Χρηματιστήριο: Ο ρόλος των τραπεζών και τα “κλειδιά” για την επόμενη ημέρα

“Έχει αρχίσει να διαφαίνεται στο ταμπλό η προσπάθεια της αγοράς, δηλαδή των ισχυρών χαρτοφυλακίων που επηρεάζουν την τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, να αλλάξει η τάση που διαμορφώθηκε από την αρχή του μήνα, που κατά βάση ήταν έντονα πτωτική, και να κινηθεί υψηλότερα. Αν θα το καταφέρει, αλλά και μέχρι ποια επίπεδα μπορεί να κινηθεί, ας το δούμε καλύτερα βήμα-βήμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί περίοδοι όπου τα blue chips είχαν ηγηθεί ή έστω είχαν καλύτερη εικόνα από τις τράπεζες, εκτιμώ ότι δύσκολα πολλά χαρτοφυλάκια θα αδιαφορήσουν για τα τεκταινόμενα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που μπορεί να παίξει, μαζί με κάποιους ακόμα, καταλυτικό ρόλο για τη συνέχεια. Είτε προς τα πάνω είτε στρώνοντας το χαλί προς την αντίθετη κατεύθυνση”.

Με αυτά τα λόγια έμπειρος χρηματιστής επιχείρησε να ακτινογραφήσει την τρέχουσα συγκυρία της αγοράς, όπου βέβαια, όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, δεν θα λείψουν η μεταβλητότητα, οι διορθώσεις, ο επιμερισμός και το ρολάρισμα των συναλλαγών σε μετοχές-βαρόμετρα, με τους traders να κινούνται άλλοτε στον ρυθμό της Φρανκφούρτης, άλλοτε των εσωτερικών εξελίξεων, εν συνεχεία με το βλέμμα στα futures στη Wall Street. Και όλα αυτά ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διεργασίες σε μια σειρά από διεθνή μέτωπα (Ιταλία, Βρετανία, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κ.λπ.), αλλά και στις εσωτερικές ζυμώσεις (“κόκκινα” δάνεια, επενδύσεις, νομοσχέδια, πλεονάσματα, ιδιωτικοποιήσεις, capital controls κ.λπ.).

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές και παράγοντες του χώρου, η αλλαγή στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η τυχόν ενδυνάμωση της ανοδικής τάσης περνά από τις τράπεζες. Η αντιμετώπιση και η οριστική λύση του βραχνά των “κόκκινων” δανείων αναμφίβολα θα είναι ο καταλύτης, αν και το εγχείρημα προφανώς και δεν είναι απλό και εύκολο. Βέβαια, ο κλάδος μπορεί να έχει και άλλες εκκρεμότητες (κερδοφορία, οργανική ανάπτυξη, κεφαλαιακή επάρκεια, αναβάθμιση και θωράκιση της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού κ.λπ.), αλλά αναμφίβολα ο τομέα της διαχείρισης των ανοιγμάτων θεωρείται κρίσιμος.

Με την άρση, δε, των capital controls, η οποία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός “μαύρου” τετραετούς κύκλου ταλαιπωρίας, η ελληνική αγορά δικαιούται να προσδοκά ότι μπαίνει σε μια νέα φάση το επόμενο διάστημα.

Για πολλούς, στο Χ.Α. ο τραπεζικός κλάδος θεωρείται “κλειδί”, με αναλυτές να ισχυρίζονται ότι ήδη από τις αρχές της εβδομάδας είχαν παρατηρηθεί στο ταμπλό ενδείξεις πως… αχνοφαινόταν μια long τάση, με σηματωρό τη μετοχή της Εθνικής. Προφανώς και οι ζυμώσεις για το σχέδιο του ΤΧΣ για τα “κόκκινα” δάνεια και οι επαφές του υφυπουργού, κ. Γ. Ζαββού, για το θέμα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη έχουν παίξει τον ρόλο τους, όπως, βέβαια, και οι εξελίξεις με τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Η αγορά όλη την εβδομάδα εστίαζε και προς την κατεύθυνση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, που σύντομα θα συμμετάσχουν σε roadshows για να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους διεθνείς fund managers.

