Χρηματιστήριο: Νέα ισχυρή πτώση κάτω από τις 610 μονάδες

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διόρθωσε μέρος της ανόδου του Απριλίου, αλλά και κατοχύρωσε κέρδη σε μία περίοδο που η πρώτη αποτίμηση του μεγάλου πλήγματος της κρίσης του κορονοϊού έρχεται από τους επίσημους θεσμούς.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,28% στις 607,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 625,88 μονάδων (-0,37%) και 606,26 μονάδες (-3,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 61,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 45 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 8,8 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Νέα ισχυρή πτώση κάτω από τις 610 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,65%, στις 1.472,14 μονάδες, ενώ στο -1,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 837,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,59% στις 347,58 μονάδες.

Περισσότερο σε διορθωτική κίνηση και πιέσεις από την κατοχύρωση των κερδών ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο έδειξε για ακόμη μία ημέρα ότι θα παραμείνει στο εύρος που κινείται από τις 6 Απριλίου, ήτοι μεταξύ 600-630 μονάδων, χωρίς να μπορεί να διαφύγει ανοδικά, παρά την ορμή που απέκτησε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Βέβαια, στην παρούσα φάση δεν βοηθά ούτε και η εποχικότητα, καθώς οι συναλλαγές λαμβάνουν χώρα στο διάστημα μεταξύ του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, τα οποία αν και δεν είναι τα… συνηθισμένα φέτος, εντούτοις η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει.

Έχοντας σημειώσει μια σημαντική ανάκαμψη, όχι όμως και τηρουμένων των αναλογιών της πτώσης από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, το ΧΑ έδειξε σήμερα ότι διαδικασία της ανάκαμψης αναμένεται να είναι αργή και με πολλά εμπόδια. Και αυτό διότι ακόμη οι εκτιμήσεις για την πορεία προς την ομαλότητα της οικονομίας είναι ακόμη επισφαλείς, καθώς κρίσιμοι κλάδοι βρίσκονται ακόμη στην αδράνεια του lockdown.

Το ίδιο φάνηκε και στη σημερινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2 δισ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τοποθετήθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,14%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 220 μ.β (στο 2,02% περίπου).

Πάντως αυτό που φάνηκε το τελευταίο διήμερο της αγοράς είναι ότι υπήρξαν αντοχές και άμυνες, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ύφεση 10%, χρέος 200% και έλλειμμα 9% το 2020, ήταν ζοφερές. Προφανώς το σενάριο του μεγάλου πλήγματος από την κρίση του κορονοϊού έχει σε μεγάλο βαθμό αποτυπωθεί στο ταμπλό, με το στοίχημα της ανάκαμψης πλέον να κρίνεται τόσο στη διάρκεια της κρίσης, όσο και στα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές.

Το τελευταίο μάλιστα επιβεβαίωσε και η Moody’s σήμερα, η οποία περιορίστηκε στην υποβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών σε “σταθερό” από “θετικό”, τονίζοντας όμως ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων τους, ενώ η επιδείνωση στα κεφάλαια τους θα είναι μέτριου μεγέθους, και θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων. Η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021.

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ, μετά το εντυπωσιακό ράλι ανόδου των τελευταίων ημερών, υποχώρησε σήμερα κατά 7,38%, με τη Eurobank να χάνει 6,25% και τις Alpha Bank και Εθνική να κλείνουν με απώλειες 5,43% και 5,54% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Φουρλής, Motor Oil, Πειραιώς, Coca Cola, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

Οι απώλειες σε ΟΤΕ και Σαράντη διαμορφώθηκαν στο 3,28% και 3,13% αντίστοιχα, ενώ εκείνες σε Titan, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -1,18%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo και ΑΔΜΗΕ.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα