οι πωλητές έχουν επίσης τα ηνία, με τον γερμανικό DAX στο -0,5%, τον γαλλικό CAC 40 στο -0,8% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο -0,7%, ενώ όπως και χτες ο βρετανικός FTSE 100 επιχειρεί να διαφοροποιηθεί με οριακά ανοδική κίνηση.
Το πρωί στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei πραγματοποίησε άλμα 2% καθώς υποχωρεί η ισοτιμία του γιεν έναντι του δολαρίου, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng κινείται διορθωτικά στο -1,4% μετά το ισχυρό άλμα άνω του 6% χτες.
Τέλος, το πετρέλαιο κινείται για τρίτη ημέρα ανοδικά αλλά κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, το Brent στα 74,8 δολ. και το WTI στα 71 δολ. με κέρδη άνω του 1% και για τα δύο συμβόλαια.