Το μπαράζ των roadshows

Ποια θα είναι αυτά; Μέσα στον προσεχή μήνα Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένα αρκετά, με τη συμμετοχή των τραπεζών ή και των εισηγμένων επιχειρήσεων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το αποτέλεσμα των οποίων θα συνδιαμορφώσει σαφέστατα την τάση στην αγορά.

Το πρώτο θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο υπό την αιγίδα της Goldman Sachs, ενώ θα ακολουθήσει στις 3-5 του ίδιου μήνα το επενδυτικό forum της HSBC, επίσης στο City του Λονδίνου. Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να λάβει χώρα το καθιερωμένο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ για το διάστημα μεταξύ 24 και 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofAML στο Λονδίνο.

Με καταλύτες, λοιπόν, τις προσπάθειες και την κινητικότητα στον τομέα διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, με το “ατού” της άρσης των capital controls, με τα αποτελέσματα εξαμήνου εμφανή, συν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα και στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τη ραγδαία, νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης του κρατικού 10ετούς ομολόγου, τα στελέχη των τραπεζών καλούνται να πείσουν το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο για τις προοπτικές του κλάδου.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν αυτό το διάστημα κρίσιμο όσον αφορά την εικόνα των τραπεζών που θα παρουσιάσουν στους ξένους τα εγχώρια στελέχη.

Τα blue chips και τα όρια

Βέβαια, οι τράπεζες, οι εκκρεμότητές τους και οι τυχόν προσδοκίες είναι η μία πλευρά του ταμπλό, καθώς υπάρχει και το διεθνές περιβάλλον. Και μπορεί οι αναλυτές εσχάτως να εστιάζουν στις τράπεζες, πλην όμως δεν μπορούν να παραβλεφθούν τα πονταρίσματα σε άλλα blue chips, η προσπάθεια ανασύνταξης μετοχών του FTSE 25 ή της Mid Cap, ή και οι τάσεις συσσώρευσης, εντός κάποιων διευρυμένων ίσως ορίων, που έχει επιδείξει μια σειρά από τίτλους της ελίτ της αγοράς.

Αν τα blue chips καταφέρουν και ξεφύγουν ανοδικά της τάσης αυτής, τότε ενδέχεται να δούμε από τον επόμενο μήνα μια νέα προσπάθεια του Χ.Α. να δει υψηλότερα επίπεδα, με τα όρια των 860 μονάδων να είναι στο προσκήνιο, αν και κάποιοι αισιόδοξοι προσδοκούν επαναφορά στα πρόσφατα υψηλά των 900 μονάδων. Πλην όμως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, “καλύτερα να πάμε βήμα-βήμα και σταδιακά, ας έρθουν καλές ειδήσεις στις τράπεζες, ας είναι ήρεμο το κλίμα διεθνώς και ας μη βιαζόμαστε να κλείσουμε το κενό σε 2-3 συνεδριάσεις”. Προφανώς εννοούν ότι ακόμη το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, οπότε κάθε κίνηση θέλει προσοχή, μελέτη και παρακολούθηση.

Πάντως, σε κάμποσες μετοχές παρατηρήθηκε ρολάρισμα ή τοποθέτηση κεφαλαίων από ξένα χαρτοφυλάκια, με τα blue chips των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca-Cola, ΟΤΕ κ.λπ. να δέχονται συναλλαγές, όπως και οι Cenergy, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Sarantis κ.λπ.

Το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα υλοποιήσει το δ.σ. της Επιχείρησης, έδωσε ανάσα και στη μετοχή, που πλέον αποκτά προοπτική ανάταξης, δεδομένου ότι δρομολογούνται ενέργειες για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της εταιρείας. Αναλόγως, η πρόθεση της Motor Oil να ανεβάσει τον πήχη του επενδυτικού της προγράμματος, στο πλαίσιο της υλοποίησης της σημαντικής επένδυσης ύψους 310 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, αφύπνισε τον τίτλο, που σαφέστατα έχει υστερήσει σε σχέση με την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap. Παράλληλα, κάποια πονταρίσματα είχαμε και σε mid cap ή small cap τίτλους, όπου βέβαια κυρίως δραστηριοποιούνται εγχώρια σχήματα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόσο από τον τραπεζικό τομέα όσο και από τις υπόλοιπες εισηγμένες, δίνει τη δυνατότητα στην αγορά για επιλεκτικές κινήσεις με βάση τις προοπτικές που διαγράφονται. Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακός παράγοντας, τα χαρτοφυλάκια σε μεγαλύτερο ορίζοντα σταδιακά θα επιλέγουν πιο ποιοτικούς τίτλους για να εντάξουν στις θέσεις τους, καθώς μετά τη μεγάλη αντίδραση του πρώτου επταμήνου πλέον έχει εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για την ποιοτική διαφοροποίηση.

Το κατά πόσο, βέβαια, η αγορά θα συνεχίσει να αντιδρά, εν μέσω διορθώσεων και volatility, από το πρόσφατο low των 790 μονάδων θα εξαρτηθεί, όπως αναφέρθηκε, από τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές μέτωπο.

Για την ώρα, βέβαια, οι αναλυτές διακρίνουν μια αναντιστοιχία μεταξύ της κίνησης στην αγορά ομολόγων και του νέου ιστορικού χαμηλού του 10ετούς (κάτω του 1,8%) και της αντίδρασης του Χ.Α., που δεν έχει “πάει με ανάλογες στροφές”, πλην όμως, αυτό ίσως και να σχετίζεται με το διαφορετικό προφίλ των εν λόγω assets και τους παίκτες που δραστηριοποιούνται, όπως και τις συνθήκες σε κάθε αγορά. Άλλωστε, οι πρόσφατες επισημάνσεις του οίκου Moody’s ότι ενδέχεται η Ελλάδα να μείνει για μεγάλο διάστημα στη βαθμολογία “Β” απλώς επιβεβαιώνουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία.

Η αγορά, ωστόσο, μπαίνει σε μια νέα φάση, που περιλαμβάνει μπαράζ από συναντήσεις κορυφαίου συμβολισμού από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των τραπεζών και του ίδιου του Χρηματιστηρίου. Και η Moody’s, για την οποία στελέχη της αγοράς ευελπιστούν να διαψευσθεί, “δείχνει τον ενάρετο δρόμο”, σημειώνοντας ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει όσα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τους θεσμούς, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δίνουν ώθηση στις επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας υποστηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών της προοπτικών.

Ο δρόμος

Αναλυτές της αγοράς χρήματος αναφέρουν ότι τα κρατικά ομόλογα δείχνουν τον δρόμο για την ελληνική οικονομία και αντανακλούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την αλλαγή κλίματος που συντελείται τους τελευταίους μήνες. Το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που φάνηκε από την πλήρη άρση των capital controls, ενώ το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για ομόλογα της Ευρωζώνης, και τα χρεόγραφα της χώρας μας φέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις, ιδίως όταν ομόλογα δεκάδων τρισ. ευρώ έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Όπως επισημαίνει δε η Citigroup σε νέο της note, η πλήρης άρση των capital controls, αν και είναι περισσότερο συμβολική, θα φέρει αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, η αναμενόμενη εφαρμογή ακόμα ενός κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης ενισχύει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από το κατά πόσο η Ελλάδα θα προλάβει να ενταχθεί στο QE.

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε και την αναφορά της J.P. Morgan, που υπογραμμίζει ότι το πολιτικό σκηνικό σήμερα είναι σίγουρα πιο υποστηρικτικό, εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών της χώρας “να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να ανοικοδομήσει ξανά την αξιοπιστία της στους επενδυτές”, κάνοντας μνεία στις προσπάθειες για διαχείριση των “κόκκινων” ανοιγμάτων. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά των ομολόγων Tier 2, σημειώνοντας πως η πορεία αυτών των τίτλων είναι αρκετά καλή, παρά τη γενικότερη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt).

Μπορεί αυτά να μην έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τον ίδιο τρόπο που έχει συμβεί στην αγορά ομολόγων, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, όσο ξεδιπλώνεται το “κουβάρι των κυβερνητικών ενεργειών, τόσο και θα ξεκαθαρίζει η τάση για το πού πάνε τα ομόλογα και οι μετοχές”. Αρκεί, βέβαια, να μην έρθει κάποιο απρόοπτο, όπως φοβούνται άνθρωποι του χώρου ότι μπορεί να “κρύβεται στον ορίζοντα, ιδίως από το διεθνές μέτωπο…”.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα